2024-01-16 4270 views
今日接老公收工然後一齊出咗觀塘買嘢,順便吃個晚飯先歸家~一路都知觀塘嘅工廈隱藏咗好多美食,今次就嚟咗呢間西餐廳,好有驚喜!👍👍裝修非常唔錯,座位之間好闊落,坐得舒服😌好彩我哋嚟得早,因為七點左右已經差唔多full晒😲❤️塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉海膽好鮮甜,一啲都唔腥😋帶子煎得好香👍 熟嘅程度拿捏得剛剛好💯虎蝦肉質偏實淨~個海膽醬汁超濃郁!😍 但係完全唔會膩,配埋掛汁彈牙嘅意粉,好好食!🤤⭐️手工日本和牛配薯條佢係有兩個迷你版本,要嚟share非常合適😁漢堡烘得香脆~和牛好彈牙Juicy,厚度佔咗成個burger嘅一半,好誇張😂薯條熱辣辣,但如果再脆啲就更加好😆❤️山政小山園(少甜)抹茶味濃郁👍👍 入口順滑,個人覺得叫咗少甜啱啱好😀❤️冧酒朱古力撻切開裏面好似生朱古力咁,好幼滑👍冧酒嘅苦味中和左朱古力嘅甜,撻皮好脆😋我同老公唔多食西餐但係都好滿意🫶🏻難怪雖然開係工廈,但平日夜晚都可以咁爆😁係值得encore嘅西餐😘#fourofivecoffee&eatery #觀塘美食 #觀塘成業工業大廈 #觀塘西餐廳
今日接老公收工然後一齊出咗觀塘買嘢,順便吃個晚飯先歸家~
裝修非常唔錯,座位之間好闊落,坐得舒服😌
好彩我哋嚟得早,因為七點左右已經差唔多full晒😲

❤️塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉

海膽好鮮甜,一啲都唔腥😋

帶子煎得好香👍 熟嘅程度拿捏得剛剛好💯
虎蝦肉質偏實淨~

⭐️手工日本和牛配薯條

佢係有兩個迷你版本,要嚟share非常合適😁
漢堡烘得香脆~

薯條熱辣辣,但如果再脆啲就更加好😆

❤️山政小山園(少甜)

抹茶味濃郁👍👍
入口順滑,個人覺得叫咗少甜啱啱好😀

❤️冧酒朱古力撻

切開裏面好似生朱古力咁,好幼滑👍
冧酒嘅苦味中和左朱古力嘅甜,撻皮好脆😋

我同老公唔多食西餐但係都好滿意🫶🏻
難怪雖然開係工廈,但平日夜晚都可以咁爆😁
係值得encore嘅西餐😘

2024-01-16
  • 塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉
  • 手工日本和牛漢堡配薯條
  • 冧酒朱古力撻
  • 山政小山園
一行六大一小,預早左一星期book,安排左半開放式既房仔坐,職員仲好貼心比左張Bb櫈同兒童餐具小朋友👶🏻,BB櫈係High Chair方便小朋友食野同唔好搞到枱面既餐具食物👍🏻👍🏻🫢15%白松露薯條$68份量好多,白松露醬好香,帶小小沙律醬既酸,越食越開胃,不過醬唔係好夠,薯條熱辣辣好脆唔會油,食完再叫多左碟芝士薯條👇🏻芝士煙肉炸薯條$68芝士醬係車打芝士味,食落比較膩,煙肉脆脆令個口感豐富小小,不過全體成員一致認為白松露好食太多‼️岩鹽燒牛舌芯$78牛舌偏薄,岩鹽燒以為會好香,食落無特別,如果叫醬汁燒會更合適蒜蓉包$2x(印象中)四片焗得岩岩好外脆內仲keep到麵包既軟,蒜蓉味唔係勁濃個種,反而牛油味更出香烤單骨雞翼$58係蜜糖芥末醬口味,皮脆肉嫩係冇炸粉嘅炸雞翼西班牙海鮮燴飯(二人份)$260茄味好出,海鮮都幾大隻,蝦肉質好彈,仲有帶子、青口、蜆,蜆係大隻飽滿,無沙無腥味,不過飯就淋左小小,無乜咬口牛油果軟殼蟹意粉$138一大隻軟殼蟹,牛油果同意粉唔算好夾,醬汁比較稠杰,會有小小牛油果青味蒜香蟹肉意粉$138蒜香味適中,食落蟹肉存在感好低,口感上就好似得淨意粉黑松露雜菌意粉$118三

15%白松露薯條$68
芝士煙肉炸薯條

芝士煙肉炸薯條$68

岩鹽燒牛舌芯$78
蒜蓉包$2x(印象中)

香烤單骨雞翼
香烤單骨雞翼$58
係蜜糖芥末醬口味,皮脆肉嫩係冇炸粉嘅炸雞

西班牙海鮮燴飯(二人份)
西班牙海鮮燴飯(二人份)$260

牛油果軟殼蟹意粉
牛油果軟殼蟹意粉$138

蒜香蟹肉意粉$138
蒜香味適中,食落蟹肉存在感好低,口感上就好似得淨意粉

黑松露雜菌意粉
黑松露雜菌意粉$118
三個意粉當中最好食,黑松露味超香,有唔同既菇,好creamy ,意粉有微微彈性

原味疏乎厘配蜂蜜糖漿$98
疏乎厘出色❣️❣️❣️仲要超大份,比起出面普遍size 係大足一個double,超級soft,真心必叫

芒果菠蘿沙𣲙

士多啤梨沙冰

✨無加一服務費 食左$1100左右
香烤單骨雞翼
西班牙海鮮燴飯(二人份)
黑松露雜菌意粉
芒果菠蘿沙𣲙
士多啤梨沙冰
聖誕節即將來臨🎄🎅🏻餐廳環境寬敞舒適也換上聖誕節裝飾佈置🎄現時推出聖誕套餐及午餐選擇😋很適合一班朋友聚會一起吃聖誕大餐👭🏻👩🏽‍🤝‍👨🏻🍽️𝟙𝟝%黑松露特濃蘑菇忌廉湯🥣令我驚艷的香噴噴超濃郁黑松露蘑菇湯🤭,湯裡面有很多蘑菇蓉,入口順滑,加上少許黑松露醬把整個味道昇華無花果大蝦沙律🦐🥗好細心有隻已剝殼的大蝦🦐鮮甜爽彈,配上自家特調的蘋果柚子醬,與沙律菜🥗一起吃酸酸甜甜,味道特別很開胃😋蒜香蟹肉意粉🦀🍝意粉用洋蔥🧅及牛油🧈炒香,軟硬適中,拌入一絲絲蟹肉🦀,份量十足,但蒜味偏微,如果蒜香再濃厚會更惹味😋香烤水牛城單骨雞翼🍗單骨雞翼烤至香脆,比起坊間的水牛城醬不算太辣🌶️,味道酸酸辣辣,也適合不能吃太辣的朋友嘗試海鹽𝕂𝕚𝕣𝕚芝士奶蓋·白桃烏龍🍹$𝟛𝟜加配,奶蓋鹹香芝士味濃,烏龍茶茶底清香,而且白桃的香氣慢慢散發出來黑色幽默梳乎厘班戟🥞是黑色的🖤,𝟚大塊梳乎厘焗得脹卜卜,質感鬆軟濕潤,有淡淡朱古力味但蛋香味十足,表面倒上黑竹炭漿有少少金箔作點綴,還有𝕆𝕣𝕖𝕠餅碎及紅莓乾碎伴碟,基於是黑色的要有勇氣才敢吃😂,嘴及牙齒都染黑太搞笑了,我會選擇跟身邊親密的人吃😂除了西式美食外 ,這裡的梳乎厘班戟也做得很出
聖誕節即將來臨🎄🎅🏻

海鹽𝕂𝕚𝕣𝕚芝士奶蓋·白桃烏龍🍹
海鹽𝕂𝕚𝕣𝕚芝士奶蓋·白桃烏龍

黑色幽默梳乎厘班戟🥞
黑色幽默梳乎厘班戟

除了西式美食外 ,這裡的梳乎厘班戟也做得很出色,還有其他多款甜點,而且店員並告訴我們將會推出栗子味班戟,下次再回訪試試🤤

2023-12-11
𝟙𝟝%黑松露特濃蘑菇忌廉湯
無花果大蝦沙律
香烤水牛城單骨雞翼
海鹽𝕂𝕚𝕣𝕚芝士奶蓋·白桃烏龍
黑色幽默梳乎厘班戟
2023-12-09 1978 views
聖誕節喇😋😋😋梗係要去食好野😁😁朋友介紹喺觀塘工業區呢度有間餐廳好有聖誕節氣氛,午市套餐仲好抵食😃😃😃今日特登book 咗位同好友黎試下,預早慶祝🪅聖誕節🎄餐廳好多聖誕節裝飾品呀😃營造住一種好warm 好chill 既氣氛🥰🥰🥰我地叫咗兩客午市套餐,朋友介紹話呢度出名食梳乎厘班戟,咁梗係要叫一客呢!睇睇下餐牌,再見到除咗梳乎厘班戟,仲有檸檬撻、朱古力撻等等,我一向鐘意食檸檬🤭 叫番個黎試下😆😆😆周打蜆肉忌廉湯- 好味又濃郁😃😃田園沙律- 好fresh! 品種非常多樣化😃伊比利亞60個月火腿卡邦尼意大利粉- 超級好味!意粉煮得好有彈口😃😃 卡邦尼醬汁好濃好creamy! 非常好的配搭😄😄慢煮西班牙杜洛克豬胺焦糖蘋果醬 - 豬胺烤得外脆肉軟🤭 配埋焦糖蘋果醬🥳🥳滿分!😎😎生椰拿鐵 - 呢杯係期間限定!所以特地order 黎試😃😃 有好濃郁的椰子味😃 好味呀!山政小山園一番焙茶鮮奶- 焙茶鮮奶係健康既選擇😃😃😃焙茶好香濃🥰🥰正!伯爵茶珍珠梳乎厘班戟- 嘩!呢個甜品唔可以唔order 呀! 色香味俱全😘😘😘 仲要order lunch set 有優惠加配價🤩🤩🤩 好正!法式檸檬撻- 檸檬撻雖然

今日特登book 咗位同好友黎試下,預早慶祝🪅聖誕節🎄

周打蜆肉忌廉湯

慢煮西班牙杜洛克豬胺焦糖蘋果醬
- 豬胺烤得外脆肉軟🤭 配埋焦糖蘋果醬🥳🥳滿分!😎😎

生椰拿鐵

山政小山園一番焙茶鮮奶
- 焙茶鮮奶係健康既選擇😃😃😃焙茶好香濃🥰🥰正!

法式檸檬撻
- 檸檬撻雖然唔夠梳乎厘班戟咁有打咭feel 🤣但味道一啲都唔差!岩唔鐘意食太甜既朋友😍😍

呢間cafe 非常好,我會介紹多啲身邊朋友同事黎試下🥰🥰🥰

觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖
2023-12-06
Type of Meal
Lunch
2023-11-24 1855 views
今次又去觀塘工廠區搵好嘢食。上網見到呢間餐廳有得食食梳乎厘所以去試下, 個地點都有少少難揾, 要行到入去工廠區入面有個商場。入到去環境好舒適, 地方夠大同闊落, 係一個傾計嘅好地方。我同朋友嗌咗一個set lunch, 再加錢要嘢飲同 梳乎厘。 職員推介豬鞍 所以我哋就嗌咗一個豬鞍嘅set lunch,甜品我地就另上。 因為set lunch所以有餐湯, 餐湯係南瓜湯, 南瓜湯好creamy, 好有南瓜嘅味道。呢個就係豬鞍, 唔好睇細細舊,個豬鞍都好厚肉 但係好淋 ,而且再配薯仔,仲有蘋果蓉 ,所以食落去好fresh 唔會好漏喉。Summer four O five呢個係朱古力雪糕 再配有細細粒嘅brownie蛋糕,當我好飽時食就啱啱好。 個朱古力雪糕好好味 再配埋個bonnie蛋糕 配合得好好。吉士焦糖梳乎厘好耐冇食梳乎厘, 所以叫個原味試下, 梳乎厘做得好好味,暖淋淋 ,食落去好溫暖 ,再配過蜂蜜糖漿 ,唔會話好甜。 仲有配埋啲爆谷 成個甜品都好吸引, 食完真係好飽。我地仲好貪心咁叫多左兩杯野飲, 海鹽kiri 芝士奶蓋枺茶,同士多啤梨沙冰。個賣想未飲已好吸引,又好大杯,朋友杯沙冰
今次又去觀塘工廠區搵好嘢食。

豬鞍

Summer four O five

吉士焦糖梳乎厘

個賣想未飲已好吸引,又好大杯,朋友杯沙冰,飲完話已半飽
我自己就係芝士好蓋,好味,少少喊喊再配上抹茶,飲落去唔會太飽肚。

梳乎里真係超正!!!下次再叫朋友來試下另一些味道。

海鹽kiri 芝士奶蓋抹茶

豬鞍
海鹽kiri 芝士奶蓋抹茶
  • 海鹽kiri芝士奶蓋抹茶
  • 海鹽Kiri芝士奶蓋抹茶
3 day(s) ago 0 views
放咗工,約朋友在公司附近一間西餐廳晚飯。餐廳位置於工廈內地下層,不用搭工廈𨋢,方便得多。無花果沙律菜蔬新鮮,有營健康之選。岩鹽燒牛舌芯味道帶些少甜,有嚼口。蒜香白酒蜆肉意粉蜆肉勁多,非常鮮甜。喜歡配料蒜片,增添了味蕾感覺。意粉軟硬度適中,不錯。十勝紅豆宇治抹茶忌亷疏乎厘嘩!吸引眼球,卡打一流。宇治枺茶忌亷做得出色,好似溶岩,帶有抹茶嘅甘苦味。加少許紅豆,甜度恰到好處,好夾。梳乎厘像風一樣,綿綿的,不到一分鐘己吃光,滋味。
放咗工,約朋友在公司附近一間西餐廳晚飯。
餐廳位置於工廈內地下層,不用搭工廈𨋢,方便得多。

無花果沙律
菜蔬新鮮,有營健康之選。

岩鹽燒牛舌芯
味道帶些少甜,有嚼口。

蒜香白酒蜆肉意粉
蜆肉勁多,非常鮮甜。
喜歡配料蒜片,增添了味蕾感覺。
意粉軟硬度適中,不錯。

十勝紅豆宇治抹茶忌亷疏乎厘
嘩!吸引眼球,卡打一流。
梳乎厘像風一樣,綿綿的,不到一分鐘己吃光,滋味。
6 day(s) ago
3 day(s) ago 0 views
觀塘工廈最多食肆選擇,今日同朋友試咗依間喺成業工廈嘅餐廳,晚市時間都好滿座,建議大家訂定位西班牙60個月風乾火腿卡邦尼長通粉 朋友最鐘意Carbonara,所以叫咗卡邦尼長通粉,長通粉掛滿忌廉醬汁同西班牙風乾火腿,非常足料加上面頭蛋黃,夠晒濃郁跟餐加配 芒果菠蘿沙冰(可另加忌廉)手工日本和牛漢堡 配薯條 迷你和牛漢堡搭配海量薯條,牛肉由店家手打製成,加上醬汁同配菜,仲有大量薯條,灑滿辣粉,惹味十足原味梳乎厘配蜂蜜糖漿梳乎厘分量好澎湃,鬆軟有蛋香味,加上香蕉,藍莓,士多啤梨,連同蜂蜜糖漿一齊食非常滿足。梳乎厘由師傅即製,所以要預早少少同餐廳講聲,食完正餐就可以食𠹺甜品👍🏼👍🏼另加配 青檸柚子梳打

西班牙60個月風乾火腿卡邦尼長通粉

跟餐加配 芒果菠蘿沙冰(可另加忌廉)

手工日本和牛漢堡 配薯條

原味梳乎厘配蜂蜜糖漿

另加配 青檸柚子梳打
2024-05-13
4 day(s) ago 0 views
牛油果軟殼蟹意粉$138芝士煙肉炸薯條$68泰醬脆香雞$78焦糖香蕉牛角窩夫$78吉士焦糖梳乎厘班戟$108這間餐廳軟殼蟹好脆好好食、意粉好鬆軟、好好食,薯條配芝士煙肉好夾好好食,脆香雞好脆、好夠熱、好好食,牛角窩夫外面好脆、內裹很鬆軟、好好食,梳乎厘好有動感、好鬆軟,餐廳坐位好舒服、待應好有禮貌、等候時間好快、食物好吸引、食物賣相好靚、食物好好味、食飽這晚餐令我好滿足,好值得推介,未試過一定要去試吓
牛油果軟殼蟹意粉$138

芝士煙肉炸薯條$68

泰醬脆香雞$78

焦糖香蕉牛角窩夫$78

吉士焦糖梳乎厘班戟$108

2024-05-11
5 Minutes (Dine In)
$258.5 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
  • 吉士焦糖梳乎厘班戟
母親節去邊好?我同咗媽咪嚟香港數一數二試出名嘅梳乎厘!夠哂動L又大份!一於嚟個甜品盛宴😍 @four0five_coffee 🔶牛油果軟殼蟹意粉 $138勁大隻軟殼蟹,原隻炸至金黃酥脆,濃郁的牛油果醬汁🥑配合切片蘑菇味道好夾。🔷芝士煙肉炸薯條 $68芝士加煙肉加薯條呢個配搭係永恆不變最好食💖不過要整到全部薯條🍟咁香脆都唔易架,每條薯條都金黃酥脆,上面鋪滿了融化的芝士和香脆的煙肉碎,口感豐富。🔶泰醬脆香雞 $78脆香雞外脆內軟,仍然保持到雞肉🍗的鮮嫩,配以泰式醬汁調味,具有辣味和酸甜味,帶來豐富的口味♥️🔷焦糖香蕉牛角窩夫 $78將牛角包鬆軟的口感變成窩夫,外香脆內鬆軟,淡淡的牛油香味,配合焦糖和奶油香,好滋味♥️原條香蕉🍌對半切上碟,好飽肚🤣🔶吉士焦糖梳乎厘班戟 $108🌟🌟🌟動感十足的空氣梳乎厘!!上碟真係好震憾,班戟面有燒至香脆的焦糖,四周伴有甜甜的吉士和爆谷🍿,無論視覺定味覺都一樣好滿足🧇♥️.📍:Four O Five Coffee & Eatery (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖.........#母親節快樂#母親節#甜品#梳乎厘#牛角窩夫#甜品盛宴#觀塘#觀

🔶牛油果軟殼蟹意粉 $138

🔷芝士煙肉炸薯條 $68

🔶泰醬脆香雞 $78

🔷焦糖香蕉牛角窩夫 $78

🔶吉士焦糖梳乎厘班戟 $108🌟🌟🌟

觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖
#母親節快樂#母親節#甜品#梳乎厘#牛角窩夫#甜品盛宴#觀塘#觀塘甜品
  • 牛油果軟殼蟹意粉
  • 焦糖香蕉牛角窩夫
  • 泰醬脆香雞
  • 芝士煙肉炸薯條
有一日見到朋友post 呢間cafe的相,感覺非常吸引,所以就帶左另一半一齊黎試。餐廳環境舒適,座位與座位之間非常闊落,都係手機落單。胡椒蒜片海蝦扁意粉 - 海蝦新鮮彈牙,一點也不梅,我個人較喜歡意粉口感煙韌,而他剛好乎合我的偏好,炒得好有蒜香味,不錯!醬烤鮑魚帶子墨魚汁燴飯 - 燴飯都不錯,而且不會有奇怪海腥味,帶子煎得幾香而無過火侯,鮑魚則正常發揮,整體不俗。我地係叫套餐,粟米湯及雜菜沙律都係正常,不過可能漏單,沙律很遲才到,但職員都非常有禮貌說會幫忙跟進。玫瑰鮮奶咖啡 - 純粹打卡用,可惜我個人認為味道是應該第一,咖啡正常。伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 - 在我心中的主角🤣我算係伯爵茶甜品愛好者,呢個主角跟餐只需加$88 ,重點係佢的確係巨型梳乎厘班戟,兩個share就剛剛好,餐廳一點都不吝嗇,滿滿伯爵茶醬❤️❤️😋😋😋,非常滿足。

2024-04-17
Type of Meal
Lunch
伯爵茶珍珠梳乎厘班戟
餐廳:Four O Five Coffee & Eatery (觀塘)地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖觀塘區一向都被稱為美食勝地,唔少望落平平無奇嘅工業大廈都卧虎藏龍,就例如成業工業大廈嘅Four O Five Coffee & Eatery🐉,上次食過佢地嘅黑炭疏乎厘後一直念念不忘,今日就再過嚟食疏乎厘😎店內樓底高,夠光猛,設有大量梳發位,就算坐滿人都無乜壓迫感👍🏽,大大幅嘅水泥牆配襯乾花💐、吊燈同柔和嘅音樂好有格調,令人瞬間放鬆心情❤️佢哋主打西式料理,老闆特登請咗個酒店級甜品大師駐場,為大家製造人氣爆棚嘅肥嘟嘟梳乎厘🧑🏻‍🍳,餐廳平日11:30-14:30會提供午市套餐,包咗沙律或餐湯二揀一😉,粟米椰菜花湯輕盈暖胃,每啖都食到鮮甜嘅粟米粒🌽 ✝️墨西哥辣番茄醬智利雞胸長通粉 $128新鮮嘅番茄醬入面混合咗辛辣嘅紅辣椒粉同黑椒等香料🌶️,配搭爽脆嘅蘆筍、蒜片、橄欖同大大件雞胸肉簡直喺色香味俱全🤓,煮到Al Dente嘅長通粉軟硬適中,每條中間都裝滿辛辣惹味嘅醬汁🍝 ✝️香煎澳洲特級殼飼肉眼8安士配乾蔥紅酒汁 $178牛扒相對薄身同細份,但火候掌握得唔錯😌,肉芯做到七成熟🥩
地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖

包咗沙律或餐湯二揀一😉,
粟米椰菜花湯輕盈暖胃,每啖都食到鮮甜嘅粟米粒🌽

✝️墨西哥辣番茄醬智利雞胸長通粉 $128
新鮮嘅番茄醬入面混合咗辛辣嘅紅辣椒粉同黑椒等香料🌶️,

✝️香煎澳洲特級殼飼肉眼8安士配乾蔥紅酒汁 $178
牛扒相對薄身同細份,但火候掌握得唔錯😌,肉芯做到七成熟🥩,
肉眼位置肥瘦均勻,口感嫩滑帶嚼勁,加埋紅酒汁吊出鮮美牛香🆙,旁邊有鮮甜多汁嘅烤蔬菜伴碟,可以減低油膩感👍

✝️原味疏乎厘配蜂蜜糖漿 +$68 (套餐加配價)
即叫即製嘅疏乎厘上檯時熱辣辣,兩塊疊埋一齊有3吋厚,賣相夠曬震撼👀,質感好似一舊雲咁蓬鬆柔軟,
入口即溶嘅感覺令人欲罷不能💘,原味嘅疏乎厘可以品嚐到濃郁嘅蛋香同奶香,配上鮮果同蜂蜜糖漿食落甜而不膩🥞

叫午市套餐嘅話可以半價加配飲品,Latte (+$20)帶有醇厚嘅咖啡香,同綿滑嘅鮮奶泡沫完美配搭☕️;
山政小山園[槙之白]宇治抹茶(+$24)入口順滑,甘濃嘅抹茶香四溢🍵,兩杯都附上靚靚嘅拉花,值得一讚👏🏽
2024-05-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
🇭🇰Hong Kong - Kwun Tong📍 Four O Five Coffee & Eatery 海苔魷魚配芥末醬手工日本和牛漢堡配薯條香濃海鹽朱古力疏乎厘斑㦸奧利奧沙冰芒果菠蘿沙冰_____________________________觀塘工廠大廈出咗名多嘢食,因為同事介紹我哋呢一間。喺地鐵站行過去都係幾分鐘。同朋友兩個人咗一個小食,一個主菜一個甜品。小食嗰方面就不過不失,但係佢個日式芥末醬真係幾好味。漢堡我哋兩個人發現佢上菜嘅時候個分開咗兩個小漢堡好貼心。個漢堡扒真係不得了,一咬落去爆汁超級Juicy。佢哋個薯條好好味,佢哋平時食開嘅薯條薯條特別脆另外外層加咗一啲味粉,就算唔點茄汁都好好味。呢到今次呢餐飯嘅重點,就係佢哋個疏乎厘班戟。入嚟餐廳見到每一堂都係食緊呢一個班戟,上網睇唔少評價,亦都對佢呢個班戟大贊不絕。梗係要即刻叫返個,今次叫咗我最鍾意嘅口味朱古力味。發現好大份好足料兩大舊疏乎厘pancake超級鬆軟空氣十足,滿滿嘅朱古力醬朱古力碎碎。一開始見到有咁多朱古力醬嘅時候以為會好漏,但原來唔會全部啱啱好。另外仲有見到有好多多款唔同嘅口味我決定下一次再去試吓唔同嘅味道。
🇭🇰Hong Kong - Kwun Tong
📍 Four O Five Coffee & Eatery

海苔魷魚配芥末醬

手工日本和牛漢堡配薯條

香濃海鹽朱古力疏乎厘斑㦸

奧利奧沙冰

芒果菠蘿沙冰

_____________________________

我杯嘢飲就鍾意菠蘿芒果個一杯多啲,因為真係好重芒果嘅味道唔會有香精糖漿味道。另外個人覺得呢間都幾抵食,份量有足夠。下次要再去試下。

📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖
2024-04-27
  • 香濃海鹽朱古力疏乎厘班戟
窩夫與蝦子餅有一段時間沒有吃過梳乎厘班戟,聽說觀塘有一間工廈餐廳的出品不錯,便去試試。 說的是Four O Five Coffee & Eatery。餐牌第一頁便是「鬆軟梳乎厘班戟」,有四款口味。掃二維碼落單,發現另一款新登場的口味「粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘」,一見即點。梳乎厘班戟製作需時30分鐘或以上,點了岩鹽燒牛舌芯($78),邊吃邊等。牛舌芯切成薄片,爽口彈牙,醬汁惹味。飲品方面,窩夫點了宇治抹茶鮮奶($48),採用山政小山園「槙之白」抹茶粉,沒有苦澀味,可選少甜,正合窩夫口味。蝦子餅點了Dirty ($48),咖啡香濃,味道不錯。主角出場,先是伯爵茶珍珠梳乎厘班戟($118),兩塊疊起的班戟被伯爵茶吉士醬完全淹蓋,第一口全是伯爵茶香,之後嚐到班戟的蛋香,質地鬆軟,不會太濕,放久了也不會塌下來,配上珍珠和餅碎,口感豐富。粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘班戟($128)壓軸登場,看到它心情自然會好起來。班戟又厚又大塊,大大粒芒果香甜又多汁。

餐牌第一頁便是「鬆軟梳乎厘班戟」,有四款口味。

宇治抹茶鮮奶

Dirty

蝦子餅點了Dirty ($48),咖啡香濃,味道不錯。

粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘班戟

2024-05-05
$240 (Tea)
宇治抹茶鮮奶
Dirty
粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘班戟
聽朋友講觀塘有間疏乎厘pancake超抵食,大佬見我最近工作壓力大就帶我去食甜野,就揀左尼間!去到餐廳座位眾多,基本座無虛席。 ⦁four o five期間限定拼盤 $268限定拼盤食材包括牛扒、鮑魚、大蝦、薯菜等。挑選五成熟的牛扒嫩滑多汁,保持應有口感。鮑魚、大蝦兩款都很新鮮爽口。 ⦁原味疏乎厘配蜂蜜糖漿 $98⦁香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟 $128兩款疏乎厘口感鬆軟!搭配蜂蜜糖漿、鮮果,完全沒有厚膩感。另外,朱古力那款配上朱古力醬、朱古力曲奇碎碎、焦糖香蕉,味道不會太甜,但非常邪惡‼️ ⦁海鹽Kiri芝士奶桂花烏龍茶 $39鹹甜的芝士奶蓋十分厚實,而桂花烏龍味道清新,有種解膩的感覺。

⦁four o five期間限定拼盤 $268

海鹽kiri 芝士奶桂花烏龍
  • Four  O  Five  期間限定拼盤
  • 海鹽Kiri芝士奶桂花烏龍茶
2024-05-10 0 views
其實開店後一直好想嚟不過冇機會🥲之前一直見佢啲疏乎厘pancake好吸引🥺今次終於有機會嚟食!不過冇諗到個入口有啲難搵😹工廠大廈(笑 店員服務好好!上菜都好快!同佢哋午市menu都好抵食,可以 on top加甜品😍😍下午茶嚟所有野有75折!15%白松露薯條 $68如果係幼身薯條應該更好食, 醬可以再多啲伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 $118Pancake蛋味好重, 口感如果整得再鬆軟啲,入口即溶會更好,宜家食到一半已經好滯。伯爵茶醬同珍珠係好食嘅!牛油果軟殼蟹意粉 $138牛油果好溶入天使麵😍而且份量都幾多(熱)山政小山園【槙之白】宇治抹茶latte $52好重抹茶味!飲得出唔係糖粉沖!朱古力脆脆麻糬牛角窩夫 $68今次的MVP!!! 超驚喜😍😍佢topping係薄荷朱古力雪糕, 窩夫同麻糬都好想咬口好煙韌🥺🥺必食呀!(熱)山政小山園【槙之白】焙茶latte $52好重焙茶味!好好飲

15%白松露薯條 $68
如果係幼身薯條應該更好食, 醬可以再多啲

伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 $118

牛油果軟殼蟹意粉 $138
牛油果好溶入天使麵😍而且份量都幾多

(熱)山政小山園【槙之白】宇治抹茶latte $52
好重抹茶味!飲得出唔係糖粉沖!
朱古力脆脆麻糬牛角窩夫

朱古力脆脆麻糬牛角窩夫 $68