2024-04-26 245 views
有位朋友住西營盤附近,介紹我去一間樓上西班牙🇪🇸餐廳,話食物高質,環境好chill又充滿氣氛🥰。既然妳講到咁正,雖然係西營盤咁遠,點都要去試下😆。一入餐廳已經感受到一股嘉年華氣氛🎈,餐廳裝修色彩繽紛,空間感十足。餐牌📔選擇唔算太多,但樣樣都好吸引😍。和牛及鵝肝配長法包 $35/件上枱時店員會用火槍輕輕火炙🔥和牛片,肉味焦香,油脂香味四溢,加上中間包有入口即融的鵝肝及底層香脆的多士,口感豐富😍,味道香濃,令人回味無窮😋。卡邦尼墨魚闊扁麵 $188新鮮墨魚🐙切成一條條,又薄又長好似闊扁麵,配埋煙肉及洋蔥,味道鹹香又充滿墨魚香味🤤,充滿驚喜之餘亦非常好食😋。蒜香辣椒煮大蝦 $188大蝦肉厚彈牙,蝦味香濃,混入大量蒜蓉一齊煮,蒜香味特濃又帶微微辣味,非常香口惹味。另配有脆脆多士,可以點配蒜蓉汁一齊食。Iberico Pork Loin with green Asparagus $228豬柳🐖烤至5️⃣成熟,肉色程粉紅色🥰,肉香味突出,質感軟嫩。餐廳安排細心,選用鐵板⬛上枱,如果想熟啲,可以自行把豬柳在鐵板上烙一烙再食😍。傳統西班牙炸脆條 $88脆條炸得非常鬆脆😍,點配朱古力醬🍫或雲呢拿雪

和牛及鵝肝配長法包 $35/件

卡邦尼墨魚闊扁麵 $188

蒜香辣椒煮大蝦 $188

傳統西班牙炸脆條 $88
脆條炸得非常鬆脆😍,點配朱古力醬🍫或雲呢拿雪糕🍦同樣好味,味道各具特色🥰。

傳統西班牙奄列 辣肉腸 $78
整體口感鬆軟,加入了辣肉腸,又辣又甜咁,非常好食😋。

西班牙甜品利口酒 - 咖啡口味 $40
利口酒又稱餐後甜酒🥃,食完甜品再飲,真係一流😋。

既然去得西班牙餐廳,大家可能奇怪點解我冇叫Paella🍛,答案係,好彩我望到隔離枱,個Paella🍛份量大到嚇死人,冇4️⃣個人應該都食唔哂,我得兩個人點食呀😂?

餐廳係4️⃣月2️⃣7️⃣ & 2️⃣8️⃣日會有個 Activity Program,內容豐富。

2024-04-16
Dinner
𝐋𝐚 𝐏𝐚𝐥𝐨𝐦𝐚位於隱密的西浦大廈樓上,招牌小小的不算很起眼,豈料裡面的客人居然𝐚𝐥𝐦𝐨𝐬𝐭 𝐟𝐮𝐥𝐥了!大家都是慶祝/多人聚會比較多~(生日還會有類似仙女棒的煙火蠟燭🎂)有機會要試試他們家𝐦𝐞𝐠𝐚 𝐬𝐢𝐳𝐞 𝐩𝐚𝐞𝐥𝐥𝐚!———✤ 吞拿魚他他配墨汁海鮮飯脆脆|$𝟏𝟖𝟖𝐭𝐮𝐧𝐚 𝐭𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞用上酸汁醃製,非常開胃,赤身無筋鮮甜絲毫不油膩,搭配墨魚汁飯𝐂𝐨𝐚𝐜𝐤𝐞𝐫夠哂特別🐟🦑✤ 西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露|$𝟗𝟖𝐁𝐢𝐤𝐢𝐧𝐢 𝐬𝐚𝐧𝐝𝐰𝐢𝐜𝐡出奇地酥脆焦香,吸收了牛油鹹香,夾雜半融𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞和𝐡𝐚𝐦,邪惡得來很滿足😋✤ 卡邦尼墨魚寬扁麵 |$𝟏𝟖𝟖沒想到這個所謂的𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚居然是扮的?!偽麵?!這幼條形狀的居然是墨魚,口感爽口中又帶點煙韌。𝐁𝐭𝐰 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚味道比較淡,更特顯𝐜𝐮𝐭𝐭𝐥𝐞𝐟𝐢𝐬𝐡的鮮甜🦑✤ 炒西班牙青椒 |$𝟗𝟎正常不過不失炸得酥脆~✤ 鮮嫩八爪魚配薯仔及煙燻紅椒粉橄欖|$𝟏𝟗𝟖彈牙八爪魚舖於薯仔面上,除非你非常喜歡八爪魚不然覺得這個份量小小𝐭𝐚𝐩𝐚𝐬略為不值🐙🥔✤ 傳統西班牙奄列(辣肉腸)|$𝟕𝟖入面沒有流心效果和沒有芝士總之覺得差點

———
✤ 吞拿魚他他配墨汁海鮮飯脆脆|$𝟏𝟖𝟖

✤ 西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露|$𝟗𝟖

✤ 卡邦尼墨魚寬扁麵 |$𝟏𝟖𝟖

✤ 炒西班牙青椒 |$𝟗𝟎
正常不過不失炸得酥脆~

✤ 鮮嫩八爪魚配薯仔及煙燻紅椒粉橄欖|$𝟏𝟗𝟖

✤ 傳統西班牙奄列(辣肉腸)|$𝟕𝟖
入面沒有流心效果和沒有芝士總之覺得差點什麼🤣

✤ 傳統西班牙炸脆條配巧克力醬及雲尼拿雪糕|$𝟖𝟖
很久沒有吃過如果高質素的𝐜𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬了!新鮮酥炸特別酥脆,熱辣辣一口瞬間口中鬆化掉。朱古力醬不會太甜,搭配雲尼拿味𝐢𝐜𝐞-𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦🍦
  • 傳統西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕
  • 西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露
  • 卡邦尼墨魚寬扁麵
  • 吞拿魚他他
2024-02-26 983 views
Tuna tartare with ink paella crackers,cracker好香脆,搭配入口即溶新鮮既Tuna tartare 口感很特別One of the ”Fire“ Tuna belly and olive cream air baguette,好鮮甜又fresh搭配脆餅一齊食,味道不錯很有驚喜👍🏼Wagyu beef and foie gras air baguette,wagyu beef包住入面係鵝肝的香脆baguette,咬落去滿口油香味超級好味道滿足!推介👍🏼Smoked salmon ”’I‘NT“ with chipotle cream and marinated salmon roe,煙燻三文魚加上三文魚籽搭配酸忌廉醬連脆餅一齊放入口,口感酸酸甜甜,脆餅裡面有些微微酸既醬汁,令呢到tapas 好有驚喜👍🏼”Scallop on fire“served with brussels sprouts and Iberico ham in lobster sauce, 幾隻帶子切片再同火腿椰菜龍蝦汁一齊燒,好有gimmick,帶子配上龍蝦汁夠鮮甜😋Trad

”Scallop on fire“

Traditional-style with chicken, rosemary, green beans and artichokes, 義大利飯煮到岩岩好,粒粒分明,熟透又唔會太濕,份量都好足,如果3個女仔一定夠曬!
  • 和牛及鵝肝配長法包
!全 港 最 抵 食 嘅 西 班 牙 海 鮮 燴 飯 係 呢 到!食過唔同西班牙菜餐廳,普遍 paella 又細碟又貴我就誤以為呢到都係咁點知一上枱。。。!!看下文!!⚠️唔建議情侶/少人聚會最好一大班人過黎食,先至可以食得晒啲嘢!(尤其係個 paella 🥘)座位都好闊落,眼見其他人都係幾個朋友過黎慶生/相聚✔️ 家庭、朋友聚餐✔ 慶祝生日的話,餐廳會有仙女棒蠟燭 🎂𓏸  Ternera y Foie Gras | 35和牛、鵝肝、長法包極邪惡,個鵝肝真係 💯一啖咬落去和牛入口即化,再配埋個鵝肝真係 100 分好彩係嗌咗兩舊,可以一人獨享成舊 wakaka𓏸 Arroz Negro | 458性價比之最亦係最好食嘅 paella 🖤第一次試墨魚汁版本 之前食過唔同西班牙菜嘅 paella,其他餐廳比較細份(試過食過一個 Paella 係貴過呢個價錢仲細份啲添!)點知一上枱,我呆晒?!完全無諗過份量咁大?!兩個人有咩可能食得晒??!重要個飯嘅質地係偏向濕潤,真係好入味中意濕飯嘅人一定會中意粒粒飯粒都係滿滿墨汁味 海鮮份量都多,真係好好食但呢個份量可以5人Share了 TT𓏸  Pulpo
食過唔同西班牙菜餐廳,普遍 paella 又細碟又貴
我就誤以為呢到都係咁
點知一上枱。。。
!!看下文!!

⚠️唔建議情侶/少人聚會
座位都好闊落,眼見其他人都係幾個朋友過黎慶生/相聚
✔️ 家庭、朋友聚餐
✔ 慶祝生日的話,餐廳會有仙女棒蠟燭 🎂

𓏸  Ternera y Foie Gras | 35
和牛、鵝肝、長法包
極邪惡,個鵝肝真係 💯
一啖咬落去
和牛入口即化,再配埋個鵝肝
真係 100 分
好彩係嗌咗兩舊,可以一人獨享成舊 wakaka

𓏸 Arroz Negro | 458
性價比之最亦係最好食嘅 paella 🖤
第一次試墨魚汁版本
點知一上枱,我呆晒?!
完全無諗過份量咁大?!
兩個人有咩可能食得晒??!
重要個飯嘅質地係偏向濕潤,真係好入味
中意濕飯嘅人一定會中意
粒粒飯粒都係滿滿墨汁味
海鮮份量都多,真係好好食
但呢個份量可以5人Share了 TT
𓏸  Pulpo a la Gallega | 198
份量取勝的八爪魚配薯仔及煙熏紅椒粉橄欖油
八爪魚夠晒大粒但偏向腍身
底下薯仔粒都夠腍
可以嗌呢個 Skip 炸薯角(雖然個醬又好惹味)
選擇困難症真是辛苦😓

𓏸 Patatas Bravas | 70
傳統炸薯角配紅椒粉醬相對上較普通但醬汁為加分項目!
始終炸薯角係澱粉有啲飽肚
想留 quota 試其他tapas多啲
Patatas Bravas
2024-02-19
Celebration
Anniversary
  • Arroz Negro
2024-01-28 928 views
早幾日去咗La Paloma食西班牙菜,之前一直都知道餐廳的存在,網上的評價都挺高,今次終於可以食到!食物款式多元化,無論是前菜、主菜、意粉/飯,都有好多選擇,而且有不同的肉類和海鮮!煙燻三文魚配墨西哥酸忌廉同三文魚子這個開胃菜適合用手指拿起吃,一口的前菜,卻十分有心思!上面有煙熏三文魚,再加上三文魚子,一放入口,感受到三文魚和三文魚子的咸香,配上酸忌廉令前菜味道平衡,三文魚子嘅爆裂同底部既餅在口感上形成對比,而底部既餅一咬下去,入面有汁液爆出!雖然不能確定入面的是什麼汁,但是整個前菜在口腔配合得很好!和牛同鵝肝配長法包同時叫了另一個開胃菜,上菜時,侍應用火槍在和牛面上灸燒,和牛啲油香被火槍逼出,散發陣陣的香味!和牛十分嫩,有入口即溶的感覺,而下面的包咬落脆口,入面充滿鵝肝汁,一時間口腔俾和牛和鵝肝充斥着,那種滿足的感覺不能言語!慶幸自己有叫這兩款開胃菜,真的很出色,令我更期待之後的美食!卡邦尼墨魚寬扁面上菜的時候,有點意外,我們以為是黑色的墨魚汁麵,但是原來我們看錯了餐牌。而當我們好奇為什麼看不到墨魚的時候,食落口才發現原來這個寬扁面是用墨魚製造的!食落口感特別,爽口彈牙,不會煮得過
煙燻三文魚配墨西哥酸忌廉同三文魚子
這個開胃菜適合用手指拿起吃,一口的前菜,卻十分有心思!
和牛同鵝肝配長法包
卡邦尼墨魚寬扁面
上菜的時候,有點意外,我們以為是黑色的墨魚汁麵,但是原來我們看錯了餐牌。而當我們好奇為什麼看不到墨魚的時候,食落口才發現原來這個寬扁面是用墨魚製造的!食落口感特別,爽口彈牙,不會煮得過老而變得靭,配上這個卡邦尼汁,意外地夾,有驚喜的菜式!
傳統西班牙奄烈配辣肉腸
慢煮烤乳豬配椰菜仔同蘑菇
乳豬肉好嫩好多汁,而且乳豬皮夠薄同夠脆,脂肪不算多,味道一流,配上椰菜仔同蘑菇可以中和油膩感。
煎鱸魚配青辣椒牛油醬
鱸魚煎得恰到好處,魚肉鮮嫩多汁,魚皮煎到脆,青辣椒牛油醬味道特別,第一次試這個醬汁搭配魚,帶點微辣同香濃嘅滋味,能提升魚的鮮味。

這間餐廳確實令我有驚喜,留下了深刻印象,除左食物有創意且好味,侍應的服務質素也是很好,反應快,且不時走過來關心一下顧客對食物的睇法,喜歡這種關心食客力求進步的餐廳態度。餐廳環境感覺chill ,無論是情侶、家人聚會、朋友聚會也很適合!今次只有兩個人,如果多點人吃,可以叫他們的海鮮飯,看到隔壁枱的海鮮飯十分吸引,但是份量很大,好適合多人share 。

• 慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇
  • 和牛及鵝肝配長法包
  • 卡邦尼墨魚寬扁面
  • 煙燻三文魚配墨西哥酸忌廉同三文魚子
3 day(s) ago 0 views
約了朋友在西環的這間西班牙餐廳一聚,當踏入餐廳,首先會被它寬敞的室內空間及色彩繽的裝橫吸引,伴上輕快的背景音樂,喜歡熱鬧的可以為用餐氛圍增添活力和歡樂,若果偏向安靜,室外是個不容錯過的選擇。菜單上的菜式選擇豐富。52個月風乾火腿伊比利亞火腿拼盤$288風乾火腿有濃香咸香味,脆包配上全人手制作的新鮮蕃茄醬,帶來豐富的口感和獨特的風味。有半份和一份可供選擇。雪梨酒灼西班牙辣肉腸$118辣肉腸的鮮辣與雪梨酒的微醺相互交織,帶出濃烈的口味體驗,配搭脆包中和口感。炒西班牙青椒$90經過炒制後的西班牙青椒口感軟糯,味道鮮美,沒有辣味容易入口。卡邦尼墨魚寬扁麵$188這道菜以墨魚麵為主角,搭配著豐富的煙肉洋蔥粒及卡邦尼醬,味道濃郁且鮮美,麵條口感軟滑粘韌,給人留下深刻的印象。慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇$298用慢煮技法烹調的乳豬,令豬肉呈現柔嫩多汁的口感。搭配上清爽的椰菜仔、椰菜花及香氣四溢的蘑菇,營造出令人難以抗拒。最後,以一道甜品作為完美的結尾。傳統西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕$88一份有六條炸脆條,即叫即炸上枱仍然保持熱香口感,外皮酥脆,內心柔軟,搭配香濃的朱古力醬和雲呢拿雪糕,帶來美妙的

菜單上的菜式選擇豐富。

52個月風乾火腿伊比利亞火腿拼盤$288

雪梨酒灼西班牙辣肉腸$118

炒西班牙青椒$90

卡邦尼墨魚寬扁麵$188

慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇$298

最後,以一道甜品作為完美的結尾。

傳統西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕$88
一份有六條炸脆條,即叫即炸上枱仍然保持熱香口感,外皮酥脆,內心柔軟,搭配香濃的朱古力醬和雲呢拿雪糕,帶來美妙的甜蜜滋味。
3 day(s) ago 0 views
我最近在一家西班牙餐廳品嚐了一頓令人難以忘懷的美食之旅。其中,西班牙牛肉漢堡是我最喜歡的一道菜。這個漢堡讓我驚艷不已,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來濃郁的牛肉風味。搭配上新鮮的蔬菜和特製的醬料,味道更加豐富。我還特別喜歡那個麵包,外脆內軟,完美地包裹住了整個漢堡。這道西班牙牛肉漢堡絕對是一個無可挑剔的選擇。另外一道令我印象深刻的菜式是西班牙海鮮飯。這道菜色彩繽紛,海鮮的鮮味與米飯的香氣結合在一起,令人垂涎欲滴。每一口都帶來豐富的海鮮風味,蝦、魚、貝類等新鮮的海鮮食材都煮得剛剛好,不過火候,保持了它們的鮮嫩口感。米飯吸收了海鮮湯的精華,口感香濃,讓我一口接一口地享受著這道美味的西班牙海鮮飯。此外,我還品嚐了西班牙乳豬。這道菜以其特殊的烹飪方式和獨特的味道而聞名。乳豬的皮烤得酥脆,內部肉質嫩滑多汁。每一口都帶來濃郁的豬肉香氣,配上微妙的香料和調味料,味道更加豐富。這道西班牙乳豬展現了西班牙烹飪的精髓,讓我愛不釋手。最後,我品嚐了西班牙油炸鬼,這是一個令人愉悅的甜點選擇。鬆軟的麵糰油炸至金黃酥脆,內部充滿甜蜜的果醬。每一口都帶來甜蜜的滋味,令人陶醉。這款西班牙油炸鬼是結束這頓美食之旅的完美結尾。

總體而言,這家西班牙餐廳提供了一系列令人驚艷的菜式。無論是牛肉漢堡、海鮮飯、乳豬還是油炸鬼,每一道菜都展現了西班牙烹飪的精髓。我對這頓美食之旅印象深刻,推薦給所有喜愛西班牙美食的人。
6 day(s) ago 0 views
西環有一間環境幾好嘅西班牙餐廳,裝修好有格調,服務都唔錯,好適合慶祝生日或者紀念日🥰我哋叫咗一個set,$458/PP,入面有幾款Tapas,Signature Paella,同埋甜品,都幾豐富🤩𝕋𝕒𝕡𝕒𝕤❥伊利比亞黑毛豬火腿配番茄脆包黑毛豬火腿係由餐廳自己風乾食落鹹香威蕃茄脆包上面嘅蕃茄係新鮮製造所以食落調味唔會濃嘅,配火腿啱啱好❥煙燻三文魚空氣脆包個包炸得好脆中間係空心,裝咗啲醬配埋最上面嘅煙三文魚,好味❥牛肉他他牛肉他他食落好順滑調味好好,仲有少少酸忌廉醬同脆薯條一齊食❥鮮嫩八爪魚八爪魚煮得好嫩,唔會韌八爪魚上面有少少沙律醬同埋辣椒粉,幾惹味下面仲有綿密嘅薯仔❥西班牙牛肉迷你漢堡漢堡好好味肉扒嘅牛肉味好香而且細細份,唔會太過飽ℝ𝕚𝕔𝕖❥西班牙海鮮飯西班牙海鮮飯好大盆海鮮份量唔算好多按人頭每人一隻蝦、青口、蜆飯嘅調味好好,軟硬程度適中𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥❥ 傳統西班牙炸脆條脆條食落有啲似細個麵包舖賣嘅沙翁但佢係香脆版,好鬆化外層裹滿咗砂糖配上朱古力醬同雲呢拿雪糕好好味!

𝕋𝕒𝕡𝕒𝕤

❥伊利比亞黑毛豬火腿配番茄脆包

黑毛豬火腿係由餐廳自己風乾
食落鹹香威
蕃茄脆包上面嘅蕃茄係新鮮製造
所以食落調味唔會濃嘅,配火腿啱啱好

❥煙燻三文魚空氣脆包

個包炸得好脆
中間係空心,裝咗啲醬
配埋最上面嘅煙三文魚,好味

❥牛肉他他

牛肉他他食落好順滑
調味好好,仲有少少酸忌廉醬
同脆薯條一齊食

❥鮮嫩八爪魚

八爪魚煮得好嫩,唔會韌
八爪魚上面有少少沙律醬同埋辣椒粉,幾惹味
下面仲有綿密嘅薯仔

❥西班牙牛肉迷你漢堡

漢堡好好味
肉扒嘅牛肉味好香
而且細細份,唔會太過飽

ℝ𝕚𝕔𝕖

❥西班牙海鮮飯

西班牙海鮮飯好大盆
海鮮份量唔算好多
按人頭每人一隻蝦、青口、蜆
飯嘅調味好好,軟硬程度適中

𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥

❥ 傳統西班牙炸脆條

脆條食落有啲似細個麵包舖賣嘅沙翁
但佢係香脆版,好鬆化
外層裹滿咗砂糖
配上朱古力醬同雲呢拿雪糕好好味!
2024-05-13 0 views
這間位於西環的【La Paloma】,主打西班牙及地中海菜,有多款西班牙地道小食,送酒一流。另外亦有套餐供應,人少少揀套餐,可以品嚐到多款小食。先點了杯Sangria送tapas。店員先送上麵包。SPANISH PREMIUM IBERICO HAM & COLD CUTS原隻伊比利亞火腿即切,咸香味十足,另外還有風乾腸、芝士等,送酒一流。CEVICHE MIXTO幾款海鮮包括八爪魚、帶子、吞拿魚等切粒再配上特製醬汁,再以脆片盛載一起吃,鮮味十足。BEEF TARTAR牛肉他他肉汁豐富,但完全無血腥味, 再配上牛油果醬汁,十分嫩滑。MUSHROOM ANTICUCHO大啡菇配上特製牛油果醬,帶點微辣,十分惹味又多汁。SIGNATURE SUCKLING PIG WITH A PERUVIAN TWIST慢煮烤乳豬肉質嫩滑,表皮香脆,以牛油生菜包裹,加上洋葱酸汁,可減輕油膩感。GIANT PAELLA SHOW以大鐵鍋即場煮西班牙海鮮飯,有青口、蜆、蝦等配料,海鮮湯底鮮甜,海鮮飯吸收了醬汁鮮味,入口煙韌好味。CRÈME CARAMEL WITH PASSION FRUIT SAUGE &
另外亦有套餐供應,人少少揀套餐,可以品嚐到多款小食。
先點了杯Sangria送tapas。
店員先送上麵包。
CEVICHE MIXTO
BEEF TARTAR
MUSHROOM ANTICUCHO
大啡菇配上特製牛油果醬,帶點微辣,十分惹味又多汁。
GIANT PAELLA SHOW
CRÈME CARAMEL WITH PASSION FRUIT SAUGE & TOFFEE ICE-CREAM
焦糖奶凍不會太甜,而且香滑,雪糕幼滑帶拖肥甜香。
2024-05-13 0 views
我们一行三人点了三份sexy lunch,其中如果想点龙虾海鲜饭,需要最少两人份,每人另加88元。觉得格外好吃的有靼哒牛肉,俄罗斯沙拉,龙虾海鲜饭。我自己蛮喜欢椒盐蒜蓉虾,但是朋友觉得像蒜蓉扇贝🙂‍↕️甜点感觉也很不错。主厨很热情,服务员态度也很好,上菜速度适中。我们三个人,每人点了甜点和饮料,总共花了910块钱,人均300。
觉得格外好吃的有靼哒牛肉,俄罗斯沙拉,龙虾海鲜饭。
我自己蛮喜欢椒盐蒜蓉虾,但是朋友觉得像蒜蓉扇贝🙂‍↕️
甜点感觉也很不错。
主厨很热情,服务员态度也很好,上菜速度适中。
2024-05-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
  • 西班牙海鮮飯
  • Tartar De Atun
  • 蒜香辣椒煮大蝦
2024-05-10 0 views
我好喜愛西班牙菜! 拉著竟然沒吃過西班牙菜的表妹走到西營盤, 一家隱藏於橫街內的樓上超高質西班牙菜試試! 餐廳滿滿是西班牙裝潢擺設, 熱情的感覺! Ternera Y Foie Gras 和牛及鵝肝配長法包 ~ 長法包? 並不是平常食到的那種法包, 其實是修長小盒子, 內裡塞滿鵝肝醬, 表面放上和牛片, 席前炙燒, 讓和牛油脂更甘香, 一口咬落爆漿, 口感及味道層次極度豐富, 驚喜滋味滿分! Bacon Con Queso 西班牙煙肉、芝士脆盒子 ~ 一刀切下, 芝士味道超濃郁, 配上咸香煙肉, 外脆內軟很幼滑, 很開胃呢! Croquetas 酥炸忌廉球 ~ 可選磨菇或伊比利亞火腿, 我們也不是吃素的, 火腿是必然之選! 外層得香脆, 沒有油膩感, 火腿甘香油潤, 越食越愛! Salmon TNT 煙燻三文魚配墨西哥酸忌廉及三文魚子 ~ 盒子很脆, 煙三文魚煙燻味突出, 沒有魚腥味, 大愛! Gambas Al Ajillo 蒜香辣椒煮大蝦 ~ 滾燙的欖油浸著爽脆大蝦及大量蒜片, 是我最喜的西班牙小食之一, 搭配香脆法包, 油才是重點! !Tortilla 傳統西班牙奄列 ~ 可選素
餐廳滿滿是西班牙裝潢擺設, 熱情的感覺!
Tortilla 傳統西班牙奄列 ~ 可選素菜或辣肉腸, 我們當然要辣肉腸啦! 其實是厚蛋餅, 材料簡單, 是傳統的西班牙家常菜! 蛋餅雖厚身但口感鬆軟, 蛋香濃郁!
Cochinillo 慢煮烤乳豬配椰菜仔及磨菇 ~ 真正的皮脆肉嫩, 肉汁滿滿, 完全沒有豬腥味, 是我必點食西班牙食品之一!
Churros 傳統西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕 ~ 即西班牙油炸鬼, 吃西班牙菜也沒理由不點這甜點吧, 又鬆又脆!
Crema Catalana 加泰隆尼亞脆香焦糖布丁 ~ 幼滑得像雪糕的布丁, 烤了薄薄一層焦糖, 口感順滑有格調, 必點。
還有露天位置, 在那喝喝酒再嚐點 Tapas, 快樂人生!!
Dinner
  • Bacon Con Queso 西班牙煙肉、芝士脆盒子
  • Ternera Y Foie Gras 和牛及鵝肝配長法包
  • Gambas Al Ajillo 蒜香辣椒煮大蝦
  • Cochinillo 慢煮烤乳豬配椰菜仔及磨菇
  • Crema Catalana 加泰隆尼亞脆香焦糖布丁
最近好喜歡去不同地區揾特色西班牙餐廳,位於西環西營盤樓上餐廳,位置很方便,地鐵一出只需1分鐘就到🚶‍♀️‍➡️入到餐廳空間感十足,座位很舒適,裝潢都很chill,另外設有室外露台✨️吃西班牙菜點少得飲酒呢🤩🔸️PINA COLADA 🔸️TORELLO PAL.LID ROSE 🔸️火焰燒帶子配伊比亞火腿店員在我地面前有火焰還節🔥大家隨即拍攝📸帶子很爽彈,吸收哂龍蝦汁鮮味十足,還配上切粒伊比亞火腿🤤吃落口感豐富👍🔸️和牛鵝肝配長法包 這道菜都是用火槍在和牛輕輕炙燒🔥原先以為有片鵝肝,吃落發現法包入面是鵝肝醬🤭牛味反而比較突出🔸️西班牙煙肉🧀芝士脆盒子一口吃已爆芝士,口感很香滑,配上煙肉,鹹香味加芝士出奇地夾😋🔸️牛尾配薯蓉佐長柄西蘭花哩個係Daily Specials👍真心推薦牛尾非常軟腍,用叉一吉已經鬆開,很濃郁牛味,入口即溶🤤另外薯蓉好香,好似食緊cream咁幼滑🔸️焦糖布甸配熱情果🥭芒果和忌廉布甸非常滑嘟嘟,甜度剛剛好總括餐廳食物高質,店員很親切友善☺️值得再來

吃西班牙菜點少得飲酒呢🤩

🔸️西班牙煙肉🧀芝士脆盒子

🔸️牛尾配薯蓉佐長柄西蘭花
哩個係Daily Specials👍真心推薦

🔸️焦糖布甸配熱情果🥭芒果和忌廉
布甸非常滑嘟嘟,甜度剛剛好

總括餐廳食物高質,店員很親切友善☺️值得再來
2024-05-07
  • 焦糖布甸配熱情果
  • 火焰燒帶子配伊比亞火腿
  • 牛尾配薯蓉長柄西蘭花
論城中人氣最高的西班牙餐廳定必要數位於西營盤的La Paloma,當中不得不提其招牌菜——八款西班牙鐵鍋飯(Paella)或燉麵(Fideuà),選用波士頓龍蝦、伊比例亞豬肉、華倫西亞雞肉等食材,而非坊間普遍只有魷魚、青口、蝦等的西班牙海鮮飯(Paella de Mariscos)。而餐廳除了設有戶外座位之外,更劃分「El Bar」區域讓客人享用多款酒精飲品。BIKINI ($98)多士烘至輕薄焦脆,芝士與伊比利亞火腿鹹香濃郁並帶淡淡黑松露香。CHORIZO ($118)切片西班牙辣肉腸加入雪利酒(Sherry)烹調,濃厚煙燻鹹香當中帶一絲溫和酒香,不過所配法包略嫌太韌。CARRILLERA ($268)牛頰肉肉質軟嫩得近乎入口即化而且肉味香濃,薯蓉細滑並有長柄西蘭花及蘑菇作為配菜。Paella de Mariscos ($478)12吋平底鍋既寬而淺,讓米飯更能均勻受熱,主要以橄欖油及番紅花烹調比較清淡,加入檸檬汁及蛋黃醬味道更加豐富,飯粒軟硬適中而底部更形成一層微脆的飯焦,魷魚、蜆肉、青口及蝦份量雖然不多,但其中青口肉質尤其鮮嫩甚為驚喜。

BIKINI ($98)
BIKINI

CHORIZO ($118)
CHORIZO

CARRILLERA ($268)
CARRILLERA

Paella de Mariscos ($478)
BIKINI
Paella de Mariscos
🐷📌 #豬西食西營盤 #豬西食香港島.
La Paloma位於西營盤 餐廳裝修都唔錯 而且啲店員都非常nice重點係咩呀? 啲嘢食真心好好食!!!餐廳有Set Menus - By Chef Alex Fargas今次就叫咗平少少嘅Sexy Chef Menu ($458/PP)不過可以試到嘅嘢食都真係好多! .🐷伊比利亞黑毛豬火腿
頂級伊比利亞黑毛豬火腿 睇住師傅喺餐廳直接切出嚟 非常新鮮嘅感覺 薄切得來口感豐富 肉質嘅鹹香美味 入口即化 絕對係開胃好選擇.🐷煙燻三文魚空氣脆包煙燻三文魚配上輕盈嘅空氣脆包 三文魚嘅鮮味同脆包嘅口感完美匹配 口感非常豐富.🐷牛肉他他
新鮮牛肉剁碎後與調味料混合 味道鮮美 質感細膩 再配合每一條都好迷你嘅薯條 令到口感更加豐富.🐷鮮嫩八爪魚
八爪魚烹調得恰到好處 外皮微焦而內裡保持柔嫩 搭配調味增加層次感 再加上每一件八爪魚下面都有薯仔 成個口感都好夾.🐷西班牙牛肉迷你漢堡
迷你漢堡小巧可愛 冇諗過可以咁好食 牛肉餅汁多味美 外皮烤得香脆 配上新鮮配料 非常之surprise!.🐷西班牙海鮮飯
🐷📌 #豬西食西營盤 #豬西食香港島
重點係咩呀? 啲嘢食真心好好食!!!
不過可以試到嘅嘢食都真係好多!
🐷伊比利亞黑毛豬火腿
🐷煙燻三文魚空氣脆包
🐷牛肉他他
🐷鮮嫩八爪魚
🐷西班牙牛肉迷你漢堡
🐷西班牙海鮮飯
見到呢一個飯嘅時候真係俾佢嘅份量嚇親 見到成大啲直接攞上嚟真係好驚人 老實講我哋都冇完全食曬 因為真係多到食唔晒。。。 淨咗少少(真係少少) 用左精選海鮮 配上香料同埋西班牙米 米嘅口感都唔錯 幾有咬口 (之前小編去澳洲嘅時候去咗墨爾本嘅QVM 買咗一個都幾貴嘅西班牙炒飯 點知啲咪粒粒都唔係咁好食 唔知點解好似冇乜咬口 仲要裏面好似生生地 但係今次食嘅呢一個西班牙炒飯就令我非常之驚喜 因為連粒米都特別有咬口)每一粒米都吸滿左海鮮 同埋香料嘅精華 味道豐富 啲海鮮都好新鮮同埋爽口
🐷傳統西班牙炸脆條 (Churros)
食西班牙菜點可以唔食飯一個西班牙非常傳統嘅甜品作為一個完美嘅總結? 簡簡單單樣朱古力同埋雲呢拿雪糕作配搭 已經可以將炸到外脆內軟嘅Churros 提升去另一個層次 小編最鍾意同啲雪糕一齊食 因為啲Churros 啱啱炸好 熱辣辣 個雪糕就凍嘅 小編最鍾意咁樣撈埋一齊食
La Paloma
📍西營盤皇后大道西189號西浦1樓
#吃貨日常 #香港 #茶餐廳 #Cafe #麵包 #西餐 #中餐 #日本菜 #韓國菜 #泰國菜 #堂食 #好西 #食 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #西營盤 #西營盤好去處 #西營盤美食
2024-05-10 0 views
最近食飯既朋友都係西班牙菜粉絲。一不離二,今晚再食西班牙菜。蒲開都知中環大把好地方,過少少既西營盤,就有西蒲。餐廳位於西蒲一樓,地方好大,裝修有藝術元素,感覺唔錯。短期內第二次食西班牙菜,餐牌上既食物唔會陌生。和牛及鵝肝配長法包 $35x2和牛壽司既變奏版,賣相似到足。炙燒和牛,中間仲有鵝肝,底下有脆口長法包,絕對不輸和牛壽司。生牛肉他他配松露薯條 $188生牛肉他他口感香嫩,平時配多士,今次比個松露薯條你,呢個組合反而更有新鮮感。西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露 $98烤三文治做到烘底效果,中間餡料有芝士、伊比利亞火腿同黑松露,啖啖滋味。卡邦尼墨魚扁麵 $188特別在用墨魚整成扁麵,充滿彈牙口感,墨魚味配卡邦尼汁出嚟既味道更突出。蒜香辣椒煮大蝦 $188蒜香大蝦非常惹味,配多士可以沾滿醬汁。自製心太軟配花生醬雪糕 $78心太軟同花生醬雪糕各自各精彩,前者流心澎湃,後者濃厚花生醬香味,呢個組合性價比高。Estrella Galicia “0.0” $50今晚想要啤酒又唔想要酒精,呢度有無酒精啤酒,啤酒味依舊。
最近食飯既朋友都係西班牙菜粉絲。

一不離二,今晚再食西班牙菜。

蒲開都知中環大把好地方,過少少既西營盤,就有西蒲。

餐廳位於西蒲一樓,地方好大,裝修有藝術元素,感覺唔錯。

短期內第二次食西班牙菜,餐牌上既食物唔會陌生。

和牛及鵝肝配長法包 $35x2

生牛肉他他配松露薯條 $188

西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露 $98

卡邦尼墨魚扁麵 $188

蒜香辣椒煮大蝦 $188
蒜香大蝦非常惹味,配多士可以沾滿醬汁。

自製心太軟配花生醬雪糕 $78

Estrella Galicia “0.0” $50
今晚想要啤酒又唔想要酒精,呢度有無酒精啤酒,啤酒味依舊。
2024-05-06