呢幾日返工壓力大到爆煲,放工即刻約埋同事去relax下,記得之前去過尖沙咀有間靚靚打卡餐廳「Library」有outdoor位置可以邊食飯邊飲野🍸一入到餐廳就會經過圓拱型嘅走廊,上面鋪滿白色植物裝飾,超正嘅打卡位🤩户外位置仲有一幅佈滿花花🌸嘅牆身啱晒影相同chill下🩷香烤春雞超高質👍🏻必點!我地點咗半隻烤春雞,皮脆肉嫩,切落去嘅時候啲皮仲係脆卜卜,雞肉非常juicy爆晒汁,春雞已預先醃製,已經唔需要再點任何調味料,夠晒入味,配菜嘅洋蔥、蕃茄仔同紅蘿蔔條經過烤焗後已經變得軟腍入味,吸滿雞肉汁嘅精華,香甜又鮮味🉐香辣蜆肉扁意粉餐廳嘅招牌菜式,每台都必定會嗌👍🏻扁意粉完全冇落任何調味,全靠大蜆本身嘅鮮味同海水味滲入意粉之中,意粉軟硬適中,加上大蜆嘅鮮味,令味道層次提升茴香豬肉腸•貓耳朵粉貓耳朵粉口感較為煙靭有咬口,店員提醒我地要趁熱食如果唔係就會影響咗佢嘅口感,非常貼心🩷加入切碎嘅豬肉腸同西蘭花,茴香味道與豬肉腸互相融合,配搭得宜黑松露薯條香脆粗身嘅炸薯條係飲酒不可缺少嘅小食,脆卜卜嘅薯條上灑上芝士碎,配上黑松露沙律醬非常香口,一條一條食唔停口😋四大美人Four Beauties呢杯係有酒

香烤春雞

香辣蜆肉扁意粉

茴香豬肉腸•貓耳朵粉

黑松露薯條

四大美人Four Beauties
呢杯係有酒精成份嘅cocktail,以白酒為主加入不同嘅果汁,杯酒以茶壺形式上,杯內同碟上襯托鮮花,味道fruity帶果香,酒味唔會太濃,啱晒女仔飲🍸

Resting Corner
同事點嘅mocktail,以earl grey為主,加入新鮮嘅士多啤梨、柚子汁同薑汁,味道酸酸甜甜,十分清新🍹

📍Library Restaurant and Bar (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

人均消費:$300-400
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-02-20 71 views
專登黎呢度打卡食野個view 係適合打卡,真係好似去左外地咁,呢度服務真係幾好唔多人嘅情況侍應會黎招呼你幫你影下相咁。個甜品真係夠晒吸引,我地專登黎食個T,打卡影相再食埋晚飯,一次過享受日夜光景生日黎呢度食飯真係夠晒氣氛
專登黎呢度打卡食野
個view 係適合打卡,真係好似去左外地咁,
呢度服務真係幾好
唔多人嘅情況侍應會黎招呼你幫你影下相咁。
生日黎呢度食飯真係夠晒氣氛

2024-02-18 76 views
餐廳位於尖沙咀繁榮的街道上、位置容易找、而且近地鐵、非常方便!當我們入到餐廳後、餐廳員工很有心做事情、每位員工的態度都非常好、他們都十分親切、又有禮貌,雖然說用餐時間兩小時、但餐廳沒有趕人、而且待客之道十分友善、而餐廳的環境與氣氛都很好、食物味道都看得出來是廚師用心之作、份量不算特別多、價錢合理、選擇都不小、特別是最後一道甜品、味道不錯、不是太甜、而且口感豐富、唯一不足是廚房太早last order, 9:30後只能點飲品、若果廚房能夠再晚一點會更好!但這也是一間值得推薦的餐廳、有預先訂位的情況下、店員還會唱生日歌給客人、很窩心的表現!
椰穀
2024-02-15
Celebration
Birthday
椰穀
  • 松露醬炸薯條
  • 香煎豬鞍配蜜桃莎莎
2024-02-17 78 views
今日黎到一間好有氣氛既酒吧, 一定要推介比大家呢間酒吧係尖沙咀, 要上樓, 不過好近地鐵站, 大約幾分鐘路程而家係農曆新年, 酒吧係門口放左棵大桃花, 裡面既裝修都好靚呢到可以揀室內定室外, 今日既天氣幾好, 揀左坐室外, 個景都好開揚, 有種鬧市中獨成一角既感覺呢到叫library, Menu都好特別, 整得好靚, 真係有一本書既感覺, 而且上菜時候待應仲會同你講解番每一道菜, 個感覺真係好似學緊野咁呢到既環境, 氣氛同服務就一流啦, 唔知野食又點呢~我地首先叫左2個前菜, 芝士火腿拼盤同埋炸薯條炸薯條黎到個陣熱辣辣又脆, 仲要係粗薯條, 點會唔好食呀=]拼盤黎到就比我想像中大份wor, 好抵食黎到酒吧當然唔可以唔飲酒啦, 呢到既Cocktail都好有特式, 我地叫左四大美人同埋藏頭詩四大美人上個陣係用埋茶壺咁上, 好古色古香, 飲落比較甜, 同白酒做base, 好香果味, 比較適合女仔飲藏頭詩既酒味就相對比較濃, 香料味比較重最後當然唔少得主食啦, 我地分別叫左卡邦尼意粉同埋豬肉腸貓耳粉卡邦尼除左芝士仲用左蛋黃, 所以比較杰同埋掛汁, 意粉好彈牙, 好好食貓耳粉就辣辣地, 但係個口
今日黎到一間好有氣氛既酒吧, 一定要推介比大家

呢到既環境, 氣氛同服務就一流啦, 唔知野食又點呢~
我地首先叫左2個前菜, 芝士火腿拼盤同埋炸薯條

拼盤黎到就比我想像中大份wor, 好抵食

藏頭詩既酒味就相對比較濃, 香料味比較重

貓耳粉就辣辣地, 但係個口感幾煙韌, 出面比較少餐廳有得食

老實講, 以尖沙咀酒吧黎講, 想同朋友坐底食個飯飲杯野, 呢到真係超曬班, 野食又好食, Cocktail又有特式, 氣氛又好, 絕對值得下次再黎!
2024-02-15
  • 四大美人
  • 芝士火腿拼盤
  • 卡邦尼意粉
2024-02-17 82 views
第二次幫襯,今次帶朋友黎食下。我地無訂位,係出面等左一陣都好快有位。4個人叫左5樣野食:封門牛柳,蜆肉意粉,豬肉腸貓耳朵粉,白酒忌廉青口同埋黑松露醬炸薯條。仲叫多杯四大美人。Overall 感覺係每樣野都放得好精緻,但份量都好少,係幾好食既,但又未至於係必食既感覺。四大美人最impressive 👍🏻似係fruity drink,飲落甜甜地,有少少酒味但都易入口,presentation都好靚但就得好少~咩discount 都無,加一都$154一杯,不過好好醜醜就試下喇。蜆肉意粉啲蜆肉粒粒都肥美,唔錯。貓耳朵就硬左啲~另外叫封門牛柳果陣staff無問我要幾多成熟,黎到個樣似5成~唔係話好tender不過都咬得爛既。同埋一開頭問staff要杯暖水,黎到杯水有好多黑點點🤨好彩佢都願意幫我換過杯。仲有就係如果坐入面都有機會聞到出面啲煙味。總結係如果多人聚會就唔太建議依間,每樣野都可能分得一啖~可能你話叫多啲野食未飽囉,但我地試左幾樣野後都無話想特別叫其他野lu。
2024-02-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-02-16 55 views
年初四晚飯訂了枱,餐廳客人不多,一入門口reception已充滿花園氣息吧枱亦裝修得有格調十分舒適😎坐低後睇睇Menu款式不多,亦可能係農曆年假關係,多款食物已沒有☹️ 我們點咗茴香豬肉腸貓耳朵粉,粉有點硬但味道不錯,而芝士肉醬寬條麵 🍝仲有香烤加拿大豬鞍 再點了杯Cocktail 無無明 🍸 主要用gin 做bass 味道新穎而複雜Aperol cocktail 🍹橙皮味夠甘香
仲有香烤加拿大豬鞍
Aperol cocktail 🍹橙皮味夠甘香
2024-02-13
餐廳位於尖沙咀A2出口旁嘅文遜大廈三樓,正對九龍公園,室外雅座亦能近距離看到清真寺及遠眺尖沙咀景色,係度食Tea飲Cocktail都幾寫意。話雖如此,餐廳嘅室內空間裝潢都幾靚,具有藝術氣色之餘亦帶點神秘嘅感覺。春秋($150):以頭曲白酒、竹葉青、檸檬汁、青瓜糖漿及蛋白調製嘅一款中式雞尾酒,白酒味道偏濃郁,而青瓜味同樣突出,由於加入左蛋白,口感非常順滑。店員介紹完後,仲真係比左本「春秋」我地⋯五餅二魚($160):以Dried Squid Vodka、Ginger Vodka、檸檬汁及Vermouth調製嘅一款日式雞尾酒,送來時店員會將表面嘅鰹魚碎燒香,整杯酒除左濃郁鰹魚香外,仲帶啲魷魚味,所以咸香較突出,但同時亦有檸檬嘅酸酸甜甜,味道及口感均相當具特色。黑松露醬炸薯條($68):厚切薯條酥脆,加入少量芝士碎,配黑松露醬及茄汁,作餐前小食配 Cocktail唔錯。香辣蜆肉扁意粉($188):醬汁Creamy可口,微辣,幾濃郁惹味,蜆肉粒粒飽滿,夠滑嫩多汁。香烤加拿大豬鞍 香菇忌廉汁($248):豬鞍外層焦香,內裡軟滑,肉呈微微粉紅,幼嫩多汁,豚味濃郁。香菇忌廉汁稠密鮮香,與豬鞍幾搭配。

2024-02-06
Type of Meal
Dinner
2024-01-28 104 views
餐廳嘅室外座位設計×各度假風,望住對面嘅清真寺,的確幾有feel~室內就係墨綠色主調,營造異國叢林風格✨要留意最近冇咗lunch set menu✨⭐️是日推介椰菜花濃湯$88椰菜花打成濃湯幾特別,不過味道偏淡一點⭐️牛頰肉配香滑薯蓉紅酒汁 $208推介這款主菜!牛頰肉經過慢煮又軟淋又入味,薯蓉重牛油香,配上蘑菇紅酒汁係perfect match ,好好食🤤!⭐️烤三文魚配檸檬蒔蘿草忌廉汁 $168外皮依然煎得香脆,不過對比起來就普通了一點⭐️朱古力布朗尼配雪糕 $78⭐️Rose match latte出面嘅rose match latte 可能只係加一些玫瑰花瓣,不過呢度的確飲到玫瑰味,又唔會掩蓋本身嘅match latte,兩者有好好平衡!⭐️Mocha
室內就係墨綠色主調,營造異國叢林風格

✨要留意最近冇咗lunch set menu✨

⭐️是日推介椰菜花濃湯$88
椰菜花打成濃湯幾特別,不過味道偏淡一點
⭐️牛頰肉配香滑薯蓉紅酒汁 $208
⭐️烤三文魚配檸檬蒔蘿草忌廉汁 $168
外皮依然煎得香脆,不過對比起來就普通了一點
⭐️朱古力布朗尼配雪糕 $78

⭐️Rose match latte
⭐️Mocha
2024-01-26 79 views
於尖沙咀的「Library Restaurant and Bar」兩年前在這裡享用是晚餐,非常喜歡這𥚃的環境,充滿異國風情,餐廳以墨綠色為主調,打造摩登時髦的空間。除了室內,也絕對不能容錯過餐廳的室外座位區,一整排能讓你賴在上方的舒適沙發椅,加上室外放置許多植物點綴,還可以遙望到潔白壯觀的清真寺,非常優越的環境🌈今日和朋友來食午餐,Menu 選項和食物質素都比我對上一次嚟進步很多,非常有水準,而且仲可以和朋友一邊傾吓偈一邊慢慢享受👋🏻🍝▪️CARBONARA $128非常正宗的意式口味,意粉彈牙,醬汁非濃調,就只用蛋黃和芝士撈意粉再伴上煎香過的豬腩肉和灑上羊奶芝士和黑胡椒,非常之美味🐽▪️PORK RACK $ 168豬𩣑架上枱時已經切成小件方便進食,煎得外焦肉質仍呈嫩粉紅狀態剛剛熟,口感爽口彈牙,配上蘆筍、火箭菜、自家製香滑薯蓉,高質之選🥪▪️HOMEMADE SMOKED SALMON &SOUR CREAM TOAST $ 118好驚喜這裏午餐竟然有我最愛的酸種包系列,煙三文魚、酸忌廉、半乾小蕃茄、酸豆和時蘿,香脆嘅酸種包加上如此新鮮健康的食材,配搭得非常之美味🍎▪️APPLE PIE

🍝▪️CARBONARA $128

🐽▪️PORK RACK $ 168

🥪▪️HOMEMADE SMOKED SALMON &
SOUR CREAM TOAST $ 118
好驚喜這裏午餐竟然有我最愛的酸種包系列,

🍎▪️APPLE PIE $ 88
一直幻想係正常蘋果批,上枱原來係超級好味嘅
蘋果金寶,焦糖肉桂蘋果粒配上金寶脆脆和雲呢拿雪糕,滿滿口感,甜度適中,尤其喜歡玉桂嘅朋友絕不能錯過

☕️兩杯咖啡首先最欣賞就係拉花,係心形和童話馬的圖案,咖啡師技術超高,未曾飲已經令人賞心悅目,而且咖啡質素超高,今次午餐完全所有食物和飲品都有驚喜
▪️FLAT WHITE $ 55
▪️MATCHA LATTE $ 65
  • HOMEMADE SMOKED SALMON & SOUR CREAM TOAST
  • PORK RACK
2024-01-24 76 views
朋友話佢食咗間幾好食嘅餐廳,又有outdoor,就帶左我同佢去吓!驚喜架! 我真係唔知尖沙咀彌敦道D大廈會有咁既餐廳同埋佢地服務態度真係好好我哋食咗個牡丹蝦意大利粉 $268 ,佢係蕃茄汁嚟嘅上面有蝦嘅他他,裏面有熟嘅蝦切粒狀,個味係好出色之後仲嗌咗個封門牛柳配薯蓉(佢個汁係黑松露+紅酒)$328,佢係慢煮大概五成熟左右唔會太生,亦都唔會老,跟住之後仲要有煎過,佢嘅外部係會有啲香口嘅煎香味道。個牛配薯蓉加埋佢D汁真係好好食(可能我比較鐘意食薯蓉)再之後嗌咗兩杯Cocktail,酒味同佢原本的味道都好配合同埋唔會太過重酒味,但都會有酒既味道。兩杯都好好飲,個味道好特別,喺出邊未還未試過一個叫做四大美人 $140另外一個叫白蘭樹記 $140無論氣氛既營造 / 環境同埋食物既質素都好好,每一道菜,店員都會好細心咁講解佢係點樣去煮,啲酒佢都會好詳細咁樣去解釋裏面係有啲咩成份。服務態度十分之好,仲要係每個店員服務態度都好好。好難得!今日係平日,我見佢都好full,我地book咗outdoor,雖然今日有啲凍,但係佢出邊係有暖氣嘅,都可以接受。係到食晚飯傾偈超舒服,最衰第二日要返工,唔係應該都會坐

個牛配薯蓉加埋佢D汁真係好好食(可能我比較鐘意食薯蓉)

兩杯都好好飲,個味道好特別,喺出邊未還未試過

一個叫做四大美人 $140

另外一個叫白蘭樹記 $140

服務態度十分之好,仲要係每個店員服務態度都好好。好難得!

係到食晚飯傾偈超舒服,最衰第二日要返工,唔係應該都會坐耐啲。

2024-01-23
Library位於尖沙咀鬧區,地段非常方便,距離地鐵站只有2分鐘步行距離。餐廳的裝潢設計非常有格調,一出lift門已有梳化區做打卡位,建議大家可以稍作打扮影下靚相。餐廳分室內同室外兩個區域,室外可以望到尖沙咀嘅景色,感覺好chill!餐廳主打多款特色cocktail,賣相吸引之餘又味道都好特別,非常推介!🍽️糖醋帶子賣相吸引,帶子份量好多,全部都大大粒,好有咬口,配上酸酸甜甜的糖醋汁,作為頭盤非常開胃。🍽️香烤加拿大豬鞍香菇忌廉汁豬鞍肉質嫩口,伴碟有菜心、薯蓉同蘑菇,擺碟精緻。豬鞍肉感豐富,唔會烤得過熟,肉汁鎖住晒,入口即化,配上特製香菇忌廉汁,非常惹味。🍽️茴香豬肉腸貓耳朵粉非常推介嘅一道菜,茴香豬肉腸整成肉碎,用牛油、香草、辣汁等調味,食落微辣香口。貓耳朵粉好特別,彈牙得嚟好有咬口,而且非常掛汁,越食越滋味。🍽️芝士肉醬闊條麵闊條麵彈牙掛汁,配上濃郁嘅蕃茄肉醬汁,好juicy! 芝士都落重料,大大片,食落creamy得嚟又有口感。🍸四大美人四大美人係西施、王昭君、貂蟬同楊貴妃,呢款Cocktail用咗幾款liqueur 去代表呢四位美人,由白酒、Mistia、荔枝 liqueur、Fern

🍽️糖醋帶子

🍽️香烤加拿大豬鞍香菇忌廉汁

🍽️茴香豬肉腸貓耳朵粉

🍽️芝士肉醬闊條麵

🍸四大美人
四大美人係西施、王昭君、貂蟬同楊貴妃,呢款Cocktail用咗幾款liqueur 去代表呢四位美人,由白酒、Mistia、荔枝 liqueur、Fernet Branca、青檸、梨味糖漿調配而成,整體飲落果香味重,味道偏甜,好岩女士。呢款特色cocktail 用茶壺奉上,好古色古香,仲有乾花做點綴,好有情調!

🍸Premium Loose Leaf Tea (Strawberry Lychee Green)
清香得嚟帶點甜味,荔枝味有淡淡花香,啱晒唔鍾意飲酒嘅女仔。

Library Restaurant and Bar
📍尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
2024-01-06 89 views
白酒忌廉煮藍青口 $168將藍青口配合洋蔥、蒜頭、香草、白酒、忌廉、鹽和黑胡椒調味,食落藍青口鮮甜肉厚,無沙粒,配上濃郁又creamy 嘅醬汁好好食!另外仲附上4塊麵包,食個時將麵包浸泡係醬汁當中,麵包會吸收醬汁精華,推薦!.茴香豬肉腸貓耳朵粉 $148茴香豬肉腸整成肉碎,用牛油、香草、辣汁等調味,食落微辣香口,而貓耳朵粉廚師烹調得剛剛好,彈牙得來唔硬唔淋,而且中間凹嘅地方可以掛到醬汁,好好食!.黑松露醬炸薯條 $68薯條炸到金黃色,外脆內軟,有用鹽調味,上面有刨絲巴馬臣芝士 (Parmesan Cheese),配薯條食一流,亦可以配黑松露醬同蕃茄醬,都好食!.麵包布甸 $78甜品叫左麵包布甸,麵包浸到布甸當中,食落口感濕潤,又有布甸嘅蛋香,上面嘅雲呢拿雪糕都好好食!.白蘭樹記 $140由白蘭樹下Perfume tree gin、柚子Yuzu liqueur 、接骨木花Elder flower liqueur 、青檸Lime同Tonic water調配而成,整體飲落柚子味,味道清新,重點係顏值好高!.四大美人 $140由白酒White wine、Mistia、荔枝Lychee liqu

白酒忌廉煮藍青口 $168

茴香豬肉腸貓耳朵粉 $148

黑松露醬炸薯條 $68

麵包布甸 $78

白蘭樹記 $140

四大美人 $140

由白酒White wine、Mistia、荔枝Lychee liqueur、Fernet Branca、青檸Lime、梨味糖漿
Pear Syrup 調配而成,整體飲落果香味重,味道偏甜,適合女士飲,用茶壺奉上,好有情調!
整體餐廳裝修非常之靚,有好多打卡位,有分室內同室外兩個區域,室外可以望到尖沙咀嘅景色,同吹到微風,感覺好chill!餐廳嘅Cocktail都好特別又睇得又飲得,適合同朋友黎聚會飲下酒傾下計!
Outdoor 位可以看到清真寺 下午坐outdoor位打卡一流 晚上坐室內氣氛滿滿 燈光氛暗 伴隨著background music 很chill 很適合朋友聚餐暢談😋🍝茴香豬肉腸貓耳朵粉 $148貓耳朵粉口感煙韌 豬肉跟西蘭花一同炒香 醬汁帶少少微辣 掛滿貓耳朵 令人一口接一口😋🍟黑松露醬炸薯條 $68一上枱已經很濃郁黑松露醬味 芝士碎灑滿薯條面 芝士味亦很香 粗薯即炸非常脆口 搭上黑松露醬真的是絕配啊🧀經典意大利火腿芝士拼盤 $138有3款火腿 加2款芝士 硬芝士乾身 搭上甜蜜蜜的蜜糖 整個口感及味道得到中和 加上有乾果 梳打餅配搭 非常適合喝一杯

😋🍝茴香豬肉腸貓耳朵粉 $148

😋🍟黑松露醬炸薯條 $68

🧀經典意大利火腿芝士拼盤 $138
Type of Meal
Dinner
2024-01-04 97 views
上網睇相見到餐廳裝修嘅格調好特別又帶有少少神秘,而且見到相片嗰啲牛扒好似好正。 所以牛魔王🐮嘅我就帶朋友陪我食! 意式肉丸酸種麵包 特色佢嘅肉丸係自家醬,食落唔會好實。 味道非常開胃,有茄汁同埋紅蔥頭爆香。 而酸種麵包都非常軟糯,咬落去煙煙韌韌。 封門牛柳配薯蓉黑松露紅酒汁 慢煮推介睇相就見到牛肉嘅中心仲係粉嫩嘅,而且個侍應埋嚟嘅時候介紹過原來佢哋係用慢煮嘅方式烹調,然後最尾再焗一焗。所以佢做到嘅程度係三成到五成熟。 所以咬落去啲肉汁必晒出嚟,牛肉味非常香。 出奇地佢切開晒上碟,竟然食落都唔會涷左。可能因為下面啲薯蓉熱辣辣,令到牛肉嘅溫度唔會下降得好快。茴香豬肉腸貓耳朵粉除咗有茴香味同豬肉腸嘅鹹香味之外,佢仲額外加咗啲芝士。 所以食落去清新之餘帶點creamy ,個味道都幾適中。 好適合一啲怕食白汁太膩,但係又想食少少芝士嘅朋友。 貓耳朵烚嘅時間啱啱好,仲係非常彈牙有咬口。 黑松露醬炸薯條特色嘅係原來佢嘅黑松露醬可以瘋狂添加❤️ 攞嚟送酒一流! 餐廳環境好有情調,而且服務都好好。 有少少選擇困難所以本身睇咗Menu好耐,侍應主動過嚟話介紹吓啲特色菜。 係性價比好高嘅西餐廳。👍🏻❤️

意式肉丸酸種麵包 特色

封門牛柳配薯蓉黑松露紅酒汁 慢煮推介

茴香豬肉腸貓耳朵粉

黑松露醬炸薯條
特色嘅係原來佢嘅黑松露醬可以瘋狂添加❤️ 攞嚟送酒一流!

2024-01-02
  • 慢煮封門牛柳配薯蓉紅酒汁
2023-12-30 97 views
🤑價錢約$100-200 聖誕都仲有lunch set 無特別加價🪑坐得幾闊落 樓上舖 可以坐室內/室外 都幾有格調 服務員都幾專業 上菜果陣會解釋吓個dish 有d咩 而且都有唔少外國人幫襯Lunch set $168:Ⓙ 頭盤可以揀沙律🥗/湯 果日ge龍蝦湯好creamy 好rich🦞😋Ⓙ 主菜揀左時令魚 🐟 配忌廉汁同炒雜菜 個魚都幾高質 無骨而且唔會腥 整體成個set唔會食到太飽

Lunch set $168:

Ⓙ 頭盤