呢間餐廳成為了我們的新寵兒,因為佢啲包點的確抵食又好食!!!$58蚊有10隻,平時好多餐廳都得4隻度,咁當然佢地做得更加精緻,但呢間以小店舊舖型式,呢個價錢呢個質素,我會揀食多幾隻!!!!地點:在小巷內,我們多是在香港仔中心巴士站走過去,幾分鐘就到,隔黎有間榮式雞扒飯。環境: 地方唔太大,如要大枱記得打去訂位好些,免得要等位,地方窄窄地,坐圓椅,但吃得很親切開心食物:包點最出色,次次都叫齊小籠包、鍋貼、炸雲呑、蒸餃,尤其前3樣最出色,另外韮黃炒鱔片也大愛,豆沙鍋餅作結!遺憾次次黎都試唔到高力系列,要夠人手先做,或者試下打電話訂定唔知可唔可以。小籠包:$58蚊10隻!性價比高的小籠包每次都叫2籠!皮薄爆汁不在話下,即叫即做的質素吸引街坊前來!當然佢同那些很精緻的小籠包不可相提而論,但係佢嘅味道及質地也唔輸蝕,我諗我自己一個人黎食1籠都絕對無問題!鮮肉鍋貼:又係抵食$56有10隻,佢個皮煎得好香脆的,保留著鍋貼皮的煙靱感,一咬肉汁四溢,令人回味,佢係煎嘅,食完點都會有少少油,淺嚐2隻可留肚食其他的!炸雲吞:驚喜之作,第一次叫時無諗住佢咁好食!菜肉雲吞饀吃時小心燙,炸得金黃色的,香香脆脆,一

炸雲吞:驚喜之作,第一次叫時無諗住佢咁好食!菜肉雲吞饀吃時小心燙,炸得金黃色的,香香脆脆,一上枱就成大家焦點所在!要趁熱吃!
小籠蒸餃:怕滯怕肥的,蒸餃可吃得出佢嘅原味,清清地其實更吃得出佢濃濃的豬肉香及麵粉香,細細咬它呷著肉湯,比吃小籠包多了分煙靭有質感的享受。

炒鱔片及韮黃炒鱔糊: 我鐘意黎呢度可以滿足唔同朋友唔同對鱔魚的願望!因佢有炒鱔片及炒鱔糊可揀!!!!

平時我唔太鐘情鱔糊原因,鱔絲太幼銀芽太多吃不到魚肉,又掛汁太多,但這間小店可挑炒!鱔!片!吃了一次後念念不忘!食炒鱔片才是的嘛!除非食脆鱔,否則我覺得揀係要大大片吃才吃得出鱔片的爽脆感與鱔的味道!當然,總有唔同喜好愛炒鱔糊的,仲有得揀銀芽炒或韮王炒,韮黃更是我的大愛,有得揀太好了! 同鱔同炒係天作之合!鱔糊唔太咸,味道都好味!各人投其所好!

豆沙鍋餅: 大大件好多豆沙餡,豆沙唔會太甜,也是朋友們必點之一
雞油津白: 食咁多肉,叫碟菜,無諗過雞油津白反而有雞肉在面!哈哈,我地又覺得幾好味,唔會太油,津白清甜。
茄汁蝦仁鍋巴及三鮮鍋巴: 鍋巴脆口好吃,茄汁味道濃些心三鮮來得出色,它的蝦仁如果用上大些的蝦仁會好些!
咸肉百葉湯: 太飽我只淺嚐了一口吃點菜,都OK,朋友則說百葉有點硬。
朋友們在點些豆漿等,呢度啲姐姐雖然係講咩服務態度,但同佢地傾下計其實幾親切的,街坊生意嘛。就因為咁,呢度我地成日都返轉頭,好食抵食呀!
小籠包(10隻)

豆沙鍋餅
炒鱔片
小籠蒸餃(10隻)
炸雲吞
三鮮鍋巴
鮮肉鍋貼(5隻)
韮黃炒鱔糊
茄蝦仁汁鍋巴
雞油津白
咸肉百葉湯
鮮肉鍋貼(10隻)
2018-01-27
小籠包(10隻)
炒鱔片
小籠蒸餃(10隻)
炸雲吞
鮮肉鍋貼(5隻)
韮黃炒鱔糊
雞油津白
鮮肉鍋貼(10隻)