2018-10-23 735 views
Lunch既品香樓食過幾次,晚市都係第二次去品香樓有幾個鋪位咁大,但晚市仍然座無虛席,可見佢受歡迎程度有幾高好多朋友都介紹呢到既凍朱古力,反而我覺得呢到既小菜更值得推介!一行五人,叫左幾個小菜,每人一杯凍朱,食到捧住個肚走我地分別叫左火焰蜜椒牛仔粒、風沙雞、椒鹽九肚魚金銀蛋蒜子浸白菜仔、芝士肉鬆西蘭花同鍋貼芝麻蝦六樣野呢到碟頭唔算大,不過岩哂樣樣都想試既我地,叫多幾樣都唔怕食唔哂牛仔粒用煲仔上,伙記會過黎用火槍將下面既酒精啫喱點著營造「火焰」既效果,引到大家都即刻相機食先所謂風沙雞亦即係炸子雞,只係面頭灑上一層炸蒜味道不算特別,但火喉控制得幾好,皮脆得黎肉唔乾有朋友唔食九肚魚,經大家推介下試左一淡佢都話好食,炸得好香脆,咬開條魚又勁滑,超正!呢個金銀蛋浸白菜仔係我暫時見過同食過最好最靚既佢用左咸蛋黃做埋湯,有別於一般淨用上湯浸,好特別而且好好味呢個西蘭花就較失色,個芝士汁只係淋上去下面既西蘭花都較生,整體比金銀蛋白菜仔無咁正鍋貼芝麻蝦即係蝦多士雖然蝦多士點整都好食,但呢到做得特別好多士炸得通透乾身,咬落係香脆而唔油膩食多幾件都唔覺得罪惡哈哈 推介!

一行五人,叫左幾個小菜,每人一杯凍朱,食到捧住個肚走

我地分別叫左火焰蜜椒牛仔粒、風沙雞、椒鹽九肚魚
金銀蛋蒜子浸白菜仔、芝士肉鬆西蘭花同鍋貼芝麻蝦六樣野

牛仔粒用煲仔上,伙記會過黎用火槍將下面既酒精啫喱點著
營造「火焰」既效果,引到大家都即刻相機食先
火焰蜜椒牛仔粒

所謂風沙雞亦即係炸子雞,只係面頭灑上一層炸蒜
味道不算特別,但火喉控制得幾好,皮脆得黎肉唔乾
風沙雞(半隻)

有朋友唔食九肚魚,經大家推介下試左一淡
佢都話好食,炸得好香脆,咬開條魚又勁滑,超正!
椒鹽九肚魚

呢個金銀蛋浸白菜仔係我暫時見過同食過最好最靚既
佢用左咸蛋黃做埋湯,有別於一般淨用上湯浸,好特別而且好好味
金銀蛋蒜子浸白菜仔

呢個西蘭花就較失色,個芝士汁只係淋上去
下面既西蘭花都較生,整體比金銀蛋白菜仔無咁正
芝士肉鬆西蘭花

鍋貼芝麻蝦即係蝦多士
雖然蝦多士點整都好食,但呢到做得特別好
多士炸得通透乾身,咬落係香脆而唔油膩
食多幾件都唔覺得罪惡哈哈
推介!