2022-05-25 1062 views
本身想食香港仔鮨政,但可惜摸門釘,點知另一間日本餐廳采彩都無開,就是是旦入間小店啦。裝修好平民,係一間好傳統比較簡陋嘅家庭式小店,環境尚算乾淨,鐘意佢每一張枱都有酒精搓手液仲係柚子味。整體來,食物比較清淡,帶有住家feel。先講百葉毛豆,味道偏淡而單一,份量多但不平均,期望可以多啲毛豆增加口感。失望係毛豆應該唔太新鮮,見到已經有芽仔出現。小龍包(細)一共有五大個,之所以「大個」係因為真係大隻,同乒乓波大細差不多。外型不太討好,表面好似月球凹凸不平,食落感覺就好似係中式麵包質地,厚而粉。而肉嘅質地係一pat pat,無口感亦無咩調味,可讚之處係用上鮮肉。最後係紅油抄手,味道好奇怪因為醬汁同食物嘅combination一啲都唔夾。正常嘅抄手應該係酸加辣,但哩個係甜。可取嘅係佢啲皮夠薄,似乎係用雲吞皮,肉餡同小龍包一樣,唔好食。事後先知原本係黃店,服務好、友善,但希望可以改善下食物質素啦!加油!

百葉毛豆