2024-04-27 326 views
大風大雨唔知食咩好,上工廈搵食,原來厚福街有間22樓高的韓國菜裝飾有心思,好多韓式佈置,枱椅營造韓國宵夜檔的感覺QRcode 自己落單,除左有固定菜單,仲有限定餐牌,記住唔好錯過- 街頭魚糕串串鍋(半份) 融合魚糕、魚餅和白蘿蔔的風味,魚糕口感彈牙,有鮮美的魚香味,咬落鮮嫩多汁,帶有微微的甜味和魚的風味。魚餅較為緊實的質地和鮮嫩的口感,鮮甜可口,帶有魚的香氣。加入白蘿蔔淡淡的甜味能夠為整個湯底增添層次感,白蘿蔔吸收了湯底鮮味,更加軟嫩爽口。- 甜辣炸雞(半份)香脆嘅外皮,內裡嘅雞肉鮮嫩多汁。佢嘅甜辣醬汁帶有微微嘅甜味同辣味,味道均衡而不失火辣。食落去,外脆內嫩,即叫即炸非常新鮮- 芝士蟹膏蟹肉蛋卷有濃郁嘅蟹味同芝士香氣,蟹肉同蟹膏嘅結合,以及蛋卷嘅蓬鬆口感,令味道更加豐富,切開有拉絲,蛋漿少少半流心,蟹膏味好重- 菠蘿梳打手沖梳打,帶有菠蘿嘅甜香同梳打水嘅氣泡感,飲落去,口感爽脆同涼爽- 粒粒蜜桃汁罐裝韓國飲品,微微嘅甜味同果肉嘅質感。飲落去,啖啖果肉,充滿口腔
裝飾有心思,好多韓式佈置,枱椅營造韓國宵夜檔的感覺

- 街頭魚糕串串鍋(半份)

- 甜辣炸雞(半份)

- 芝士蟹膏蟹肉蛋卷
- 菠蘿梳打

- 粒粒蜜桃汁

2024-04-21
🇰🇷🚙【 hoo韓國包車 】🚙🇰🇷⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄最近「韓癮」又起,搵到間以韓國夜攤為主題嘅韓國餐廳,位於尖沙咀厚福街藍馬商業大廈,地點方便就腳😁店內佈置成韓國街景模樣,環境勁有氣氛😍加埋聖誕節日裝飾,影相勁靚🎄📸👏🏻食物方面,供應韓國夜攤美食同飲品,款款都有特色,好吸引🤗🐷トト脆炒豬脆骨拼拳頭飯🍙圓碌碌嘅拳頭飯造型實在太可愛,配炒得香辣嘅豬脆骨,味道一濃一淡,剛剛好👍🏻豬脆骨入口卜卜脆,勁有口感💥🐣芝士蟹膏蟹肉蛋卷🦀蛋卷火喉掌握得十分好,剛好熟,蛋皮不會過老入面仲勁滑溜Juicy,有真蟹肉、蟹膏及蟹柳,太美味😋🍱紫菜飯卷($76)飯卷都整得好好食,包得實唔容易散🥢餡料有齊所有經典食材:青瓜、雞蛋、紅蘿蔔、醃蘿蔔、火腿等,最後灑上白芝麻,充滿麻油香🥰🍹荔枝梳打($38)飲品都冇失手,荔枝梳打清新好飲💕⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🐣芝士蟹膏蟹肉蛋卷($108)🐷トト脆炒豬脆骨拼拳頭飯($142)🍱紫菜飯卷($76)🍹荔枝梳打($38)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:hoo韓國包車 @hoo.pocha尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業
🇰🇷🚙【 hoo韓國包車 】🚙🇰🇷
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

食物方面,供應韓國夜攤美食同飲品,款款都有特色,好吸引🤗

🐷トト脆炒豬脆骨拼拳頭飯🍙
豬脆骨入口卜卜脆,勁有口感💥
🐣芝士蟹膏蟹肉蛋卷🦀
蛋卷火喉掌握得十分好,剛好熟,蛋皮不會過老
入面仲勁滑溜Juicy,有真蟹肉、蟹膏及蟹柳,太美味😋
🍱紫菜飯卷($76)
飯卷都整得好好食,包得實唔容易散🥢
🍹荔枝梳打($38)
飲品都冇失手,荔枝梳打清新好飲💕
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🐣芝士蟹膏蟹肉蛋卷($108)
🐷トト脆炒豬脆骨拼拳頭飯($142)
🍱紫菜飯卷($76)
🍹荔枝梳打($38)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:hoo韓國包車 @hoo.pocha
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈22樓

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami尖沙咀 #hoo韓國包車 #尖沙咀美食 #韓國包車 #韓國夜攤 #韓國美食 #韓國旅行 #韓國街頭小吃
2023-12-26
餐廳位於尖沙咀厚福街樓上鋪 裝修充滿韓國風味 好岩打卡😍-▫️街頭魚糕串串(M)($146)有5串魚糕 魚糕口感紮實 軟綿又帶嚼勁 充滿胡椒香 食落辣辣地 好有韓國味道!除左有魚糕串串 仲有魚片同蘿蔔 蘿蔔好淋好入味 索哂湯汁🥰▪️懷舊烤五花肉 ($152)五花肉份量多 半肥瘦 烤得焦香 點上特制醬料(麻油+鹽) 超香超惹味😍包埋生菜食可以解膩!▫️薯仔煎餅 ($82)煎餅較薄身 口感軟綿煙韌 中間薯仔爽口 食落香口不油(◐‿◑)▪️炸流心芝士豬扒 ($72)滿滿的芝士 建議一上台就要食😳因為放耐左就變得不流心 食落芝士味都幾濃 炸得香脆▫️荔枝梳打 ($38)甜度適中 荔枝味清新 解渴!-▪️柚子梳打($38)飲落好清fresh😳

餐廳位於尖沙咀厚福街樓上鋪 裝修充滿韓國風味 好岩打卡😍
▫️街頭魚糕串串(M)($146)

▪️懷舊烤五花肉 ($152)

▫️薯仔煎餅 ($82)

▪️炸流心芝士豬扒 ($72)

▫️荔枝梳打 ($38)
甜度適中 荔枝味清新 解渴!
▪️柚子梳打($38)
飲落好清fresh😳

1K
4 day(s) ago 0 views
Happy Friday,約了友人到了尖沙咀食飯,想食韓國菜,友人揀了hoo韓國包車,thank友人book位。裝潢以韓國布帳馬車為主題,牆身的落閘、天花上的霓虹燈、理髮店、漫畫店及洗衣店的佈置、恍如置身在韓國街頭之感,風味十足,打卡一流,除了裝潢及食物外,還有播放著KPOP,甚有氣氛。餐牌,韓國地道小食,都幾多選擇,某些食物係可揀全份或半份,好啱我地2個女子,都係QR Code落單。前菜,開胃爽口。朱古力啤酒,$58,質感順滑,隱約有少許朱古力味,唔太突出,甜甜的易入口。荔枝梳打,$38,友人的。街頭魚糕串串(半份),$146。有5大串魚糕,鍋內仲有多款魚糕及白蘿蔔,付上即食麵,份量十分豐富,先試魚糕串,熱騰騰的魚糕,口感彈牙,湯底鮮甜,蘿蔔夠入味,好暖身。炸紫菜粉絲卷,$62。入口外酥脆內煙韌。芝士年糕,$86。芝士控,每次食韓國菜都差唔多必食,拉絲芝士份量十足,芝士味清淡溫和唔算好濃,年糕微熱口感煙韌。甜辣炸雞(半份),$158,炸雞頗大件,口感香脆雞肉嫩,味道甜中帶辣,醒胃又惹味。食物味道不俗,感覺地道風味,服務態度正常,把酒談歡之夜。
前菜,開胃爽口。
荔枝梳打
荔枝梳打,$38,友人的。
街頭魚糕串串(半份)
街頭魚糕串串(半份),$146。
炸紫菜粉絲卷
炸紫菜粉絲卷,$62。
入口外酥脆內煙韌。
芝士年糕
芝士年糕,$86。
甜辣炸雞(半份)

食物味道不俗,感覺地道風味,服務態度正常,把酒談歡之夜。
Type of Meal
Dinner
還好有訂位 人也太多了吧 一進去只剩下我們已book 桌子火山熔岩辣牛肉湯鍋(M) $158份量好大 肉直接一坨下來 而醬料也沒在隨便放 快要比我們的手掌🖐️ 還大而菇們都好誇張 直接一束的放下🫳去(?)邊聊天邊和朋朋們聊天一下就好了明明每個料都很簡單 可是到底他們加了什麼??韓式微辣辣😌再配泡菜!!(差個泡麵~不直接就成了韓劇裡的場景嗎~~而且很好打卡!Terra枝裝啤酒 +$3才$3?????傻眼!!怎麼會 平日在外面買一枝啤酒🍻 也快雙位數或以上吧而且這款容易入口 女生們也很易接受~大家記得點「牛肉湯鍋」時 也要加點這瓶!!甜辣炸雞(半份) $158到韓式料理餐廳”吃飯 怎樣還是要點一份經典的甜辣炸雞~他們家真的很細心 基本上都可以點個半份 讓二人聚會的都可以😌多試幾份這份炸雞、甜甜辣醬裹好裹滿~肉們看起來小小隻 但肉們都相當紮實~飽足!街頭魚糕串串(M) $146還好只點的 M size 兩人的話真的不要點太大份 他們的份量都不是隨便的!!魚糕串串長長Q彈富嚼勁~ 圓形⭕️魚糕偏紮實 沾他們特有的汁 更好吃😋(蘿蔔要吃 不吃浪費了哈哈哈 蘿蔔已煮得入味 偏軟~ 要吃~朱古力啤酒 $
還好有訂位 人也太多了吧 一進去只剩下我們已book 桌子
火山熔岩辣牛肉湯鍋(M) $158
(差個泡麵~不直接就成了韓劇裡的場景嗎~~而且很好打卡!
Terra枝裝啤酒
Terra枝裝啤酒 +$3
甜辣炸雞(半份) $158
到韓式料理餐廳”吃飯 怎樣還是要點一份經典的甜辣炸雞~
街頭魚糕串串(M)
街頭魚糕串串(M) $146
朱古力啤酒 $58
好酷~~朱古力🍫啤酒🍻 在餐牌上 不明顯但記憶猶新
再看一次餐牌時 還是決點再多加點一杯這個~~喝時甜甜微微朱古力🍫感
啤酒🍻 氣感從很面而來 不過卻少了平時有的啤酒🍻澀感 想要學習喝酒帥的~這杯可以😌~

他們家份量都真的好足!!傻眼!!我們這樣其實三或四個女生也能吃~
男生們直接可以約一波~~在這吃飽吃滿~
2024-05-05
$288 (Lunch)
Terra枝裝啤酒
甜辣炸雞(半份)
街頭魚糕串串(M)
6 day(s) ago 0 views
聽講呢間韓國餐廳有醬油蟹特登同朋友過嚟試吓點知真係有驚喜,呢度嘅醬油蟹比喺出邊餐廳價格平啲,一份賣$288。我同朋友一齊share啱啱好。嚟到嘅時候個樣好新鮮,個蟹蓋都有好多蟹膏,旁邊仲配埋咗脆脆紫菜,我食醬油蟹就鍾意配埋個白飯。一咬落去唔同平時嗰啲醬油蟹有浸腥味,反而呢個係好鮮甜,估唔到呢個價錢都可以食到好食嘅醬油蟹。連朋友都讚口不絕。一個飯都唔夠share。另外我哋仲叫咗一個豬肉泡菜鍋,因為我同朋友都想食返啲熱嘢,所以呢個豬肉泡菜鍋就啱晒,佢同出邊啲泡菜鍋唔同,舊豬肉係厚切嘅,如果唔想煮得泰林嘅話自己可以控制火候,因為會配埋個爐俾你。我哋最後都飲晒全部湯。而餐廳嘅環境就十分有懷舊嘅氣息,見到好多都係童年會玩嘅遊戲機玩具漫畫書,睇得出店主好有心思去營造懷舊氣息。
聽講呢間韓國餐廳有醬油蟹特登同朋友過嚟試吓

一入門口已經感覺置身韓國裝修花咗好多心機 有唔同嘅佈置每個角落都係打卡位🥹今次試咗佢哋新推出嘅火山熔岩辣牛肉湯鍋(中size)🥘$𝟏𝟓𝟖牛肉份量超多 兩至三個人都夠食配料有豆腐、冬菇、大蔥、娃娃菜、金菇少少辣超惹味 煮耐咗好入味好正😋仲可以+$𝟑叫返支Terra啤酒嘆吓 正!甜辣炸雞 (半份)🍗 $𝟏𝟓𝟖本分份量都有5 6舊外脆內嫩 雞肉超滑加埋外層嘅甜辣醬 絕配小食拼盤🍟 $𝟏𝟐𝟖有炸紫菜粉絲 薯條同芝士條芝士條芝味濃郁 超滿足炸紫菜粉絲都好特別~弘大烤腸🐽 $𝟏𝟐𝟐調味適中 豬腸唔韌加埋炒洋蔥一齊食 口感豐富 呢間絕對係我嘅encore list入面🔥大家如果唔想排隊嘅話記住訂位✨
一入門口已經感覺置身韓國
裝修花咗好多心機 有唔同嘅佈置
每個角落都係打卡位🥹

今次試咗佢哋新推出嘅
火山熔岩辣牛肉湯鍋(中size)🥘$𝟏𝟓𝟖
牛肉份量超多 兩至三個人都夠食
配料有豆腐、冬菇、大蔥、娃娃菜、金菇
少少辣超惹味 煮耐咗好入味好正😋
仲可以+$𝟑叫返支Terra啤酒嘆吓 正!

甜辣炸雞 (半份)🍗 $𝟏𝟓𝟖
本分份量都有5 6舊
外脆內嫩 雞肉超滑
加埋外層嘅甜辣醬 絕配

小食拼盤🍟 $𝟏𝟐𝟖
有炸紫菜粉絲 薯條同芝士條
芝士條芝味濃郁 超滿足
炸紫菜粉絲都好特別~

弘大烤腸🐽 $𝟏𝟐𝟐

2024-05-12
  • 甜辣炸雞
  • 小食拼盤
2024-05-12 0 views
第二次幫襯hoo ,幾鍾意呢度韓國包車嘅裝修同氣氛,而且食物質素同價錢都唔錯。🥢火山熔岩辣牛肉湯鍋見到佢係限定餐牌,梗係嗌個嚟試吓,配料有牛肉、豆腐、雜菇、娃娃菜同大蔥等,都幾豐富。原本見到係火山熔岩辣都驚會太辣,但食落又OK喎,唔算好辣,越食越過癮😋牛肉嘅份量都幾多,肥瘦適中;職員好細心咁提醒我哋個湯一滾就盡快食啲牛肉,我哋根據佢嘅指示去食,牛肉生熟嘅程度啱啱好,辣辣地噉好開胃😋🥢卜卜脆炒豬脆骨拼拳頭飯第一次食呢種豬脆骨,真係卜卜脆㗎喎😆口感幾得意,調味都幾惹味,連埋拳頭飯一齊食啱啱好。🥢拉絲芝士韓式炒雞次次嚟都一定會點呢個,勁多芝士,香濃拉絲😍啲雞本身都調得好入味,撈埋洋蔥同軟綿綿嘅芝士一齊食,正到停唔到口。🥢熱情果梳打、甜米漿熱情果梳打酸酸甜甜,好Refreshing👍🏻
🥢火山熔岩辣牛肉湯鍋

🥢卜卜脆炒豬脆骨拼拳頭飯
🥢拉絲芝士韓式炒雞
🥢熱情果梳打、甜米漿
熱情果梳打酸酸甜甜,好Refreshing👍🏻

༺ hoo韓國包車༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ hoo韓國包車𖠚ᐝ 火山熔岩辣牛肉湯鍋($158)𖠚ᐝ Terra枝裝啤酒(+$3)𖠚ᐝ 拉絲芝士韓式炒雞($128)𖠚ᐝ 醬油蟹配脆脆紫菜($288)⚑ 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈22樓☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽➳ 火山熔岩辣牛肉湯鍋($158)➳ Terra枝裝啤酒(+$3)➳ 拉麵(+$15)中間放滿店家自家調製嘅韓式辣肉醬,仲有好多牛肉,牛肉軟淋又重牛味🥰配料份量都多有豆腐、冬菇、大蔥、娃娃菜、金菇~味道惹味🥳而且+$3 仲可以有支裝啤酒🍻拉麵都是加$15,,吸滿湯汁,好有韓式風味😚➳ 拉絲芝士韓式炒雞($128)芝士拉絲好吸引😆炒雞份量都幾多,而且嫩滑,味道足夠!➳ 醬油蟹 配脆脆紫菜($288)雖然不會好大隻,但味道剛好~ 不過依家冇膠手套,吃起來比較麻煩🙈☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽餐廳設計成韓國帳篷的路邊攤檔,好有韓國街頭風,仲播住韓文歌😚
༺ hoo韓國包車༻
➳ hoo韓國包車
𖠚ᐝ 火山熔岩辣牛肉湯鍋($158)
𖠚ᐝ Terra枝裝啤酒(+$3)
𖠚ᐝ 拉絲芝士韓式炒雞($128)
𖠚ᐝ 醬油蟹配脆脆紫菜($288)
⚑ 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈22樓

➳ 火山熔岩辣牛肉湯鍋($158)
➳ Terra枝裝啤酒(+$3)
➳ 拉麵(+$15)

➳ 拉絲芝士韓式炒雞($128)
芝士拉絲好吸引😆炒雞份量都幾多,而且嫩滑,味道足夠!

➳ 醬油蟹 配脆脆紫菜($288)

呢間餐廳相信唔少人都有聽過或者食過😌我自己兩年前都有嚟過,估唔到今次再嚟依然咁受歡迎咁多人👥我同朋友嗰日去到因為壞咗部𨋢,所以等咗三四個字先上到去🥺大家如果要去嘅話記住預啲時間排隊搭𨋢,棟樓得兩部唔算大嘅𨋢,仲要差唔多層層都係食肆,所以等𨋢都要啲時間啊🥸#甜辣炸雞(半份)💰$158每一件炸雞🍗嘅外層都有滿滿嘅甜辣醬,雖然好邪惡但一啖食落去真係好滿足!我自己覺得醬汁唔算好辣,算係偏甜嘅甜辣,同我一齊食嗰位朋友就完全唔食辣嘅,佢表示覺得辣🥵都要一路食一路飲嘢先得,不過見佢都有食第二件炸雞,應該係還可以接受嘅😎雞肉完全唔乾或者柴,好多汁嫩滑~呢個下次去都會Encore😋#薯仔煎餅💰$82薯仔煎餅🥔就係…薯仔煎餅XD雖然望落好薄好似煎得好脆,但其實佢質感好軟糯㗎~不過建議唔好就咁食,點埋佢俾嘅醬汁酸酸地咁就好食🤤同埋意外地上癮XD#街頭魚糕串串💰$206街頭魚糕串串🍢係會連埋gas爐一齊上,等到佢出煙起泡就可以食啦🫧熱辣辣嘅魚糕真係好正🥹睇相都見到佢一串唔係淨係得一塊好薄嘅魚糕,而係摺埋幾層咁樣串起,而且魚糕索曬湯汁,食落去真係巧滿足!🥹魚糕迷唔可以錯過啊!環境方面,裝修係模仿喺真。韓國布帳馬

甜辣炸雞(半份)

#甜辣炸雞(半份)
💰$158

#薯仔煎餅
💰$82

街頭魚糕串串

#街頭魚糕串串
💰$206

環境方面,裝修係模仿喺真。韓國布帳馬車嘅環境,裝修可以見到韓國街頭嘅漫畫店洗衣店🏬好似坐喺韓國街頭食飯咁~再加埋播得勁hyper嘅kpop🎶真係一秒置身首爾啊🤣不過如果想同朋友傾計就可能要轉場啦~因為場地細而且都比較嘈,想傾計可能會有啲難,但整體嚟講都係唔錯嘅體驗🥰
2024-04-26
街頭魚糕串串
2024-05-10 0 views
這間玩味十足的韓國餐廳,環境設計到韓式的地道大排檔,有拉閘的商店,很誇張的天花霓虹燈,真的1秒間誤會自己已在韓國。懷舊烤五花肉配生菜 ($152)大大碟熱辣辣又燶邊的厚切肥豬肉,配上蒜片、韓式辣醬及生菜一大口放進口裏,非常滿足。拉絲芝士韓式炒雞 ($128)雞扒嫩滑,配上大量拉絲芝士,不過要快點進食,芝士冷卻了就有點膩。トト脆炒豬脆骨拼拳頭飯 ($142)一個個紫菜拳頭飯,非常有趣。配上有點香辣的豬脆骨,非常惹味。

懷舊烤五花肉配生菜 ($152)

拉絲芝士韓式炒雞 ($128)

トト脆炒豬脆骨拼拳頭飯 ($142)
好多人普遍印象都覺得韓國食物多數都係街頭小食,但係其實韓國菜都可以非常精緻!今次呢間餐廳以韓國舊式風格設計,好有懷舊嘅味道,好適合打卡喔!未食嘢之前,職員會送上三款小食,分別有泡菜、酸蘿蔔同醃製嘅芽菜!🌟卜卜脆抄豬脆骨拼拳頭飯一上枱已經見到幾個圓轆轆好得意嘅拳頭飯,食落好好咪,好似紫菜包飯咁。而豬脆骨食落相當入味,而且易咬口,肉質嫩滑,配埋微辣嘅醬汁,一啖肉一啖飯咁食,的確相當滋味!🌟 芝士蟹膏蟹肉蛋卷呢個一睇名,就知道又係一個充滿味道嘅小食!咁多樣材料,竟然做到所有嘅味道唔會撈埋一齊。反而食落去會食到濃濃芝士同蟹膏嘅香味,而且仲相當之夾!記得要熱辣辣咁食,蛋捲仲會帶有少許流心嘅狀態,超滋味!🌟 薯仔煎餅如果大家鍾意食薯條或者薯片,都十分推薦大家試吓呢一款小食!煎餅煎得金黃,食落去香脆,而且有口感!記得點上醬汁一齊食,味道更有層次!🌟 梨汁梨汁味道微酸中帶微甜,口感清新可口,絕對適合食完嘢refresh下!🌟 熱情果梳打呢杯特飲唔會太甜,酸酸地,飲落喉嚨相當舒服,食完重口味嘅嘢必飲,可以解膩喔!

🌟卜卜脆抄豬脆骨拼拳頭飯

🌟 芝士蟹膏蟹肉蛋卷

🌟 薯仔煎餅

🌟 梨汁

🌟 熱情果梳打
2024-05-08 0 views
尖沙咀厚福街一向都多嘢食🥢,不過大家心目中最有特色嘅韓國菜就係邊間呢🇰🇷?今次我哋就揀咗呢一間裝修、成個環境都超級精緻😍,而且還原度超高嘅韓國餐廳🍺,喺裏面真係完全置身喺韓國街頭嘅熱鬧氣氛。飲住酒、食住惹味韓國小菜😋,好滿足。.♨️火山熔岩辣牛肉湯鍋($131)淨係賣相已經超級澎湃😍,一大卷嘅牛肉,配埋韓式大醬,喺湯鍋裏面滾下滾下真係好治癒🤤!而且每件牛肉都大大片,食落口口感好好👅,配埋又辣又刺激嘅韓式湯底🌶️,仲有洋蔥、大蔥等等嘅配料,真係好有feel。.🍺Terra枝裝啤酒(+$3)嚟得韓國嘅地道飲酒地方「包車」,梗係要嗌埋酒先夠盡興🥳,嗌埋韓國啤酒,陪住咁惹味嘅韓式鍋物,真係好夾😝!.🦀醬油蟹 配 脆脆紫菜($288)仲有一個令我哋念念不忘嘅韓國菜,就係醬油蟹🥺!呢度嘅醬油蟹同樣整得好好,肉質超級鮮味,而且軟腍腍、滑捋捋嘅肉質😍、好香嘅蟹膏😋,配埋韓式紫菜、炸紫菜脆脆,真係好邪惡、好正💕。.🧀拉絲芝士韓式炒雞($128)我哋最後嗌埋呢個打卡名物📸。上面一大篇韓式芝士,上菜嘅時候成隻碟仲係超級熱辣辣🔥,芝士係半熔狀態,每夾起一件雞肉,多拉出好密、好黏嘅芝士絲🤩,好正啊。食落口芝士嘅鹹香
♨️火山熔岩辣牛肉湯鍋($131)
🍺Terra枝裝啤酒(+$3)
🦀醬油蟹 配 脆脆紫菜($288)
🧀拉絲芝士韓式炒雞($128)
我哋最後嗌埋呢個打卡名物📸。上面一大篇韓式芝士,上菜嘅時候成隻碟仲係超級熱辣辣🔥,芝士係半熔狀態,每夾起一件雞肉,多拉出好密、好黏嘅芝士絲🤩,好正啊。食落口芝士嘅鹹香味好香濃,配埋雞肉夠軟身🍗,而且炒落有鑊氣,好味😋。
2024-05-04
Type of Meal
Dinner
👨🏻‍🍳hoo韓國包車 (尖沙咀)📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈22樓 「香港少有咁地道正宗既韓國餐廳❤️」 特登黎朝聖👍🏻🍽️火山溶岩辣牛肉湯鍋😆$158超大份超多料超厚牛肉😻揀左M size,配韓國黃銅鍋😻辣醬調味剛好,吾會太咸,飲到停吾到🥹好似韓國大醬湯!!牛肉脂肉參半,仲要厚切😻😻勁正!!仲有豆腐、各樣菇類、大蔥、菜,都勁嫩勁鮮,成鍋清哂🙈🙈🙈 呢個銅加$3送👍🏻🍻一支Terra啤酒🥹夠凍!!易入口!!激似系韓國咁,邊食下酒菜,邊飲湯,邊飲酒,真正既TGIF!! 黃銅鍋都系呢間餐廳既特色之一,一入門整個氣氛,環境、裝修,都好似去左韓國路邊攤咁(布帳馬車🤤)舊時代漫畫書、洗衣機、裁縫機、髮廊💈轉燈,打卡一流😆 👍🏻🍽️芝士泡菜蒸蛋卷 $112激推!!第一次食到咁滑既蛋卷!!滿滿芝士,入面配有泡菜,但系竟然吾覺得膩🙈想encore!!🥹 🍽️懷舊烤五花肉 $152 (限量5份)同平時韓燒吾同,呢個中間脂油豐富,食落脆邊位有D似豬油渣😻好香口!!配有麻油、生菜、生蒜、韓式辣醬,超惹味😋 🍽️紫菜飯卷 $76系韓國既紫菜包飯🤤 👍🏻🍹菠蘿梳打 $38濃濃菠蘿味,好爽😆😆 前菜泡菜、芽菜
👨🏻‍🍳hoo韓國包車 (尖沙咀)
📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈22樓

「香港少有咁地道正宗既韓國餐廳❤️」
火山溶岩辣牛肉湯鍋

特登黎朝聖👍🏻🍽️火山溶岩辣牛肉湯鍋😆
超大份超多料超厚牛肉😻
揀左M size,配韓國黃銅鍋😻
辣醬調味剛好,吾會太咸,飲到停吾到🥹
好似韓國大醬湯!!
牛肉脂肉參半,仲要厚切😻😻勁正!!
仲有豆腐、各樣菇類、大蔥、菜,
都勁嫩勁鮮,
成鍋清哂🙈🙈🙈
Terra啤酒

呢個銅加$3送👍🏻🍻一支Terra啤酒🥹
夠凍!!易入口!!

黃銅鍋都系呢間餐廳既特色之一,
一入門整個氣氛,環境、裝修,
都好似去左韓國路邊攤咁(布帳馬車🤤)
舊時代漫畫書、洗衣機、裁縫機、髮廊💈轉燈,打卡一流😆
芝士泡菜蒸蛋卷

👍🏻🍽️芝士泡菜蒸蛋卷 $112
激推!!
第一次食到咁滑既蛋卷!!
滿滿芝士,入面配有泡菜,
但系竟然吾覺得膩🙈
想encore!!🥹
懷舊烤五花肉

🍽️懷舊烤五花肉 $152 (限量5份)
同平時韓燒吾同,呢個中間脂油豐富,
食落脆邊位有D似豬油渣😻好香口!!
配有麻油、生菜、生蒜、韓式辣醬,
超惹味😋
紫菜飯卷

🍽️紫菜飯卷 $76
系韓國既紫菜包飯🤤
菠蘿梳打

👍🏻🍹菠蘿梳打 $38
濃濃菠蘿味,好爽😆😆
泡菜
芽菜

前菜泡菜、芽菜已經好正宗好好味😋
韓國餐廳必備既水同杯都有!!
呢間餐廳好full,真爆場🙈
walkin有少量位置,不過先到先得🥺
最好預約!!我地bk左7點,已經full哂🙈
年輕員工們好有活力同笑容,
超nice!!令氣氛更加relax🤤

#hoo韓國包車 #香港韓國餐廳推介 #香港韓國菜關注組 #香港韓國餐廳 #香港韓國菜 #韓國菜 #火山溶岩辣牛肉湯鍋 #hoo #韓國包車
火山溶岩辣牛肉湯鍋
菠蘿梳打
泡菜
芽菜
2024-05-05 0 views
相信大家都知,尖沙咀係香港嘅韓國菜集中地,甚至有出名嘅韓國街。今次就嚟到呢間餐廳,一嘗韓國嘅美味小食!餐廳配有幾款餐前小菜,有豆芽、泡菜同埋蘿蔔!街頭魚糕串串(M) (加拉麵+$15)魚糕串 - 大家去韓國旅行都應該見唔少。今次食呢個魚糕串,配埋有明火保溫嘅湯底,確保食落一定熱辣辣!魚糕微甜但彈牙,亦都吸收咗湯底鮮味嘅味道,一路煲就一路更加濃味!另外加點咗拉麵,韓國拉麵真係超級好食,魚糕配埋鮮甜嘅湯底,令拉麵超級入味,熱辣辣,食落好暖身!一雞兩味(原味+甜辣)炸雞絕對係韓國小食入面佔有一大席位!今次嘅配搭相當貼心,各位可以一次過試不同味道嘅炸雞!今次炸雞雞肉嫩滑,配上熱辣辣又香脆嘅外皮,實在係絕配!原味嘅炸雞響沒有醬汁之下,可以食到雞肉嘅原汁原味!而甜辣汁令炸雞食落好Juicy,甜甜辣辣,食得相當惹味!芝士炒年糕炒年糕雖然簡單,但絕對心思之作!今次既芝士已烤香,香味四溢,咸、甜、辣味更是層次豐富,味道令人驚喜!年糕食落煙煙韌韌,配埋芝士,超好食!薯仔煎餅煎得香脆而熱辣辣既薯仔煎餅,的確係令人樂而忘返既小食!仲配上秘製醬汁,蘸上煎餅一齊食,味道更有層次!無論食物,定係環境,都充滿地道韓國

街頭魚糕串串(M) (加拉麵+$15)

一雞兩味(原味+甜辣)

芝士炒年糕

薯仔煎餅

無論食物,定係環境,都充滿地道韓國嘅味道,真係私心推薦!呢間餐廳嘅韓國美食絕對係值得再訪!