2018-08-06 164 views
同朋友做完facial, 見都幾夜就諗住食啲野,又又小小餓,就向住日式放題發展,見呢間吾算太貴又系隔離,就決定左試一試!上到去己經九點左右,但仲好多人,個場都有四分三人。呢間除左放題,仲有粥底蒸氣火鍋可以order,都算系應有盡有!叫左吾同既海鮮,有海蝦、蜆、帶子、迷你章魚同肥牛,店員都提醒如果希望粥底濃郁要蒸多點海鮮。所有海鮮都算新鮮,有蒜蓉提供帶出海鮮鮮味,夠貼心。粥底的確好入味,好有驚喜!!其餘既食物都系平時放題既食物,炸物,例如雞軟骨食過不停,雞翼都好和味。呢道仲有道地解茶任飲,當然都吾小得忌廉鮮奶!!系童年回憶!吾經吾覺都食飽左,雪糕都食吾到🙊
吾經吾覺都食飽左,雪糕都食吾到🙊
2018-08-02 120 views
好久沒有食放題所以今日特別興奮好好享受今晚,我朋友就選擇旺角可以就大家方便,這間食肆的食物十分新鮮又大件除了刺身好鮮甜外,生蠔亦唔錯夠肥美只要加10元便可以落單任食,醬汁配食有原味、茄汁及酸汁辣蘿蔔容,我較喜歡蘿蔔容味道好特別比以往食蠔的感覺不同;還有放題也提供蒸氣海鮮火鍋有蝦、蜆、肥牛等等,這很好可以增多不同選擇!還有熟食方面有很多種類壽司、天婦羅、炸物、粥等等當中蟹粥、麻油豆腐好出色!我們還吃了很多的甜品使整個dinner 寫上完美的句號!
我們還吃了很多的甜品使整個dinner 寫上完美的句號!
2018-08-02 125 views
近來非常忙晚晚加班已經好耐無出街食,終於可以抖下氣約會了朋友食日式放題,朋友訂了旺角區方便大家,食日式放題當然有魚生、日本料理如炸物、壽司、還有很多熟食、甜品等等但這間還提供海鮮火鍋有大蝦、帶子、肥牛任叫任食,相當底食而且加10元還可以任食生蠔,醬汁有三款配料;醬汁配食有原味、茄汁及酸汁辣蘿蔔容,我較喜歡蘿蔔容味道好特別;魚生大前題當然要新鮮這點已經做到食物相當鮮甜,還有當中熟食亦很出色特別日式鰻魚炒飯、川風雞絲麻辣粉及蟹粥!食飽飽之後又食甜品,總之所有食物都好滿意再加上侍應生禮貌又親切的服務態度,我會再光顧!
2018-07-30 130 views
日式放題就食得多,包埋蒸汽火鍋嘅真係未聽過,再加埋任食生蠔,我諗全港搵唔到第二間掛...約咗3個朋友呢餐飯,一次滿足曬大家嘅口味4個人可以叫大煲嘅蒸汽火鍋,夠曬派頭炸物夠熱,點醬食就夠開胃焗豪用盅仔裝,夠曬料放題嘅魚生擺盤未算豪華,設計一般般吧,但勝在夠厚切,白肉拖羅小弟真係第一次見,味道頗鮮感覺生蠔先係我今晚嘅主角,10蚊任叫,每人每次最多叫3隻,所以我地每次一打一打咁order,我食咗超多,我一人好似食咗2打...我腸胃冇事啊,證明食物絕對衛生嘅,生蠔有3種味:原味、酸辣蘿蔔、茄汁,我最喜歡原味,因為可以食到生蠔本身嘅鮮味,其餘兩款都唔錯架,好受我朋友歡迎蒸汽火鍋上面可以蒸扇貝、蝦、牛肉等一般火鍋常見食材,我地一直蒸海鮮哦,因為d汁會滴落下面粥底,等等嘅粥將會好鮮甜!果然不令大家失望!大家食到哇哇聲,出街食粥食到咁猴禽真係第一次。值得推薦嘅一間放題,多花款,姨姨嘅服務態度真係好好,主動幫我地加水煮粥又會同顧客傾計,服務都滿分!

約咗3個朋友呢餐飯,一次滿足曬大家嘅口味

4個人可以叫大煲嘅蒸汽火鍋,夠曬派頭

炸物夠熱,點醬食就夠開胃

焗豪用盅仔裝,夠曬料

2018-07-27 212 views
由番本到築地番本,再回歸至番本,3個年頭裡,不論是跟家人或一班朋友,總會每隔一段時間來一次,現在原來2人都已經包括了任點蒸氣鍋。二人的蒸氣鍋不大,但可點選的食物種類也包含了海鮮、肉頪、蔬菜。蝦肉爽口;蜆不大,但很甜,亦無沙;八爪魚彈牙好嚼口;記得要問店員拿蒜蓉,令海鮮更惹味。生蠔也有任食,而且更有3款口味選擇,原味、辣蘿蔔蓉、茄汁,每隻生蠔會獨立放在器皿上,自己最喜歡加茄汁,原味那款則加了大量蔥花。刺身較特別的是有象拔蚌刺身,很清甜,想番本真是要多吃兩件。另外有白肉拖羅,油脂豐滿,入口超濃郁魚油味。壽司有海膽碎吞拿魚蓉,亦有火灸象拔蚌,照顧不吃生的人。

壽司有海膽碎吞拿魚蓉,亦有火灸象拔蚌,照顧不吃生的人。
2018-07-26 173 views
未坐底就已經冇哂燒牛舌同紅燒牛腩 少少失望魚生好唔新鮮 好腥 叫左一輪冇再嗌多次 連三文魚都唔得壽司質素就好過魚生 尚算可以本身叫生蠔每位要加$10 但有打卡優惠 好彩唔洗俾多啲錢 雖然算係肥美 但都係好腥 無論咩口味都係 見佢魚生麻麻就嗌熟食 點知都係唔好味鰻魚炒飯上到黎係凍既 感覺似炒完擺左喺度人參雞湯一啲湯渣都冇 味道似好味版既例湯燒菠蘿既甜味超假 好似浸過糖水咁 仲燒得好hea天婦羅就係蝦同海鰻 冇乜調味過咁蒸氣火鍋既雞件係成餐晚飯最好食 應該係雞脾肉 而且有用酒醃過 花枝仔冇清內臟 蜆就冇沙 但係少少腥 肥牛普通 菜正常梅酒係好飲既 杯仲會有冰塊但我食完第日個胃開始唔舒服 之後連續2日發高燒 醫生話可能係魚生唔得 呢間野價錢仲要唔算抵 每人連加一都要二百頭 呢個價位有更好選擇
未坐底就已經冇哂燒牛舌同紅燒牛腩 少少失望

天婦羅就係蝦同海鰻 冇乜調味過咁

梅酒係好飲既 杯仲會有冰塊

2018-07-22
2018-07-23 260 views
很久沒跟媽媽兩個人吃飯了,這次選了她很喜歡的番本日式放題,她說喜歡這裡東西好吃,服務也很好,重點是價錢親民,因為現在又貴又不好吃的放題太多了。這裡上菜速度蠻快的,尤其是刺身類,下單不到5分鐘就上菜了,而且都很新鮮,我媽吃了超多三文魚!蟹粥也是鮮甜,超出我的期望!而且份量很多,可以兩三個人share!壽司類選擇蠻多我超超超喜歡這個地瓜球!!又脆又甜,雖然很飽也忍不住再吃!芝士焗扇貝芝士味很濃郁,一口一隻,爽!!清酒煮蜆個人不喜歡酒,但試了這個也覺得蠻香的,不會有很濃烈的酒味,可接受!其實還有很多東西吃,不能一一盡錄,但真心覺得這裡性價比蠻高的,會再來喔!
很久沒跟媽媽兩個人吃飯了,
這次選了她很喜歡的番本日式放題
她說喜歡這裡東西好吃,服務也很好,
重點是價錢親民,
因為現在又貴又不好吃的放題太多了。

這裡上菜速度蠻快的,
尤其是刺身類,下單不到5分鐘就上菜了,
而且都很新鮮,我媽吃了超多三文魚!

蟹粥也是鮮甜,超出我的期望!
而且份量很多,可以兩三個人share!

壽司類選擇蠻多

我超超超喜歡這個地瓜球!!
又脆又甜,雖然很飽也忍不住再吃!

芝士焗扇貝
芝士味很濃郁,一口一隻,爽!!

清酒煮蜆
個人不喜歡酒,但試了這個也覺得蠻香的,
不會有很濃烈的酒味,可接受!

其實還有很多東西吃,不能一一盡錄,
但真心覺得這裡性價比蠻高的,會再來喔!
2018-07-22 136 views
唔知大家會唔會咁樣,突然之間會有一個感覺係好想食放題,不停咁諗住啲刺身、炸物、壽司嗰啲。所以我哋真係諗得出食得到,去咗食午市放題!呢間放題日式餐廳位於旺角,係咁迫夾嘅旺角環境當中,呢間日式放題嘅座位環境都叫做好寬敞,好舒服坐得,唔使大髀貼大髀。食物方面都幾多元化,刺身、炸物、天婦羅等等到應有盡有,上菜速度都幾快,唔會話等好耐,三文刺身我個人就比較推薦,除咗本人真係非常鍾意食之外,佢地比嘅三文魚都幾厚切同肥美。

2018-07-10
2018-07-21 305 views
一直都想試試蒸汽火鍋,咁岩係網上見到呢間日式放題原來都有得食所以就約埋幾個朋友試試佢啦☺️好特別嘅蓋打卡不錯開黎見我啦!我地放咗點嘅海鮮係上面,係咪見到都流哂口水?店員超友善幫我地方蒜蓉係d 扇貝到,又教我地蒸幾耐同埋要連汁食會鮮甜d。正呀😋蝦蝦蝦蝦除咗蒸汽火鍋放題仲有原本嘅日式放題 然後呢個芝士蟹子扇貝必食超好味!! 叫咗超多round!相比之下呢個焗蠔都好味,但唔夠上面果個芝士扇貝正仲有生蠔放題,真係咩都係放題任食,感覺好抵呀😋有3隻味 個人私心推薦原味以外嘅2隻味(茄汁味同埋辣味蘿蔔)鐘意食生蠔嘅唔好錯過炸物一堆,正呀!d味道都幾高質成枱都係野食!刺生想特別推介希靈魚同堆白肉吞拿魚,呢d 我平時都少食嘅,今次有少少驚喜呢個粥!!!精華!!佢就係火鍋下面嘅!上面d海鮮d汁落哂去超鮮甜,本身已經勁飽 之後試一啖個粥之後又勁想食!!去到最後店員會幫我地加水再煮一陣就成為咁好食嘅粥了。 Btw 唔記得講 燒物都好好味 其中我最鐘意就係鹽燒雞翼!!!但唔記得影相🙂 可惜嘅係今日冇牛舌。扣一點點分啦!總括 呢間放題都唔錯呢個價錢包咁多野食 名乎其實吃到飽呀!
蒸氣火鍋放題
好特別嘅蓋打卡不錯
正呀😋蝦蝦蝦蝦
芝士焗蠔
相比之下呢個焗蠔都好味,但唔夠上面果個芝士扇貝正
仲有生蠔放題,真係咩都係放題任食,感覺好抵呀😋
生蠔放題
鐘意食生蠔嘅唔好錯過
炸物
炸物一堆,正呀!d味道都幾高質
蒸汽火鍋下面d粥
總括 呢間放題都唔錯呢個價錢包咁多野食 名乎其實吃到飽呀!
蒸氣火鍋放題
芝士焗蠔
生蠔放題
蒸汽火鍋下面d粥
2018-07-17 5558 views
番本日式料理每日收工都見到「咁你仔」錦鯉仔大熱天時仍在派傳單,今晚就約齊人腳睇睇如何番本。😁6:30 到步已常熱鬧喔!晚市放題 6:00 - 8:00每位 $218 ,三小時慢慢嘆👍嘩成幢咁厚落單紙,隨便叫唔好客氣,今晚位位都係老闆請客。梅酒的梅味濃郁,清酒帶微酸入口更香醇,故我先來一客雞軟骨配清酒細膩品嚐。刺身盤有厚切三文魚、赤背、榮螺片、甜蝦、新鮮象拔蚌同最肥美的白肉拖羅刺身,片片新鮮單看我即將放入口的帶子就知有幾鮮啦!肉質通透誘人正喎⋯⋯壽司我點了有三文魚壽司、滋味柚子胡椒針魚壽司、泰式生蝦壽司滑溜溜的生蠔巴不得一口吞下,口感輕盈軟綿,麻煩得聞的朋友幫手落單,我要 Encore。番本係這個粥底蒸氣鍋,大蝦、蜆仔、肥牛,食完海鮮仲可試番碗南瓜粥,軟綿綿非常香甜,我個人來絕對是番本之一。間場時間黎個有機菠蘿,香甜多汁肉厚。甜品 : 有雀巢公司雪糕及我的摯愛芒果/芋頭雪米磁😍最後要提的是服務員小瑜份熱誠真的值得贊揚,全場已非常多人又入單又追單,她仍竟然留意客人粥底不斷講解給客人知,面上仍保持笑容真難得👍。「咁你仔」果然無介紹錯,我們一行四人個個都番哂本,飲飽食醉先離場。
6:30 到步已常熱鬧喔!
嘩成幢咁厚落單紙,隨便叫唔好客氣,今晚位位都係老闆請客。

梅酒的梅味濃郁,清酒帶微酸入口更香醇,
故我先來一客雞軟骨配清酒細膩品嚐。

壽司我點了有三文魚壽司、滋味柚子胡椒針魚壽司、泰式生蝦壽司

間場時間黎個有機菠蘿,香甜多汁肉厚。

甜品 : 有雀巢公司雪糕及我的摯愛芒果/芋頭雪米磁😍

2018-07-11
2018-07-13 211 views
今次選擇了旺角一間有特色的日式放題,餐廳增添了蒸氣火鍋,提供更多豐富靚食材!我們安排在四人餐桌,四人各自在餐紙上挑選合適美食和啤酒汽水。刺身方面赤貝刺身、白玉拖羅刺身、北海道帶子刺身、榮螺片、鯛魚刺身、甜蝦刺身、象拔蚌,各款刺身鮮甜味美,象拔蚌更是爽口彈牙,甜蝦更是一點再點、點、點。👍🏻燒物芝士蟹子燒帆立貝、北海燒蠔、烤有機菠蘿、鹽燒雞翼菠蘿經過烤燒後,份外甜美😋。這度雞軟骨也是我的最愛,用來下酒也是最佳配合。蒸氣火鍋:新鮮海蝦、肥牛、蟲草花雞、南瓜、雜菜等火鍋配料。記得火鍋後,再品嚐火鍋內的弼底,這是火鍋的精髓,海鮮的鮮甜、肉質的美味,通通在這弼底內吃到。最後當然唔少得多款雪糕、雪糕糯米糍、凍奶和甜品🍮

刺身方面

燒物
芝士蟹子燒帆立貝、北海燒蠔、烤有機菠蘿、鹽燒雞翼
菠蘿經過烤燒後,份外甜美😋。

這度雞軟骨也是我的最愛,用來下酒也是最佳配合。

蒸氣火鍋
新鮮海蝦、肥牛、蟲草花雞、南瓜、雜菜等火鍋配料。

最後當然唔少得多款雪糕、雪糕糯米糍、凍奶和甜品🍮

2018-07-12
Type of Meal
Dinner
2018-07-11 314 views
星期六去旺角花園街市政大廈逛逛,行過隔離條西洋菜街有間番本放題任食任飲都只係$178元,唔同時段有唔同價錢,學生重有八折優惠。見好抵就入去試試,入面佈置古色古香,有各色各樣唔同品牌嘅飲品係凍櫃入邊,任君選擇;有梅酒同清酒任點,可加熱,另舍好飲。先叫煲日式響螺蟹粥打底,稀稠適中又熱辣辣,好鮮味。 XO醬炒墨魚咀有青、紅椒同洋蔥配料醃得入味,口感覺好爽脆。鰻魚手卷啲紫菜好脆,鰻魚夠新鮮,我食咗足足四份😋紫心香芋丸同日式炸芝士年糕兩樣炸到外皮脆bo bo煙煙靱靭,入面輭輭熟熟,甜度適中👍今餐確係食番夠本👏🏻👏🏻

先叫煲日式響螺蟹粥打底,稀稠適中又熱辣辣,好鮮味。

XO醬炒墨魚咀有青、紅椒同洋蔥配料醃得入味,口感覺好爽脆。

鰻魚手卷啲紫菜好脆,鰻魚夠新鮮,我食咗足足四份😋

今餐確係食番夠本👏🏻👏🏻

• 梅酒
  • 蟹粥
  • 日式炸芝士年糕
  • 鰻魚手卷
2018-07-08 439 views
中午係旺角突然想食日本野,見到番本放題做緊$178加一,同兩個人平時食日本料理都係差唔多價錢,為食既我緊係揀去食放題。搭正中午12點,店內唔算好多客人,被安排坐卡位,有街景睇,坐位闊落,坐得幾舒服。飲品係自己出去雪櫃拎,種類都幾多,由罐裝汽水到支裝茶飲品、紙包飲品、韓國樂天牌飲品大概十幾二十款。好貼心地連熱飲櫃都有。另外想飲酒既話,啤酒、清酒、梅酒都有,不過就要寫紙落單。刺身方面有9款刺身,叫左7款左右。分別係三文魚、象拔蚌、白肉拖羅、赤貝、鯛魚、帶子、甜蝦。刺身方面全部都算厚切。甜蝦放題黎講好大隻,新鮮,多肉,唔會好似食空氣咁。象拔蚌口感爽口。白肉拖羅係其他放題比較小見,食落口感軟硬適中,魚油味香濃。帶子夠厚肉。壽司方面叫左香蔥海膽碎吞拿魚壽司、北寄貝壽司、火炙三文魚壽司、泰式虎蝦壽司、海鰻芝士卷、芥末蜜糖三文魚卷。壽司size唔會太大舊,岩岩好,飯都唔會太多,唔怕食完即刻飽曬。味道方面,最鍾意係火炙三文魚,入口即溶。海鰻芝士卷都好滑,芥末蜜糖三文魚卷既配搭幾特別。食完魚生就講下熱食方面。首先叫既係人參雞湯,暖一暖胃先。雞湯落足料,雞味濃,飲完會有小小人參味回甘。日式清酒煮蜆份量好多
刺身
刺身方面全部都算厚切。
甜蝦刺身
甜蝦放題黎講好大隻,新鮮,多肉,唔會好似食空氣咁。
象拔蚌口感爽口。
白肉拖羅係其他放題比較小見,食落口感軟硬適中,魚油味香濃。
帶子夠厚肉。
壽司

食完魚生就講下熱食方面。
人參雞湯
日式清酒煮蜆
日式清酒煮蜆
份量好多!酒味濃!味道都算鮮甜!
XO醬炒墨魚嘴
XO醬味好香之外,加埋洋蔥一齊炒仲有d甜味,墨魚嘴多肉,爽口。
芝士蟹子燒帆立貝
滴滴骰骰,食落芝士味唔會太濃,d芝士口感好似蒸蛋。
鹽燒牛舌、五花肉串燒
串燒方面叫左鹽燒牛舌同埋鹽燒黑豚肉串。
牛舌雖然唔算好大塊,但係燒得岩岩好,好爽口,配埋黑椒一齊燒係絕配啊。
鹽燒黑豚肉火候都係控制得好好,表皮烤得小小脆口,不過我覺得略為鹹左小小。
天婦羅
天婦羅方面番本種類都非常多!特別d既有海鰻天婦羅、香草魚柳天婦羅。
天婦羅d炸皮薄身,而且熱辣辣。
虎蝦外脆內軟。鰻魚薄身,會有淡淡鰻魚味。香草魚柳天婦羅既炸皮係有香草係入面。,魚柳非常非常滑啊!入口即溶咁。感覺好似食緊fish and chips個d炸魚。

總括黎講,番本午餐放題選擇十分多,無論係飲品、刺身、日本料理、天婦羅同埋炸物。選擇都比一般放題多,而且有d特別菜式係一般放題比較小見,而且仲有酒飲tim!味道方面同份量都唔錯。$178加一兩個人賣單都係400蚊有找。可以食到咁多野可以話係真。番本啊!
北海燒蠔
甜蝦刺身
鹽燒牛舌、五花肉串燒
2018-07-05 337 views
今晚又約左朋友去食放題,第一次黎番本,每位$218。位置都幾方便,一出地鐵站行5分鐘就到。早左上黎,坐到卡位,可以坐得舒舒服服食一餐好。四周環境唔錯,冷氣夠涼,由於有蒸氣海鮮鍋食,所以初時都擔心食食下會好熱,但又好彩冇,係一個舒適嘅地方。食物選擇實在好多,Menu勁厚!A至M嘅點菜紙,令我地急不及待喺點餐紙上瘋狂地點剔。一點完野食就行個圈睇下有咩飲。清酒/梅酒喺任何時段都都無限任飲,豬唔好杯中物,不過都叫左杯黎試下,冰凍梅酒都幾清暑。例牌一定係點盤刺身,甜蝦好新鮮,豬一口氣食左8隻。另外三文魚、吞拿魚、帶子等等都鮮甜有水準。而壽司跟同刺身一樣,冇令人失望。基本上你想食嘅款式都即叫即做,件件都又大又厚 ,我地叫左好多唔同款,推薦泰式虎蝦同火炙三文魚壽司。之後仲叫左炸雞軟骨, 吉列魷魚圈, xo醬炒墨魚咀,紅酒牛腩等等,全部都好好食,特別要講牛腩好腍好入味。叫左個蟹粥暖下胃,唔會太鹹,味道唔錯。而呢度亦有第二個特色,就係蒸氣鍋。見到個鍋就會諗起越南,好可愛。我地order左扇貝,蝦,魚,冬菇,菜。初時諗住可能會清清地,冇乜味,要加調味料。但入口又食到海鮮同娃娃菜嘅鮮甜味,個人非常欣賞。食埋

梅酒

紅酒牛腩

叫左個蟹粥暖下胃,唔會太鹹,味道唔錯。

蟹粥

海鮮

海鮮蒸氣鍋

食埋甜品先,有雪糕杯,雪糕糯米磁,係豬最喜歡食嘅野呀

梅酒
紅酒牛腩
蟹粥
海鮮
海鮮蒸氣鍋
2018-07-04 173 views
好鍾意食日式料理,尤其是放題,可以食到好多唔同款式嘅食物,又可以就返自己口味~《番本》係我食親放題都會幫襯嘅鋪頭一來地點夠方便,二來餐廳夠大位夠多坐得都幾舒服,三來食物種類夠多,自己寫紙order食物就得,飲品自己隨意拎,連清酒都係任飲!刺身夠新鮮,甜蝦算大隻,夠鮮甜,用冰墊住上保持溫度及鮮度﹔熟食調味亦唔錯,尤其是牛柳粒、燒三文魚頭同埋焗蠔,每次去食必點!仲有雪糕做甜品由前菜、主食、飲品到甜品,一應俱全,包羅萬有食物質素以佢嘅收費而言,算係不過不失如果自問對食物質素唔係極度追求,基本上嚟《番本》都真係可以番到本可以一試啊
好鍾意食日式料理,尤其是放題

可以食到好多唔同款式嘅食物,又可以就返自己口味~

《番本》係我食親放題都會幫襯嘅鋪頭

一來地點夠方便,二來餐廳夠大位夠多坐得都幾舒服,

三來食物種類夠多,自己寫紙order食物就得,

飲品自己隨意拎,連清酒都係任飲!

刺身夠新鮮,甜蝦算大隻,夠鮮甜,

用冰墊住上保持溫度及鮮度﹔

熟食調味亦唔錯,尤其是牛柳粒、燒三文魚頭同埋焗蠔,

每次去食必點!

仲有雪糕做甜品

由前菜、主食、飲品到甜品,一應俱全,包羅萬有

食物質素以佢嘅收費而言,算係不過不失

如果自問對食物質素唔係極度追求,

基本上嚟《番本》都真係可以番到本

可以一試啊
2018-05-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$238 (Lunch)
  • 甜蝦刺身
  • 燒牛柳粒