普慶餐廳

The Astor
Restaurant: The Astor
Info:

2023-07-29 2329 views
每次去普慶都超級開心,也十分擔心。開心是有很多好味道的食物,擔心就是食唔到咁多,要會肥。今次三人行,我一早到,坐住等大家。又忙食嘢,又忙談天,真心唔夠時間。今次主打海鮮,朋友說得對,冇可能咩都食到,嚟多幾次,每次主打幾嗰種類,你就可以滿足。海鮮盤內:龍蝦鉗超大隻,仲要俾了三大隻,我認開鉗能力弱,手又唔夠力,要花較多時間麵包蟹超鮮甜,呢樣好d,有蟹膏食,唔駛開,用匙羹就食到,懶人之選。海蝦,青口都好味。sorry唔愛小龍蝦,所以冇食。忘了影特飲:鮮雜果涼粉,蓮子特飲都超好味。老人家就可以飲檸檬薑菜,要咩有咩,再book下次食其他嘢

海鮮盤內:
海蝦,青口都好味。sorry唔愛小龍蝦,所以冇食。

2023-07-24 2193 views
幾年內水準不停下降,食物款式可接受。最著名的生豪變得平平無奇,相比以前有幾款生蠔提供(紐西蘭,愛爾蘭,澳洲),現在只有一款美國生蠔並且不鮮甜。其他海鮮亦中規中矩,只有凍蝦表現不錯,夠鮮甜及彈牙。日本刺身類保持一貫高水準👍,三文魚肉質鮮美,八爪魚,北寄貝夠彈牙。建議可增加類別。日式炸物風味獨特,香脆酥香,保持到食物的原味其他熟食基本水準。著名的燒味保持水準內。在食助餐水準不斷下降的情況下仍不斷加價,有點可惜,下次考慮不來或選擇更好。
幾年內水準不停下降,食物款式可接受。

日式炸物風味獨特,香脆酥香,保持到食物的原味

其他熟食基本水準。著名的燒味保持水準內。

2023-07-23
$450 (Lunch)
2023-07-22 12830 views
這間普慶餐廳網上極多KOL介紹,裝修前曾食過,对這個午餐有啲期望😁12点準時到達,已經見坐滿一半人客,目測長者都唔少😵首先講下個餐廳嘅佈局,所有食物係分佈餐廳唔同嘅位置,要出去行一個圈,先知道啲嘢食擺喺哪一個位置,加上人客又偏多,坐滿情況都咪話唔誇張。蠔每人限攞兩隻,食落都好新鮮好鮮甜唔錯👍去到炸物嘅counter拎咗啲天婦羅,炸南瓜/豆角/日本番薯,較少食炸豆角,第一次食估唔到真係幾好食,好軟冧👍😵沙律菜好彩都新鮮,至於三文魚/北寄貝,三文魚一般反而北寄貝好食唔韌。甜品反而多選擇,比較偏甜,不太岩小编口味,雪糕也有多款,可以滿足到大家。生果一共有四款,西瓜/哈密瓜/火龍果/密瓜,西瓜無拎,都清甜,正。寫到嚟呢度,不得不提這杯飲品系超正正,上面全部食物都冇重覆去拎,但這杯飲品連飲咗兩杯🤩飲品係有職員負責沖飲品畀人客,這个係涼粉什果冰,也有蓮子冰,有凍檸檬茶,咖啡等等,重系無限暢飲,抵贊👍👍👍海鮮有麵包蟹/龍蝦鉗/小龍蝦/蝦,蝦都新鮮鮮甜,可惜麵包蟹超難食,檯面上放咗啲鉸剪根本就剪唔開嗰個龍蝦鉗,請問人客怎樣食呢?希望普慶餐廳嘅負責人睇到,真係要改善下。
12点準時到達,已經見坐滿一半人客,目測長者都唔少😵

蠔每人限攞兩隻,食落都好新鮮好鮮甜唔錯👍

2023-07-19
$280 (Lunch)
  • 涼粉冰
2023-07-21 2169 views
呢間酒店一直都好想試佢既自助餐,今次終於可以夾到時間試試😎日日都好full,聽講人氣都唔錯🤩中午食自助餐原本冇咩期待,但原來食物種類都幾多選擇,味道都ok,海鮮有蟹鉗、蝦、青口、小龍蝦仲有美國生蠔。物超所值,甜品蛋糕類別都幾多,仲有粉麵類、燒味海南雞,飲品類別有我最中意既伯爵茶,雪糕有多種味道,牌子係mövenpick 。唯一不足係冇咖啡,由於上層係food court 所以比較嘈,否則就好完美。今餐超滿足,唔駛400一位都算唔錯,會再去😋😋
2023-07-21
$390 (Lunch)
  • movenpick雪糕
  • 凍海鮮
2023-07-15 2122 views
同同事一行4人黎食下午茶,首先無冷氣咁好熱,得風機其次熟食極少,仲要無刺身,佢話下午茶無,好心你放個牌啦,又開哂燈 點知你無之後去拎雪糕,職員不到啲雪糕又細又肉酸,之後話完佢就黑面,但有不返大個啲同靚最後有位印籍定唔知邊到既仕應,勁多口,唔食咪唔食,講咩嘥野,唔好食點解要放哂入口,食咁多間無1間會咁,垃圾,總括可以唔使黎食,啲熟食又凍又唔好食,甜品都多既,不過真心呢個價錢食到其他啦,使咩黎食,個廁所一陣味,好臭
同同事一行4人黎食下午茶,首先無冷氣咁好熱,得風機

2023-07-04 2352 views
假日起身冇咩嘢好食 就去食個下午茶自助餐首先講下裝修 佢係走一個懷舊嘅港式風格成個環境係比較暗 感覺上冇平時去其他自助餐用餐咁開心講返嘢食先 下午茶嚟講其實佢個選擇都算好多有牛肉 漢堡包 冇平時嗰啲沙律菜 但係有泰式沙律 有各樣天婦羅最大嘅賣點就係有兩種特飲 有個特飲counter有人 即場整 自己拎 椰子芒果都幾唔錯凍海鮮有蝦有青口 尚算新鮮有一個 泰式檔灘 有串燒同埋咖哩蟹蟹係最最最大敗筆 好心整呢啲質素 就整少樣出黎好過 花蟹仔已死 仲要係唔新鮮嗰隻甜品選擇頗多 個人口味覺得偏甜 冇一種值得特別推介仲有一個亮點係炒雪糕 不過食落口好酸我哋都唔鍾意食仲有好多款雪糕供應 我本人就冇食到
假日起身冇咩嘢好食 就去食個下午茶自助餐

花蟹仔已死 仲要係唔新鮮嗰隻

甜品選擇頗多 個人口味覺得偏甜 冇一種值得特別推介
仲有一個亮點係炒雪糕 不過食落口好酸我哋都唔鍾意食

仲有好多款雪糕供應 我本人就冇食到

$330 (Tea)
2023-06-19 2834 views
同未來新娘子補祝生日🎉🎊,​揀左逸東酒店食 tea buffet ,​已經食過幾次嘅我真心推介。​雖然得 2小時但真係好滿足,壽星女都讚好多嘢食同好味, 特別個菠蘿雕草魚湯。 movenpick雪糕有12种口味, 今次仲有炒雪糕,不過炒雪糕就吾夠滑。 特飲今次係菠蘿椰子沙冰及blue ocean. 我仲叫酒店預備一件拿破崙蛋糕並寫上名字(要加68元), 到差唔多食到尾聲嘅時候,就有侍應攞我朋友送上驚喜, 大家都覺得個拿破崙蛋糕超好味。 希望有機會去試晚餐buffet.
2023-06-18
$350 (Tea)
Birthday
2023-06-18 2834 views
▪️普慶餐廳 #TheAstor 設有七個美食區➖海鮮區:生蠔 龍蝦 小龍蝦 青口 麵包蟹 長腳蟹 翡翠螺等等款式都算多 最期待既一定係生蠔🦪😛 每人每次限取兩隻✌️記得2019年既時候 生蠔係有二三款種類揀 而且相對肥啲 鮮甜啲〰️生蠔洗得好乾淨 但海水味都偏重 其他海鮮中規中矩➖日式美食:刺身 壽司刺身有三文魚 油甘魚 吞拿魚 帶子 珍寶蝦 我哋食得最多就係珍寶蝦🤓!好大隻 又鮮甜 刺身我哋都排咗幾轉🤣壽司🍣就唔太吸引了〰️➖中式美食中式比想像中吸引🤩有老火湯 片皮鴨 燒味 粉河 炒菜 蒸魚等等 蒸魚好味 值得一試😬👍➖特別美食 🛎️叮〰️一到七點 就有廚師🧑🏻‍🍳即場烹調西班牙海鮮燉飯同巴馬臣芝士輪即製意粉 由於太多人排隊 我哋就無排了 但成個參與度幾好🙌➖燒肉區燒肉區有澳洲頂級燒牛肉 豬腩肉 試咗燒牛肉 好難咬 不太好味🥹➖其他仲有好多野食 例如串燒 甜品 Mövenpick雪糕🍦等等 最值得一提 係素食朋友仔都有好多啱食💚〰️
▪️普慶餐廳 #TheAstor 設有七個美食區

➖日式美食:刺身 壽司

➖中式美食

➖特別美食 🛎️叮〰️

➖燒肉區

2023-06-13 2369 views
我們一行3人,訂了枱的,但當天原本安排的半梳化枱,錯誤地安排了另一位客人坐下了,所以安排了我們到近門口有點熱的4人坐位或到合適2人坐的卡位,當日天氣太熱,無耐地卡位都可以坐到3人,只好選卡位了🥹這個餐廳的内部錯誤,雖要留意及加以改善!食物方面,以下午茶自助餐來説,是個好的評價👍🏻首先炎炎夏日,有芒果椰子沙冰及ocean blue(檸檬雪碧特飲),真的涼透心☺️熱食雖然不太多選擇,但味道好食👍🏻甜品方面,款式比較熱食的多🥰雪糕口味都有10款選擇😍滿足到喜歡甜食的我🤭整體除了安排坐位以外,都十分滿意👍🏻會再次光顧的😊
熱食雖然不太多選擇,但味道好食👍🏻
整體除了安排坐位以外,都十分滿意👍🏻會再次光顧的😊
2023-06-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$327 (Tea)
Anniversary
  • 甜品
今日去咗逸東酒店嘅普慶餐廳食晚市自助餐🍽️用餐時間3小時~6pm至9pm座位尚算寬敞,環境光猛,精精神神!我倆早咗到,未夠鐘就先行咗自助圈一round~未食先興奮🫨🫨🫨-自助區都幾多選擇。當日平日去都唔算多人,所以連最受歡迎嘅海鮮區都不用排隊~-對蠔🦪🦪為之瘋狂嘅我覺得當日嘅蠔比較啖味啲~當日嘅海鮮嚟講係蝦🍤最為出色!-比較有特色嘅係,每兩人有一張木牌仔,俾你將木牌仔掉入港式海鮮檔入面嘅籃仔,揀相應嘅即燒/蒸是日精選海鮮🥢整好就會有🕺🏼依據木牌上嘅枱號送餐俾你添~-甜品選擇好多!!必推即煎pancake!! So yummm🤤--〔食飽治癒系w〕
今日去咗逸東酒店嘅普慶餐廳食晚市自助餐🍽️
用餐時間3小時~6pm至9pm
座位尚算寬敞,環境光猛,精精神神!
我倆早咗到,未夠鐘就先行咗自助圈一round~
未食先興奮🫨🫨🫨
〔食飽治癒系w〕
2023-05-31
2023-05-31 1847 views
首先,食物枱擺設太分散,左闪右闪,可能糸地方設計上配合呱!同網頁視覺上有出入~这吃得多可走動多了可消化!同眉看眼好似好多品種,但晚餐6百几(有折)糸食物一般!主耍糸海鮮,熱葷少,有個素食枱,冇特別!甜品麻麻!侍应收碟密同快…到你未食完就收咁,有D騷擾性!大多用全女班糸食物柜枱侍候,但態度5太友善冇笑容…(5糸要賣,但可寬容D呢),有D似5想招呼感覺!反而糸海鮮部男Chef就耐心解釋取食物程序同位女侍应協助!就比番D分!不愉快感覺糸蟹粥柜位很窄,又多配料小碟~不慎把小匙羹跌在地上,把它拾起交比負責該處女侍应並說5好意思,換耒不悦反应,仲教我点企乜位置就5会再有同样發生!聽後愕然…冇心之失但被怪罪了?5講比較大酒店,相对有D小酒店服務水準更高於这…!整体以上,冇驚喜,十分滿分比6分!下次5会再去!
2023-05-30
  • 刺身
  • 片皮鴨
  • 波士頓龍蝦
2023-05-22 2167 views
是次主題「五週年回味:普慶戲院」以地道美食同頂級海鮮作賣點星期日晚間時段698+10%凍海鮮蠔:好瘦削、無鮮味,食完個口好鞋好澀龍蝦:瘦、無乜膏、肉質好削,感覺似過度沖水解凍蝦:都算大隻,肉質尚可,但一樣似過度沖水,無味青口:一般,都係啖口無咩海鮮味麵包蟹:多膏,但都係無乜味沙律cold cuts:正常發揮煙三文魚:肉質少少枚龍蝦湯:太濃太重味,偏苦片皮鴨:限量,要排隊拎,但海鮮醬好少,味道亦一般天婦羅:粉漿好多,亦唔夠脆串燒:無乜特色,食左串金菇肥牛卷,調味不足脆皮燒豬腩:鹹,無乜豬肉味素食專區:有菇、栗子、燒甘筍、燒粟米筍等等,正常水平燒味:豉油雞,無雞味,肉質好削(我媽形容似生蕃薯)即煮海鮮:每張枱都有一個牌仔,但每個牌仔只可以拎一份海鮮(what?)有蠔、扇貝同魚揀,我揀左蒜蓉粉絲蒸扇貝,無味、過熟、差刺身帶子:普通,無乜雪味吞拿魚:顏色非常唔討好,淡口,肉質梅油甘魚:無乜油香,但無雪味,算數甜品無食,只可以話賣相一般,吸引唔到我去拎雪糕係movenpick,無野可以投訴買餐券包餐飲,有檸茶、檸水、橙汁、蘋果汁Twinings茶、椰汁冰,大人細路都啱飲座位之間不太逼夾,但某D位

是次主題「五週年回味:普慶戲院」
以地道美食同頂級海鮮作賣點
星期日晚間時段698+10%

凍海鮮
蠔:好瘦削、無鮮味,食完個口好鞋好澀
龍蝦:瘦、無乜膏、肉質好削,感覺似過度沖水解凍
蝦:都算大隻,肉質尚可,但一樣似過度沖水,無味
青口:一般,都係啖口無咩海鮮味
麵包蟹:多膏,但都係無乜味

沙律cold cuts:正常發揮

煙三文魚:肉質少少枚

龍蝦湯:太濃太重味,偏苦

片皮鴨:限量,要排隊拎,但海鮮醬好少,味道亦一般

天婦羅:粉漿好多,亦唔夠脆

串燒:無乜特色,食左串金菇肥牛卷,調味不足

脆皮燒豬腩:鹹,無乜豬肉味

素食專區:有菇、栗子、燒甘筍、燒粟米筍等等,正常水平

燒味:豉油雞,無雞味,肉質好削(我媽形容似生蕃薯)

刺身
帶子:普通,無乜雪味
吞拿魚:顏色非常唔討好,淡口,肉質梅
油甘魚:無乜油香,但無雪味,算數

甜品無食,只可以話賣相一般,吸引唔到我去拎

雪糕係movenpick,無野可以投訴

座位之間不太逼夾,但某D位置同取餐位較近,一排隊就會有人企喺自己側邊,同埋相對比較熱。其實成餐飯我都未覺得有涼嘅感覺😅

喺度拎野食好攰,因為東一忽西一忽,行到頭都暈🙈我見有長者行到搵唔返自己張枱

總括嚟講,今餐都頗失望,同外間嘅好評有好大落差
短期內唔會再有下次

凍海鮮
芝士&  cold  cuts
生蠔
帶子、呑那魚、油甘魚刺身
2023-05-21
Type of Meal
Dinner
芝士&  cold  cuts
2023-05-06 2174 views
呢度好多嘢食,嘢食款式好多,職員影相影得好靚,職員係生日蛋糕上寫的字都寫得好靚,好有心思👍值得推介來呢度食職員嘅服務態度好好,杯伯爵茶朱古力好美味,飲咗兩杯,甜品每款都有食,好食,雪糕嘅青檸味最好食
2023-05-06
Birthday
  • 甜品
  • 自助餐
2023-05-04 2358 views
屋企人撩去食buffet, 朋友提議幾間後,最後揀左普慶試,純粹近紅磡放工過去😝,用埋OpenRice 加master card 優惠買$5xx 有生蠔當然想試一試質素。6:30去到人未算多,座位尚算舒適。自助餐佈局分得比較開,好處:客人唔會眾埋一堆;缺點:分好多地方先拎野食。 先行一轉睇睇野食。進食次序如下: 1️⃣生蠔- 美國品種,一次拎兩隻,拎既時候職員會沖一沖水。味道鮮甜。2️⃣冷盤海鮮之龍蝦及長腳蟹,龍蝦肉質結實,但長腳蟹比較失色,味道較淡。3️⃣牛扒- 不過不失。因為拎嘅時候去到尾段外皮比較乾身同肉質大約七成熟4️⃣素菜區- 芝士菠菜、蕃茄秋葵炒雜菇味道超好。5️⃣刺身-當日提供五款,我試咗吞拿魚、劍魚腩鯛魚,整體肉質結實,油脂豐富。欣賞佢刺身有冇用兵墊底上碟。6️⃣天婦羅及串燒- 我對天婦羅比較失望,因為去到都俾人拎晒,要等重新炸串燒最後試咗煙肉蕃茄仔,略嫌未夠乾身7️⃣廚師推介- 燒菠蘿😂ok既 8️⃣粉面區- 魚片+喇沙湯底。普普通通 ,湯底未好出味。9️⃣廚師發辦- 啱啱好7:30有,墨魚汁意大利飯味道好好味。見到要試。🔟甜品- 我超鐘意甜品😍,食緊正餐中途都沖咗去開始食甜品。小玻璃杯裝甜品基本全部都

進食次序如下:
4️⃣素菜區- 芝士菠菜、蕃茄秋葵炒雜菇味道超好。

串燒最後試咗煙肉蕃茄仔,略嫌未夠乾身
7️⃣廚師推介- 燒菠蘿😂ok既
8️⃣粉面區- 魚片+喇沙湯底。普普通通 ,湯底未好出味。

🔟甜品- 我超鐘意甜品😍,食緊正餐中途都沖咗去開始食甜品。小玻璃杯裝甜品基本全部都好味,小清新味道為主。
檸檬芝士撻,食左幾件。
雪糕係Movenpick, 有8種味道揀。
本身配窩夫/ pancake都應該好正,但嗰日嗰位職員哥哥應該比較新手,窩夫出爐比較燶。
1️⃣1️⃣飲品吧- 每日有兩款特色飲品揀,當日係有薰衣草紅茶同青瓜青檸梳打。當然仲有基本嘅咖啡奶茶果汁任飲。

整體來講,餐廳氣氛唔錯,水準尚算中上。因為個人偏好生蠔、甜品刺身,佢地三款表演比較出色,呢個價錢算係對得起質素。

❣️Ps: 如要回本,應該要出大大力食生蠔、冷盤海鮮及刺身等,因為我覺得熟食好似唔算太多。驟眼睇,好似冇見到有老人家鍾意食嘅炒飯,炒麵(戴頭盔,驚自己睇漏咗🙄)不過至少仍然有南瓜粥、中式湯、即煮麵檔、幾款點心及燒味比佢地揀。

Dining Offer
Credit Card Offers
在open rice 看到普慶有很多食評,有正評也有負評,有消費券就決定去試試。一去到就覺得那裡很大,也有很多選擇。海鮮和魚生的種類也多,但是我覺得熱食很吸引。例如燒牛扒和燒豬腩,但好吃,自助餐吃到這個質素真的很開心。另外,不同的時段會有特別即烹所食物,例如片皮鴨,也很有質素。總之吃了一頓很美味的自助餐。下次會再去。
一去到就覺得那裡很大,也有很多選擇。
海鮮和魚生的種類也多,但是我覺得熱食很吸引。
例如燒牛扒和燒豬腩,但好吃,自助餐吃到這個質素真的很開心。
總之吃了一頓很美味的自助餐
下次會再去。