2023-12-14 130 views
一直都bookmark左以間可以同清真寺打卡既餐廳🍴但今次同朋友去食晚餐😆以排天氣涼左可以日頭去打卡囉☺️1️⃣慢煮加拿大豬鞍職員話系真空慢煮再幾豬鞍扒放上爐煎一煎,咁樣做會保留油脂的香味。2️⃣皮蛋意大利飯見到以款中西合璧就好想試下🤩職員過皮蛋白溶於飯來 蛋黃食飯時撈來食3️⃣春秋用左古代飲酒既容器,都好 以款酒精會更濃,入口系strong d,多d草青味帶點酸🍋4️⃣白蘭書記好中意杯野好pink又有花花🤩職員話加左蝶豆花,所以杯野粉粉紫紫咁🩷💜入口甜甜的,好適合想打卡又酒量淺的女仔👍🏻

1️⃣慢煮加拿大豬鞍

2️⃣皮蛋意大利飯

3️⃣春秋

4️⃣白蘭書記
2023-12-04 121 views
呢間餐廳基本上係出咗名嘅打卡餐廳,不過好多時大家就淨係專注於食物,或者戶外嘅打卡點就忽略咗佢其實都係一間幾出色嘅酒吧,佢嘅酒都有一啲特別嘅Menu,所以如果係男士上去傾嘢嘅話,都可以有個唔錯嘅地方凳腳🥂👍🏻

2023-12-02 155 views
28/11剛好係朋友男朋友生日🎂這麼重要的日子一定要慶祝一下,經朋友介紹咗呢間西餐廳🍴食物的味道幾好👍員工的服務態度也很好,價格也比較合理,下次可以再來光顧!
2023-11-30 124 views
意式肉丸.酸種麵包肉丸係餐廳用牛肉同豬肉混合自家製嘅,食落肉香會比平時重,但冇咗油膩,醬汁係加咗羅勒嘅意式肉醬,再配上芝士碎,食落酸甜冇負擔。酸種麵包有4片,碎身,配埋個汁食特別開胃🤤圖書館羊肉二重奏二件羊鞍,煎得比較嫩,咬落去彈牙,羊味出而唔會羶味,下面仲有羊肩肉做成嘅絲。醬汁係腐乳芥辣蜜糖汁,仲有啲梨色粒,味道新穎有驚喜Westwholme 烤和牛裙邊和牛裙邊一般比較韌同重味,所以餐廳配上自己調製啲希臘乳酪芥辣醬汁,食落一啲都唔heavy. 伴菜食加上火箭菜,青菜等啲薯蓉,新鮮又順口,推!P.s. 職員每次上菜都會介紹菜式,睇到餐廳嘅用心,每位食客都了解清楚
意式肉丸.酸種麵包

圖書館羊肉二重奏

Westwholme 烤和牛裙邊

香港的天气真的捉摸不定,前几天入冬,现在又变夏天了,不过正好适合带你们打卡尖沙咀这家低调复古餐厅,户外吃饭拍照喝酒绝对YYDS❗️我请了第十三期的粉丝来这里吃午餐,前菜➕主食➕甜品➕饮品,一整套性价比还算挺高的主菜我们点了一份香烤牛内裙肉,一份香烤时令鱼,料理的水准在线,当天的时令鱼是盲曹鱼(不知道我听的对不对),鱼皮焦焦脆脆,很合我的口味追加的饮品有小小惊喜,焙茶拿铁的拉花是少见的海马 立马美味加倍推荐在尖沙咀附近的朋友来试试,店内装潢一看就知道,越夜越精彩

追加的饮品有小小惊喜,焙茶拿铁的拉花是少见的海马[大笑R] 立马美味加倍

2023-11-22 121 views
平日放工黎到尖沙咀同朋友食飯揀左呢間餐廳 可以望到全香港最大既清真寺好似去左杜拜旅行餐廳有室內外座位可以選擇 綠色格調裝修餐牌有質感 Fusion菜式為主我地揀左3個main 2杯飲品紅菜頭意大利飯 $128賣相紅卜卜 好搶眼用左2款芝士配搭 提升口感層次健康感覺 岩晒素食朋友經典卡邦尼意大利粉 $148黑胡椒味頗重用左煙肉粒 鹹鹹香香意粉口感好唔錯立鱗燒馬頭魚小炒皇 $228用立鱗燒既方法烹調馬頭魚令到馬頭魚既魚鱗豎起晒 脆卜卜厚身魚肉肉質嫩滑中式醬汁配埋蘑菇同荷蘭豆 幾特別西瓜汁 清甜蜜桃茶 清新用透明玻璃茶壺同小茶杯上 淡淡既蜜桃味雖然唔知同圖書館有咩關係但呢到好適合約朋友傾計食飯當晚都見到唔少閨蜜飯局下次有機會要試埋其他菜式同甜品
平日放工黎到尖沙咀同朋友食飯

但呢到好適合約朋友傾計食飯
當晚都見到唔少閨蜜飯局
下次有機會要試埋其他菜式同甜品
2023-11-20 88 views
終於和朋友來到尖沙咀打卡聖地,可惜因為天氣關係,多了層薄膜,但也不影響心情。拍了很多照片。但食物就叫了兩個普通麵食🍝不太食得出什麼,可能下一次再來喝酒,會更加感受到味道。

2023-11-19 91 views
#libraryrestaurantandbar .餐廳環境非常好 好多打卡位 不過建議坐室外 可以直接望住清真寺 影好多靚相.松露醬炸薯條薯條炸得好脆 同埋好鍾意佢薯條上面有啲芝士碎·紅菜頭意大利飯真係成個意大利飯都係紅色 味道唔錯 美中不足係冇咩配菜 不過佢有啲紅菜頭粒粒同埋芝士脆 所以都有啲口感.卡邦尼意大利粉意外地佢嘅卡邦尼意粉真係用蛋汁整 不過略嫌份量有啲少.慢煮加拿大豬鞍豬鞍都算嫩 可以見到有啲啲粉紅色 同埋有肉汁
#libraryrestaurantandbar

松露醬炸薯條
薯條炸得好脆 同埋好鍾意佢薯條上面有啲芝士碎
紅菜頭意大利飯

卡邦尼意大利粉
意外地佢嘅卡邦尼意粉真係用蛋汁整 不過略嫌份量有啲少

慢煮加拿大豬鞍
豬鞍都算嫩 可以見到有啲啲粉紅色 同埋有肉汁
假期日子過得特別快, 兩日假期眨眼就過, 要為自己充電的方法當然要跟友人出街食好西吹下水, 這樣先有動力再為明天加油💪🏻🤩。 是日進餐的餐廳位於尖沙咀站A2 出口, 步行三分鐘就到十分方便。餐廳裝潢好有特色, 當你步入餐廳大廳時, 會經過一小段小巷, 小巷外圍有幾個鐵架, 鐵架內滿佈白色的樹葉, 而樹葉再用燈飾捆綁住, 令外型形成了幾道拱門份外高雅。餐廳座位分室外和室內, 座位與座位之間好闊落。餐廳和吧台位置採用了軍綠色, 整體令人感覺舒服。 🍬糖醋帶子幾特別的一道菜, 不是很多地方可以食到。 味道唔算太重糖醋味, 只食到芽菜的清香跟少許帶子味, 其作為頭盤前菜都算係一個幾好的選擇。 🐷慢煮加拿大豬鞍賣相相當吸引的豬鞍, 擺盤相當精緻🤩。廚師仲好細心將每件豬鞍切到細細片才上碟👍🏻。豬鞍面層再淋上磨菇汁加上蘆筍, 底層舖滿適量薯蓉幾樣食物融合一齊食相當有層次味道相當夾。不得不讚豬鞍肉汁多, 咬開有好濃豬味仲有入口即溶的感覺😋。 🐮封門牛柳配薯蓉紅酒汁擺盤相當高檔的牛柳, 雖然我唔食牛, 但見到同行友人食得好滋味就知道其味道唔錯😁。同樣地牛的肉質好腍, 份量適中, 唔會太重牛味配上紅酒汁加

🍬糖醋帶子

🐷慢煮加拿大豬鞍

🐮封門牛柳配薯蓉紅酒汁
擺盤相當高檔的牛柳, 雖然我唔食牛, 但見到同行友人食得好滋味就知道其味道唔錯😁。同樣地牛的肉質好腍, 份量適中, 唔會太重牛味配上紅酒汁加薯蓉一齊食味道有驚喜😏。

🍅蕃茄羅勒意粉
濃厚的蕃茄醬配上羅勒, 開頭以為好多蕃茄會好酸, 但食落味道估唔到剛剛好。 甜甜酸酸食落有清新的感覺令人十分開胃。

🍟黑松露醬炸薯條
常見的餐前小食, 外層脆卜卜的薯條沾上香濃的黑松露醬再配上啤酒簡直是相當適合。

💣自家製脆薯波
餐前小食薯肉十足的薯波, 味道十分香口如果鐘意食薯仔的朋友仔特別建議您點這道小食。

2023-10-31 99 views
呢間係尖沙咀bookmark左好耐想去既餐廳,見OpenRice 既人氣高,要拜會一下啦!餐廳內氣氛非常好,望見窗外景緻不錯,室內環境非常有心思,給人relax的感覺。以圖書為主題真係好特別😍😍適逢萬聖節,員工都悉心打扮,投入角色,還與食客有互動,愚工作於娛樂Homemade pottos cubes ($68)炸得香脆熱辣辣,味道不錯👍homemade加分Mussel($168)職員推介店內最受歡迎菜式之一,白汁味道濃郁,點面包味道一流!Promodora spaghetti ($148)純素系列,茄汁羅勒天然的材料合成,意粉軟硬適中,喜歡這種天然味道。Prok Rack($248)慢煮豬胺好淋身,生熟拿捏準確,只撒上幾顆鹽粒調味已非常美味!而伴碟的軟滑薯茸及鮮嫩蘆筍為菜式加分,首推 整體環境及招待都非常高質,食物排盆精緻,食物熱辣辣!餐廳氣氛很好,職員會就著進食速度上菜,不時添水,室內亦見友人相聚及情侶談心,的確是一個很chill 的地方餐廳位於在熙來釀往的尖沙咀,餐廳但仍有室外位置。這是非常有趣的室外用餐經驗,秋風送爽,下次一定會再來

Homemade pottos cubes ($68)

炸得香脆熱辣辣,味道不錯👍homemade加分

Mussel($168)

Promodora spaghetti ($148)

Prok Rack($248)

2023-10-28 104 views
🎪 Library Restaurant and Bar (尖沙咀)尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓一間好Chill既型格酒吧餐廳🍸分室內户外用餐區📸坐外面仲可以影到成個清真寺🕌️ waiting area都做埋Hallowee🎃設計,穿過圓拱門花花通道,室內以深綠色做主調,燈光幽暗,仲有招牌霓虹燈,充滿異國風情🌿岩晒同朋友聚餐和慶祝🪅🌟圖書館羊肉二重奏 $288羊肉🐏望上去好粉嫩,入口其實岩岩好,一啲都吾覺得生,肉質好淋好嫩,羊架下面仲配埋羊頰肉和疏菜,用上廣東羊腩煲醬汁😝估吾到好驚喜😆食晒成碟伴菜架☝️🤤🌟茴香豬肉腸貓耳朵粉 $148它既貓耳朵粉係自家製,口感Q彈有嚼勁,用上意大利既茴香豬肉腸和車厘茄等做配料,味道好濃郁,仲有少許微辣,有驚喜😋🌟 一千零一夜 $130酒係餐廳另一個重點☝️小編叫左一杯Flying on the cloud, 入面有whisky, pineapple juice, date syrup, 仲有最特別既foam🫧係basil & cardamon味道‼️好特別~🌟Moscato $108另一杯叫左杯正路甜白酒☺️明亮既淡黃色,非常活潑既氣泡😆口感輕盈清爽,甜
尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

🌟圖書館羊肉二重奏 $288

🌟茴香豬肉腸貓耳朵粉 $148

🌟 一千零一夜 $130

🌟Moscato $108
另一杯叫左杯正路甜白酒☺️明亮既淡黃色,非常活潑既氣泡😆口感輕盈清爽,甜度較高,配埋果香味🌼當吾知道飲咩,飲它就岩啦🍸
2023-10-25 79 views
讀書真係好悶,所以大家都話讀萬卷書不如行萬里路,但係行路又好攰,如果可以將書本食落肚,咁就有可以增長知識,又唔洗煩。除左多啦A夢嘅記憶麵包,黎度就係比較美味嘅一個選擇。 🍺要講就一定要由飲品開始,呢度嘅每一杯飲品都有自己嘅典故,材料亦都可以配合到故事背景。金字塔文本,原來來自於法老王當年追求長生不老既故事,裡面有草本材料例如菊花,配搭果味酒,苦艾酒檸檬汁等,帶酸有花香。我有少少體會到法老王當年嘅心路歷程。白蘭樹記,容易入口嘅酒,包括白酒,Mistia青檸汁同啤梨味糖漿。簡單易飲,又不失優雅,就好似一本經典嘅本地出色愛情小品。貼地易明,又觸動人心。 🍖 茴香豬肉腸貓耳朵粉,個粉喺自家做,有口感但又唔硬,冇多餘既汁醬,但又滿滿咁包裹住貓耳朵。 🍖羊肉二重奏,上面係羊架,下面喺手撕羊肩。最下面喺羅馬生菜同埋估計係梨既切粒。羊架同羊肩都非常之林,帶有羊騷味, 個人認為咁先至係真正的羊肉。其實如果唔食得騷味,本身就唔應該點羊。適量嘅騷味,其實係帶出羊既本味。下面加生菜同埋梨粒,都係脆身而又清新。呢一個contrast可以話係成個餸菜嘅靈魂,唔單調又相映成趣。 🍖芝士火腿拼盤,三種火腿,兩種芝士,

🍖芝士火腿拼盤,三種火腿,兩種芝士,配合果乾,梳打餅,不嬲都係絕配。最可圈可點機係蜜糖,硬芝士係parmesan, 喺普遍但係唔係個個都中意食嘅一種芝士,因為比較乾,又查唔倒上餅乾,乾果等。萬物有序,液態既蜜糖就啱啱好配合到。喺我最鍾意嘅配搭。

✨️哩度室內設計好優雅,連枱布都係絲絨質地。又有戶外露台,仲可以見到清真寺。無得唔打卡!
2023-10-14 1307 views
今日同朋友黎食飯,呢間餐廳位置超方便,而且餐廳設計都好靚,超有風格!黎睇睇餐牌都有好多唔同選選,而cocktails 名字都好特別,令人好想試試!黑松露醬炸薯條$68先黎係食下薯條先😆朋友係黑松露愛好者,所以就叫個薯條黎襯下cocktail 先!Four Beauties四大美人$140White wine | Mistia | Lychee liqueurFernet Branca | Lime |Pear Syrup我就先叫呢杯Four Beauties試試先~黎到見到好特別,係用一個小茶壺裝住d酒,一個小茶杯有塊冰倒出黎飲!好清香既味道,好飲To Kong$150Chinese Rice Spirit Peach Vodka | Lychee liqueur|Red Bean liqueur | Lime I Beer呢杯好特別,見到用到米酒 同荔枝,特別既味道😍茴香豬肉腸•貓耳朵粉$148見到貓耳朵粉我就一定要叫啦!!今次係配埋茴香豬肉腸~茴香味好香,貓耳朵粉煮到岩岩好,配埋個汁超好味!好快就清碟~紅酒燴牛頰肉$248呢個主菜真係好期待😋牛頰肉煮到好淋,配埋個紅酒汁,好夾👍🏻下

黑松露醬炸薯條

Four Beauties四大美人

To Kong
呢杯好特別,見到用到米酒 同荔枝,特別既味道😍

茴香豬肉腸•貓耳朵粉

紅酒燴牛頰肉
呢個主菜真係好期待😋牛頰肉煮到好淋,配埋個紅酒汁,好夾👍🏻下面薯蓉好綿密,配埋d汁都好好食!

意大利奶凍,美綠
黎到最後甜品時間,奶凍好香滑,配埋美綠好正!畫上完美句號😋

2023-10-12 75 views
想同friend 喝杯野,睇到呢間啲嘢飲主題都好新,所以上嚟試吓一入到去裝修好靚,而且食物質素都好高。✨圖書館羊架二重奏 $288🐑羊架肉質好淋,食落有羊臊味,唔好望落以為好生好紅,其實熟度啱啱好,識落完全唔會硬,上面仲撒咗少少炸蒜同埋生蘿蔔粒,食落好有層次。下面亦都有一絲絲嘅羊肩。羊肩用咗羊腩煲嘅概念,用咗一啲中式嘅香料一齊煮,例如月桂葉。側邊仲有用腐乳整成嘅醬汁。牡丹蝦意大利粉 $268 🦐意粉個汁係蕃茄汁,雖然用料好簡單,但係食到蝦嘅鮮味。蝦係有唔同嘅,有啲生有啲熟,而且切到一口大小。生蝦食落好creamy同熟蝦同埋意粉一齊食口感好有層次。椰殼 $128🥥一上到嚟個擺盤好靚,椰子外殼用咗朱古力脆皮,中間個椰子肉係椰子雪糕,中間加咗熱情果啫喱同西米,識落酸酸甜甜。側邊仲有朱古力脆脆做泥土。好特別!Book Cover $90📚飲落偏甜,而且好有橘子嘅香味,同紅蘿蔔亦都意外好夾。飲落好fresh。Book Mark $108 🔖呢個會飲落清啲,而且茶味重。最底會加咗珍珠,珍珠外邊銀色嘅糖衣會慢慢溶化,令到嘢飲入邊有銀色閃粉,望落好靚。

圖書館羊架二重奏

椰殼 $128🥥

Book Cover $90📚

Book Mark $108 🔖

2023-10-05 97 views
🔸Library Restaurant and Bar🔸🔆一上到去就見到充滿異國風情嘅裝修同擺設,一入去已有種隨性高雅嘅感覺,座位坐得舒適,好適合3-4位朋友/情侶係到chill下,而且打卡位好多,室外地方都好靚。店員們都非常有禮貌同貼心,整個用餐過程都好熱情提出協助!🔆黑松露醬炸薯條 $68薯條上到嚟都夠熱同脆,雖然會有幾條炸得有啲乾😂。薯條上只落咗少少鹽調味,黑松露醬同茄汁係另上嘅,就算同枱有唔食黑松露嘅朋友仔都唔洗擔心。不過,佢黑松露醬味道比較淡,只係隱隱約約feel到有少少黑松露味,作為黑松露味fans就有啲失望啦~🔆白酒忌廉煮藍青口 $168依個菜式係店員推薦嘅,白酒忌廉醬汁唔算太杰身,但都有好好地掛係藍青口入面。但白酒忌廉味亦唔濃,味道較為淡口,但亦因為依個原因,可以好好食到藍青口嘅鮮甜味。值得一提係,佢嘅藍青口肉質非常嫩滑,甚至有種Creamy感,好好食!另外,依個菜式除左青口外,仲有4塊烘到脆卜卜嘅吐司,店員提醒吐司可以最後點白酒忌廉食,不過醬汁嘅質地就較難掛上吐司到,要重覆多次去點先夠。雖然係咁,依個菜式都算唔錯~🔆慢煮žž·加拿大豬鞍 $248豬鞍脂肪紋路適中,肉質
🔸Library Restaurant and Bar🔸

🔆黑松露醬炸薯條 $68

🔆白酒忌廉煮藍青口 $168

🔆慢煮žž·加拿大豬鞍 $248
豬鞍脂肪紋路適中,肉質鬆軟,只用左好輕量嘅鹽調味,所以好清楚食到豬肉本身的味道。底下嘅薯蓉軟滑,但同樣無咩調味,只簡單食到薯仔同好輕嘅香草味。雖然菜式嘅口感做得好好,但因為大部份食物都無咩調味,令整個菜式無突出之處,不過不失。

🔆焦糖燉蛋·奶茶 $78
燉蛋香滑,食得出個蛋味,但奶茶味好弱,要好努力先品嘗到少少奶茶味。表面嘅焦糖有啲太厚痴牙,無做到焦糖嘅鬆化,而且有啲位仲燒燶左,結果個燶味更加蓋住咗奶茶香😂。

🔆白蘭樹記 $140
入口酒精味較嗆,但依然幾易入口,Fruity味後來追上,飲落酸酸甜甜,幾配合到白蘭樹下Gin嘅木質香氣。

🔆四大美人 $140
四大美人一入口非常順滑清甜,酒精味唔會太嗆,仲隱隱約約之間飲到一股香草味,相信女仔會覺得非常易入口。而且個外觀仲好打卡able!拎住個壺都差啲以為自己係四大美人😂。

🔆總結認為食物可以做得更好,餐廳定位較適合同朋友飲2杯chill下。

🔆Pleasure指數(滿分5粒🤩)
🐭小姐:🤩🤩🤩
📌地址:尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

🎐Foods are powerful🎐
#Pleasure食
#Pleasure尖沙咀
#Pleasurer

#hkfoodie #foodie #hkfood #hkeat #food #foodstagram #hongkong #hongkongfood #tsimshatsuihongkong #tsimshatsuifood #hongkongbar #香港美食 #香港 #香港酒吧 #尖沙咀 #尖沙咀酒吧 #打卡熱點 #香港打卡#白蘭樹下 #尖沙咀bar #食好西系列 #尖沙咀餐廳 #chill #尖沙咀食乜好 #朋友聚會 #飲飽食醉 #libraryrestaurantandbar @libraryhkg
2023-09-25