2021-11-01 910 views
本來諗住入香港仔食羊腩煲,點知原來星期六冇卜位基本上係冇等食😅行行下見到呢間上海野門口有師傅即整小籠包,同埋唔洗等位,就入去試下佢啦!佢今次比左個廚房出入口我地(我估呢個位係平時員工食飯用)不過咁都好嘅~上菜快啲啊嘛🤣食上海野,小籠包一定係必食嘅~另外仲有鍋貼,雞絲粉皮,炸銀絲卷,京蔥爆羊肉,九皇銀芽炒膳糊。主食方面就有酸辣湯面同擔擔面。小籠包:食得出即叫即蒸嘅,因為黎再個陣熱辣辣,但係無咩湯,味道尚可,吾算好特別鍋貼:好失望,同食蒸餃冇咩分別,皮好厚,成隻餃有煎到轉左色嘅部分只有1/3,但係一啲都唔脆,最後我只好棄皮食肉雞絲粉皮:果然係無期待嘅野永遠會有驚喜。雖然上菜個陣我有諗點解碟野咁冷清(因為一般嘅都會有青瓜絲)不過賣相唔緊要啦,最緊要好食,麻醬好滑,濃濃嘅花生香味,同埋佢個麻醬有鹹味,吾會太油,粉皮都算彈牙,成個配搭係有90分,加左青瓜絲就會更清新炸銀絲卷:炸得唔夠脆,而且中間唔係好鬆軟,一般京蔥爆羊肉:好夠獲氣,調味岩岩好,雖然佢個羊都大陣騷味,不過配埋京蔥同埋佢個汁就岩岩好,用黎送飯一流九皇銀芽炒膳糊:一樣無期待過就有驚喜,一樣好有獲氣,個汁甜甜地,有啲似蒲燒鰻魚個汁(一開

小籠包

鍋貼

雞絲粉皮

炸銀絲卷:炸得唔夠脆,而且中間唔係好鬆軟,一般

京蔥爆羊肉

九皇銀芽炒膳糊:一樣無期待過就有驚喜,一樣好有獲氣,個汁甜甜地,有啲似蒲燒鰻魚個汁(一開始真係有懷疑佢係用鰻魚)銀芽炒得好爽口,膳好彈牙而且好入味,完全無骨,好食
九皇銀芽粉膳糊

酸辣湯麵:無酸又無辣,真係唔知點叫酸辣湯麵,要自己落醋先有酸味,辣味係一啲都無,食到尾個湯開始變水,應該䇜汁落太多,成個麵一啲都唔掛湯,酸辣湯底配料唔多,食極都只有豆腐,唯一優點係大碗,如果只為填飽個肚,不妨一試嘅
酸辣湯麵

擔擔麵:極極極失望,作為一間上海餐廳,竟然擔擔麵煮唔好,成個湯底無味,好稀,唔好話花生味,係連雞湯味都食唔到有,朋友有個食法會再另外加啲花生醬落去食,等個湯濃郁啲,但呢個湯佢都話救唔到,落左半碗醬落去都係完全冇味!
擔擔麵

總括:主打嘅面同湯都做唔好,反而小炒好食,無期望就唔會有失望;無期望就會有驚喜!
雞絲粉皮
九皇銀芽粉膳糊