1K
2020-04-01 317 views
好耐冇食餃子喇,餃子呢樣食物雖然稱吾上系香港人一種好傳統既港式食物,好似菠蘿包、蛋撻、叉雞飯咁深深刻入香港人既腦海中。不過其實香港人都幾中意食餃子呢樣野,單單系餃子店系香港已經有好多間,餃子既味道由以前或者得幾款進化到呢家至少有十幾款,而且d款式都吾似以前咁得蔬菜加豬肉,真心令人感覺更吸引。今次發掘到一間系太子既餃子店,店舖面積偏小,不過以咁細間舖黎講,人流都幾多相信店舖有一定既人氣。真心不得了,餐牌原來大大隻字寫住椰子海帶鮮雞豬骨濃湯,出面既餃子店多不勝數,但有幾多間舖系真系會用咁足料既湯底?餃子既款式更有十多款此外呢度仲有吾少小食,大家都不妨試試。男朋友向來都系雞翼迷,黎到呢度當然都不忘點一份。個名都改得好得意,叫甜蜜蜜雞中翼,其實就系滷水雞翼咁解,就咁睇已經見到大量既滷水汁,食落感覺d汁好入味,好易入口。首先點左咖哩椰菜鮮肉餃,太好味掛住食,完全吾記得左影個餡🤭就咁睇大家已經見到d餃子煎得幾靚,呈現金黃色,不過比金黃色再深色d。實際上食落更加美味!首先咬落d皮系脆脆地咁,幾有口感,然後入面既餡有好重既咖哩味,並吾系話佢辣,佢地整既咖哩都系迎合左大眾化既口味,咁啱就啱曬吾食得辣既我

相信店舖有一定既人氣。

此外呢度仲有吾少小食,大家都不妨試試。

甜蜜蜜雞中翼

咖哩椰菜鮮肉餃

然後男朋友叫左韭菜餃,韭菜餃基本上系好多間餃子店都有,所以味道我就吾多講,我自己就麻麻地韭菜,不過佢d韭菜都整得幾好食,重點系餃子好大隻,好足料呀
有d連鎖或者自己經營既餃子店都做吾到咁大隻。
韭菜鮮肉餃

自己就叫左芝士粟米鮮肉餃,呢款真系不得了,裡面既芝士粟米餃有大量既芝士,芝士仲要系熱溶芝士,雖然冇影相,但系系熱溶芝士無誤,對於作為芝士控既我黎講真系超正
另外粟米既數量都有吾少,味道好清甜,加上粟米真系完美既組合。

芝士粟米鮮肉餃

最值得一提既系佢既椰子海帶豬骨濃湯,飲落真系一d味精都冇,好有住家湯既feel

2020-03-22
甜蜜蜜雞中翼