2022-10-09 1261 views
住香港仔十幾年,一直都聽過又經過呢間天龍樓。今日父母結婚30周年,突然心血來潮提出來試試佢。1. 回鍋肉 $8? - 9?正正常常無咩驚喜嘅回鍋肉,唔會辣適合大眾口味。2.九王銀芽炒鱔糊 $12x聽講係呢度招牌菜,爽口九王加銀芽,配上少少彈牙嘅鱔肉條,好送飯3.清炒河蝦仁 $12x店員落錯單,一開始嚟咗個清炒鱔片。再等咗10幾分鐘,個蝦一上菜我以為又落錯單,因為碟嘢根本就唔係河蝦仁,我地亦都三番四次搵店員確認,店員都好肯定咁話呢碟就係河蝦仁。當時係有種比人當水魚嘅感覺,真係當我傻的嗎,至於好唔好食?睇圖就明4.生炒三鮮 $10x炒三鮮係雞肉,蝦同埋魷魚,仲有d菇類。除咗魷魚有d硬之外,調味都相當唔錯,咸香味又唔會太重,今日MVP5.糖醋排骨 $8?-9?送到即食,外皮已經完全唔脆,好似d浸咗好長時間糖醋汁嘅生炒排骨,不過佢地係用豬扒條,會食到比較多肉,如果鍾意食脆口嘢可能會有d失望。6.灌湯小籠包如果你幻想緊吉開個包皮,慢慢吸佢d汁,咁你就真係去錯地方。因為當我嘗試咁做嘅時候係發現一滴湯汁都無漏出嚟埋單見到張單仲寫住個清炒鱔片$14x, 叫店員改返但個女店員話好麻煩唔改,直接打咗個9折

1. 回鍋肉 $8? - 9?
正正常常無咩驚喜嘅回鍋肉,唔會辣適合大眾口味。

回鍋肉

2.九王銀芽炒鱔糊 $12x

銀牙炒鱔糊

3.清炒河蝦仁 $12x

清炒河蝦仁

4.生炒三鮮 $10x

5.糖醋排骨 $8?-9?

糖醋排骨

6.灌湯小籠包

灌湯小籠包

埋單見到張單仲寫住個清炒鱔片$14x, 叫店員改返但個女店員話好麻煩唔改,直接打咗個9折。傾傾下店員自爆話d蝦唔係河蝦仁,因為河蝦入唔到貨所以改咗其他cheap蝦仁。但既然你無河蝦賣,點解仲要係餐牌寫明 "河蝦仁" ?客人落單你無又唔講,碟菜上咗客人投訴你又話無錯,到比完錢先肯講出嚟。老實講d嘢唔算難食,只係完全無驚喜,但我相信呢間嘢開咗咁多年係有佢嘅理由,可惜係唔會令我有機會幫襯佢第二次。

2022-10-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner