OPPA Coffee Bar Restaurant

2 day(s) ago 0 views
最近同朋友又去了尖沙咀韓國街到食左間OPPA主理既韓式餐廳.餐廳具有工業風格 採用水泥牆身 簡約大氣舒適~🦀蟹膏蟹肉紫菜包飯 $108呢款菜式我覺得十分唔錯 因為除左份量 賣相 味道都係好足料👍🏻紫菜包飯既份量都好多 而每一節都佔有蟹膏 喜歡蟹膏既朋友千奇唔好錯過阿~ 材料包括蘿蔔絲,青瓜絲,蛋絲,蟹膏蟹肉卷製而成. 層次感豐富🍲魚糕湯 $220湯裡面有2大串魚糕🍥 每款都大大粒 好足料. 湯底加上銀魚 昆布 蘿蔔煮沸而成. 2個人share飲埋都好足夠🧀Jumbo 芝士蛋捲 $188呢款份量好多 好多 好多 😂 要重覆講3次 . 幾層既蛋捲包住紫菜再包住流心既芝士🧀 食落 仲有軟綿綿既拉絲滲出. 奶味香濃. 再加上沙律醬 真係一舊接住一舊咁食🤓

🦀蟹膏蟹肉紫菜包飯 $108

🍲魚糕湯 $220

🧀Jumbo 芝士蛋捲 $188
Type of Meal
Dinner
本身朋友生日諗住book呢間韓國餐廳慶祝,見到OpenRice好多好評以為應該質素唔錯,但點知發現原來係一個大伏🫠🫠😵😵一去到其實個店面唔係好大得幾張枱,坐滿人既話其實都小迫。因為我哋都唔食辣同埋熱氣嘢,所以就叫咗三樣嘢:1. 牛肋骨湯2. 原味韓式飯卷3. 炒粉絲首先呢個細嘅牛肋骨湯盛惠$188 ,從來未試過食牛肋骨湯係冇牛肋骨食,成碗湯只係得幾片薄牛肉加肉碎,而且食得出唔係用牛肋骨去熬湯出嚟,一入口已經覺得係一碗味精湯收得咁嘅價錢連一塊完整嘅牛肋骨都冇,會唔會有少少過分?之後係呢個炒粉絲,一上嚟見到個份量呆咗,成碗炒粉絲嘅份量真係勁少,而且啲粉絲係腍bet bet仲要勁鹹,$148咁細碟嘅粉絲真係好唔抵。至於個韓式飯卷,價錢就正常,但係一啲都唔好味。一路同朋友傾偈一路夾起舊飯卷,未擺到入口個飯卷已經散咗跌晒落隻碗度。。。總結而言,大家千祈唔好因為見到有成千五個好評而覺得呢一間係一間好正嘅韓國餐廳,試過就知係一個大伏!絕對冇下次同唔會推介俾身邊朋友!其實貴唔貴都唔係一個問題,重點係質量要配得上價錢,但呢間好明顯就係價錢同食物質素份量不符。
本身朋友生日諗住book呢間韓國餐廳慶祝,

1. 牛肋骨湯
2. 原味韓式飯卷
3. 炒粉絲

收得咁嘅價錢連一塊完整嘅牛肋骨都冇,會唔會有少少過分?

至於個韓式飯卷,價錢就正常,

今日去呢間好多好評既餐廳食飯 真係好好奇咁多好評係點黎的價錢貴不特只 樣樣都細份 又唔好食紫菜飯卷:一夾就散 飯無調味牛肋骨湯: 細份$188 ,裡面得幾舊碎肉,好少量細骨。成碗野都係味精味,完全無鮮甜可言。,好鹹呀!!唔知佢地憑咩收呢個價錢.. 個湯只飲到少少,已經係咁飲水。大伏!! 炒粉絲: 可以比對下旁邊iPhone size, 上枱嚇親, 咁細兜。 我地未食過咁濕既炒粉絲,口感極奇怪!以上3款收400幾蚊,無野飲。 真係好誇張, 永久碌入新名單😖
今日去呢間好多好評既餐廳食飯
真係好好奇咁多好評係點黎的

價錢貴不特只 樣樣都細份 又唔好食

紫菜飯卷:一夾就散 飯無調味

以上3款收400幾蚊,無野飲。
真係好誇張, 永久碌入新名單😖
🍗蜜糖牛油無骨炸雞 $238 另收加一 (7/10)炸雞香脆食落去炸粉厚度都適中,甜甜地好有牛嘅香味亦都有蜜糖嘅甜味,雞肉比較長條型,細條啲,唔會嚡口 。🍴海鮮蛋漿熔岩炒飯 $198 另收加一 (7/10)個炒飯係店員會即刻喺你面前整啦,加芝士加蛋再用火槍去燒嘅,真係見到個拉絲可以拉得好長,食落去味道係辣辣地口感比較濕潤,口感主要係食蛋同埋芝士嘅味道。推薦指數: 7/10係韓國街入面,好易揾,都幾有韓式風味!

🍗蜜糖牛油無骨炸雞 $238 另收加一 (7/10)

🍴海鮮蛋漿熔岩炒飯 $198 另收加一 (7/10)

推薦指數: 7/10
係韓國街入面,好易揾,都幾有韓式風味!
想食呢間韓國菜好耐啦,見到都好多好評~ 平日夜晚都有人排隊,記住book咗位先!呢度最出名係蛋漿熔岩炒飯,當然要試吓啦!當晚得一個OPPA,係香港人😂 同一個韓國女仔喺樓面,人手唔係好夠,但出餐都算快嘅~整體食物質素幾好,不妨一試😋🔸秘製章魚蛋漿熔岩炒飯 $198炒飯擺咗喺鐵板度,旁邊有加咗奶嘅蛋漿,OOPA會即場加芝士,再用火槍燒,之前撈勻半熟蛋、芝士同炒飯,做出拉芝嘅效果!睇住個過程都幾治癒😍 個炒飯充滿蛋漿同芝士,口感好軟棉棉,比想像中好食!以前喺濟洲島食過類似嘅,覺得呢度整得更好食!章魚份量算多,每啖都有,增加口感幾唔錯~ 個炒飯有加泡菜,但唔會覺得辣,整體好香濃芝味🧀,食完想再食😂 價錢就有少少貴啦,不過有OPPA喺面前即整拉芝炒飯,而且味道真係幾好食,值得試吓👍🏻🔸蟹膏蟹肉紫菜包飯 $108平時好鍾意食飯卷,不過香港嘅飯卷都賣得好貴呀🥹 呢度嘅蟹膏飯卷都幾多人叫,價錢唔平,不過好大條,比平時大1.5倍左右!頭尾兩舊飯卷有淋一啲蟹膏醬上去,非常鮮味😋 飯卷餡料有雞蛋絲、蘿蔔絲、青瓜絲、蟹柳同蟹膏醬,幾豐富又健康!🔸蜜糖牛油炸雞(半份) $198無骨炸雞貴$10,我地本身叫有骨

🔸秘製章魚蛋漿熔岩炒飯 $198

🔸蟹膏蟹肉紫菜包飯 $108

🔸蜜糖牛油炸雞(半份) $198
無骨炸雞貴$10,我地本身叫有骨,但嚟咗無骨,抵咗🤣 半份炸雞好夠2個人share,底仲有薯條~ 炸雞都幾香脆juicy,完全唔嚡,都幾多蜜糖甜味,鍾意甜味嘅會幾啱食~ 不過呢隻味嘅關係,食多兩舊會有啲膩~ 我就還好啦,下次都係試吓醬油味😆
  • 秘製章魚蛋漿熔岩炒飯
  • 蟹膏蟹肉紫菜包飯
2024-04-30 112 views
-收工嚟到尖沙咀 行到韓國街🇰🇷即刻諗起呢間人氣餐廳 決定同朋友黎一試😊雖然餐廳唔大但係座位都足夠😆員工態度親切有禮 成個用餐體驗都好好😳泡菜蛋漿熔岩炒飯💰$188呢個泡菜蛋漿熔岩炒飯真係好正啊🥳有得食仲有表演睇 著晒🔥🤣只需要乖乖地坐喺度 員工就會幫你炒好埋個飯☺️炒飯入面有好多泡菜同埋芝士🧀足料之餘 每啖都可以拉絲😍蒜香炸雞 (有骨) 💰$198外皮炸得好香脆 唔厚粉😘入面肉汁豐富多汁 一啲都唔乾身🤤蒜香味道好香濃🧄咬落啖啖都係肉🍗平時通常食開甜辣同埋蜜糖 今次蒜香味 都好有驚喜呀🤩卡邦拿炒年糕💰$148年糕炒得彈牙 口感好好🤪配埋卡邦拿嘅醬汁 味道甜而不膩 好開胃😎入面仲有啲蔬菜同埋肉絲 增加咗層次感😛同埋啲醬汁好掛年糕🍡 食完都唔會覺得好制😊韓國啤酒 TERRA 💰$68為左完整嘅韓國餐餐單🤗點可以唔叫呢款韓國啤酒TERRA 🍺!佢嘅味道清香 飲落去好順口😉夠清爽同埋只係帶微苦 好爽😌OPPA Coffee Bar Restaurant 📍尖沙咀金巴利街1F號地舖#hkfoodie #香港美食 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #打卡一流 #打卡餐廳 #生
收工嚟到尖沙咀 行到韓國街🇰🇷

入面仲有啲蔬菜同埋肉絲 增加咗層次感😛
同埋啲醬汁好掛年糕🍡 食完都唔會覺得好制😊

韓國啤酒 TERRA 💰$68
為左完整嘅韓國餐餐單🤗
點可以唔叫呢款韓國啤酒TERRA 🍺!
佢嘅味道清香 飲落去好順口😉
夠清爽同埋只係帶微苦 好爽😌

OPPA Coffee Bar Restaurant
📍尖沙咀金巴利街1F號地舖

#hkfoodie #香港美食 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #打卡一流 #打卡餐廳 #生日飯 #聚會之選 #美食餐廳推薦 #美食推薦 #份量班 #性價比餐廳 #佐敦美食 #尖沙咀美食 #香港韓國街 #尖沙咀韓國街 #炒年糕 #炸雞配啤酒 #蒜香味炸雞 #泡菜蛋漿熔岩炒飯
  • 泡菜蛋漿熔岩炒飯
  • 蒜香炸雞
  • 卡邦拿炒年糕
我嗌咗芝士泡菜飯 同埋蟹膏紫菜包飯講真,其實芝士飯真係好一般 完全對唔住佢個價錢跟住蟹膏紫菜包飯 嗰浸腥味 嗅到我食咗一啖就即刻吐返出嚟佢啲青瓜係酸嘅 夾埋啲冇味嘅蘿蔔 同埋啲好腥嘅蟹膏 我真係唔知食緊啲咩我成世人冇食過咁難食嘅紫菜包飯最後我淨係可以整走晒入邊啲餸 淨係食個飯但係個飯都難食到我食落肚 個服務態度都係好差淨係擺碟餸落嚟就好大聲好大力一嘢劈碟菜落嚟仲要有+1最後餐飯食咗$400 無論係食物質素 定係服務態度 我都淨係會比1/10😅唔明點解有咁多好評?難食到我為咗佢特登寫我第一個食評。
我嗌咗芝士泡菜飯 同埋蟹膏紫菜包飯
講真,其實芝士飯真係好一般 完全對唔住佢個價錢
跟住蟹膏紫菜包飯 嗰浸腥味 嗅到我食咗一啖就即刻吐返出嚟
我成世人冇食過咁難食嘅紫菜包飯
最後我淨係可以整走晒入邊啲餸 淨係食個飯
但係個飯都難食到我食落肚
個服務態度都係好差
淨係擺碟餸落嚟就好大聲好大力
一嘢劈碟菜落嚟
仲要有+1
唔明點解有咁多好評?
難食到我為咗佢特登寫我第一個食評。
2024-04-29
$200 (Lunch)
2024-04-26 79 views
今日真係好尷尬,喺公司加班,走到淨番我同個女同事,佢就問我一唔一齊食飯,仲係咁話Oppa, Oppa好唔好吖。正當我想同佢講,"我有女....",佢就同我講Oppa Cafe個拉絲飯真係超好食... 🍖講返個飯先,我地叫左章魚泡菜做料既火山熔岩芝士炒飯。用鐵板上,個炒飯已經四四正正放左係中間,加埋大量芝士喺上面,然後果個令我尷尬嘅Oppa就開始倒入蛋漿喺飯嘅四周,用火槍喺咁燒雞蛋,見著 D 蛋漿加入之後慢慢漲起升高,然後芝士慢慢融化下榻,跟住個Oppa雙手攞起匙羹撈均,拉起d絲,哩嗰鏡頭真係好治癒。值得留意既係,佢嘅拉絲,喺拉到好似納豆咁,即係成個網咁,所以每一啖都一定有芝士同埋雞蛋嘅香同口感。而章魚嘅份量亦都好大,所以真係啖啖都超足料。 🍖呢期成日都聽既排骨薯仔湯,湯好濃郁,薯仔好林,但最勁嘅係排骨嘅肉仲林過啲薯仔。仲有王法嘅?下面又有份絲同蔬菜,感覺健康又平衡。另要留意既係排骨係成下梳上,所以煮既時間係更用心。 🍺✨️呢度既酒種類真係好多,韓國啤酒都有四種,又有斧山品種既燒酒,咁就唔駛只飲真露。但我最後擇既係菊花酒,度數高但易入々,而且有好强菊花味,唔你洋金菊,唔係紙包飲品,係藥材店

🍺✨️呢度既酒種類真係好多,韓國啤酒都有四種,又有斧山品種既燒酒,咁就唔駛只飲真露。但我最後擇既係菊花酒,度數高但易入々,而且有好强菊花味,唔你洋金菊,唔係紙包飲品,係藥材店個種味,但偏清新。擇到好野。

女同事一直都唔知我尷尬,但我就到依家都覺得自己老土。

人均$150起|尖沙嘴|韓國菜|oppa coffee bar restaurant相隔了半年,再次來訪這家尖沙咀人氣韓料店,oppa coffee bar restaurant,風味依舊不改欸!泡菜五花腩湯飯這個巨好吃😋五花腩份量多,可是肥瘦相間,不會太油膩而且泡菜實在是太入味了,是這次的 #米飯小偷泡菜魚糕拉麵🍜這個是韓國🇰🇷 布帳馬車特有的美食,吃上去感覺回到當年的韓國街頭的。蒜香🧄炸雞這個麵粉不多,我自己很推——————為食分界線——————📍OPPA Coffee Bar Restaurant (尖沙咀)尖沙咀金巴利街1F號地舖人均消費: $150#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店

泡菜五花腩湯飯
這個巨好吃😋
五花腩份量多,可是肥瘦相間,不會太油膩
而且泡菜實在是太入味了,是這次的 #米飯小偷

泡菜魚糕拉麵🍜

蒜香🧄炸雞
這個麵粉不多,我自己很推

——————為食分界線——————
尖沙咀金巴利街1F號地舖

人均消費: $150

2024-04-21 70 views
「甜酸炸雞」,外酥內嫩,肉質鮮嫩,配上恰到好處的甜酸醬汁,使這道菜口感層次豐富,令人一口接一口。另一道人氣菜式是「岩漿紫菜飯」。這道菜以大量芝士為主料,配以即時火炙,使芝士融化成岩漿狀,澆在熱騰騰的紫菜飯上,產生絕佳的視覺和味蕾體驗。每一口都能感受到濃郁的芝士香氣和飯菜的鮮甜。此外,他們的「馬鈴薯湯」也值得一試。湯頭濃郁鮮美,加入大塊馬鈴薯和肉塊,口感紮實,溫暖舒適,頗能暖胃。餐廳還供應傳統韓式年糕,Q彈柔軟,淡雅甜味搭配特製辣醬,別有一番風味。總括而言,Oppa的菜品正宗地道,價格合理,環境舒適,非常適合情侶或三五知己前來品嘗正宗韓式風味。推薦大家前去一試。

2024-04-17
Oppa呢個名真係一聽就知去食韓國🇰🇷😂 呢間野係尖沙咀既韓國街🇰🇷都幾耐歷史,裝修以石式🪨同木系🪵為主,裡面有唔少經典既韓國🇰🇷菜式可以揀~(5 😍 係滿分,🤩係半分) 牛肋骨湯 (Small) 🐮🍖🥣 - $188 (好味指數:😍😍😍🤩)湯底🥣清澈,個湯🥣係由牛排骨肉🐮🍖、蔬菜🥬同洋蔥🧅熬煮而成,味道幾鮮味,啲粉絲都軟腍同索湯🥣 ,係放耐左就鹹左啲~ 啲牛肉🐮亦都肉質軟腍,肉味幾濃,肥瘦適中,如果可以多啲肉🍖就更加好,宜家有啲碎同少~蟹膏蟹肉紫菜包飯 🦀🍙 - $108 (好味指數:😍😍😍🤩)紫菜包飯既件數幾多,排到密晒咁~ 裡面有豐腴鹹香既蟹膏🦀、鮮甜綿密既蟹肉🦀、鮮甜軟腍既蟹柳🦀、香甜既蛋絲🥚、爽口既青瓜絲🥒同清爽既紅蘿蔔絲🥕,層次幾豐富,味道鮮甜,如果蟹肉同蟹膏🦀可以多啲同紫菜脆啲就更加好~卡邦拿炒粉絲 🔥🍝 - $158 (好味指數:😍😍😍😍🤩)個粉絲都炒得幾大兜~ 個汁有幾香濃醇厚既巴馬臣芝士🧀香味,質感夠晒幼滑creamy, 放耐左都唔會水汪汪,又未至於杰到一舊舊~ 粉絲質感軟糯煙韌,幾掛汁,另外仲放左啲爽口清甜既三色椒🫑同埋軟腍香甜既洋蔥🧅,如果煙肉🥓可以多啲就更加好

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
牛肋骨湯 (Small)

蟹膏蟹肉紫菜包飯

卡邦拿炒粉絲

卡邦拿炒粉絲 🔥🍝 - $158 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
個粉絲都炒得幾大兜~ 個汁有幾香濃醇厚既巴馬臣芝士🧀香味,質感夠晒幼滑creamy, 放耐左都唔會水汪汪,又未至於杰到一舊舊~ 粉絲質感軟糯煙韌,幾掛汁,另外仲放左啲爽口清甜既三色椒🫑同埋軟腍香甜既洋蔥🧅,如果煙肉🥓可以多啲就更加好~

好味指數:😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍🤩
牛肋骨湯 (Small)
蟹膏蟹肉紫菜包飯
卡邦拿炒粉絲
平時都好鐘意食韓國菜🇰🇷今次跟住朋友推介去左呢間位於韓國街既韓國餐廳,menu都好多選擇,味道有驚喜♥️韓國韮菜海鮮煎餅熱辣辣外脆內軟,韮菜份量好多,加上蝦、魷魚好香口,可以沾醬食,值得一試原味炸雞🍗半份炸雞外皮脆卜卜,炸粉不會太厚,大大舊肉質嫩滑,旁邊仲有薯條,好好食泡菜魚糕拉麵用左韓國啲鐵鍋上,入面有年糕、魚糕、泡菜等配料,麵質剛剛好,好有韓式風味,食落有少少辣,不過好香,下次試埋其他野食先☺️

韓國韮菜海鮮煎餅

原味炸雞🍗半份

泡菜魚糕拉麵

Weekday Dinner 泡菜蛋漿熔岩炒飯 $188店員在客人面前先將蛋漿倒進炒飯旁邊,再灑上大量芝士,然後用火槍烹調表演,拌勻後拉絲效果澎湃,泡菜炒飯味道濃郁,啖啖邪惡,帶點微辣,是美味的招牌菜。Busan Style 炸紫菜包飯 $98炸紫菜包飯比較少見,炸粉薄,金黃色脆卜卜,中間的紫菜包飯紅有蘿蔔、牛蒡、蛋絲及午餐肉,味道香口又不油膩,份量比想像中大很多,需要與朋友分享!三色韓國煎餅 $168煎餅有三種不同口味,包括香口的蔥煎餅、泡菜煎餅及甜甜的南瓜煎餅。餐廳裝潢走工業風,更有不少韓國酒瓶作為裝飾,是簡約型格的韓國菜小店。
Weekday Dinner

泡菜蛋漿熔岩炒飯 $188

Busan Style 炸紫菜包飯 $98

三色韓國煎餅 $168

2024-04-18 72 views
🍴 OPPA Coffee Bar Restaurant 🍴✨人氣韓國餐廳✨-· 海鮮熔岩蛋漿炒飯 - - - $198Oppa會即場炒❤️首先先落蛋漿🥰再加勁多芝士🧀️🤣之後用火槍再加鐵板嘅温度燒溶啲芝士🤤之後就撈撈撈! 海鮮入面有章魚、蜆肉🫶🏻雖然芝士好多😂但我一啲都唔覺得流😂辣度啱啱好 唔會太辣👍🏻· 蜜糖牛油無骨炸雞 - - - $238無骨啖啖肉就係好正🤣蜜糖甜甜地食落都幾好食🫶🏻下面重有薯條🥰都好大份!-Total: 600推介指數:8/10———————————————🔺 OPPA Coffee Bar Restaurant 🔺 尖沙咀金巴利街1F號地舖-----------------------

✨人氣韓國餐廳✨

🔺 OPPA Coffee Bar Restaurant
🔺 尖沙咀金巴利街1F號地舖
-----------------------
2024-04-17 73 views
呢間一直好想試但成日經過都冇位,今次預先book左位,終於食到啦!見幾乎個個都叫蛋漿熔岩炒飯,我地想試左真係好濃芝士好正,仲有openrice好多人介紹炸雞好味,蜜糖牛油味甜甜地好味,炸雞又炸得好食,呢個值得再回頭,同埋份量好大,其實叫兩樣野食都夠3個人食哈哈!但真係記住要book位呀!😚🧀雞肉蛋漿熔岩炒飯 $188滿滿既芝士勁吸引,店員係我地面前再用火槍燒香芝士同蛋漿,撈左個飯超好食,好濃芝士味,2-3個人食唔會咁易膩,見好多人叫泡菜味,可能仲好味!🐥蜜糖牛油炸雞 $228超大盤炸雞,炸雞大大件好香脆,我地叫左有骨,成日覺得有骨更有肉味更好食,入面有雞翼,雞鎚,啖啖肉又好juicy,炸雞下面仲有超多薯條,粗薯條好好食,呢個價錢咁大份真係抵食!下次試下蒜蓉味先

🧀雞肉蛋漿熔岩炒飯 $188

🐥蜜糖牛油炸雞 $228
超大盤炸雞炸雞大大件好香脆,我地叫左有骨,成日覺得有骨更有肉味更好食,入面有雞翼,雞鎚,啖啖肉又好juicy,炸雞下面仲有超多薯條,粗薯條好好食,呢個價錢咁大份真係抵食!下次試下蒜蓉味先