『環境舒適味道也很好,不要錯過$88的朝日鷹哦』⁡為了即將來到的八週年誌慶,Gonpachi特意推出全新八道菜Menu,人均$888就可以享用到非常豐盛的晚餐呢~⁡推介🥢佃煮小女子魚乾及合桃🥢吞拿魚腩🥢天婦羅🥢手打蕎麥麵🍶朝日鷹————————————————————►野菜沙律伴大閘蟹羔醬 (HKD198) ▻▻超大份又非常IGable的沙律,成碗蟹膏做醬太滿足⁡♣️8-Course Menu➰HKD888p.p►前菜 ▻▻佃煮小女子魚乾及合桃 ✨│ 水雲醋物 │ 煙肉胡麻醬合桃很襯Sake,煙肉肥厚不膩⁡►刺身 ▻▻吞拿魚腩✨│ 鰈魚海膽卷 │ 北海道帶子⁡►煮物 ▻▻ 汁煮沖繩豚足►壽司 ▻▻ 火炙和牛壽司⁡►天婦羅 ▻▻松葉蟹鉗✨│ 沖繩涼瓜 │ 黑松露帶子欣賞佢地天婦羅的炸衣唔算厚,能夠鎖住汁水⁡►炭燒 ▻▻日本榮螺✨ │ 活海蝦 │ 免治雞肉串 │ 福岡青椒榮螺非常爽口~雞肉也很彈牙呢⁡►食事 ▻▻ 手打冷蕎麥麵 ✨師傅每日兩次係蕎麥麵房打麵,口感很是爽彈⁡►甘味 ▻▻ 自家製水信玄餅✨Q彈晶瑩,唔會太甜~

『環境舒適味道也很好,不要錯過$88的朝日鷹哦』

————————————————————
►野菜沙律伴大閘蟹羔醬 (HKD198) ▻▻
超大份又非常IGable的沙律,成碗蟹膏做醬太滿足

♣️8-Course Menu➰HKD888p.p
►前菜 ▻▻
佃煮小女子魚乾及合桃 ✨│ 水雲醋物 │ 煙肉胡麻醬
合桃很襯Sake,煙肉肥厚不膩

刺身 ▻▻
吞拿魚腩✨│ 鰈魚海膽卷 │ 北海道帶子

►煮物 ▻▻ 汁煮沖繩豚足
壽司 ▻▻ 火炙和牛壽司

►天婦羅 ▻▻
松葉蟹鉗✨│ 沖繩涼瓜 │ 黑松露帶子
欣賞佢地天婦羅的炸衣唔算厚,能夠鎖住汁水

►炭燒 ▻▻
日本榮螺✨ │ 活海蝦 │ 免治雞肉串 │ 福岡青椒
榮螺非常爽口~雞肉也很彈牙呢

►食事 ▻▻ 手打冷蕎麥麵 ✨
師傅每日兩次係蕎麥麵房打麵,口感很是爽彈

►甘味 ▻▻ 自家製水信玄餅✨
Q彈晶瑩,唔會太甜~
2021-09-05 2990 views
困咗係香港返唔到日本鄉下,梗係要不時發掘吓啲充滿特色嘅日本餐廳以解思鄉之苦。好似呢間以木系為主並掛滿燈籠嘅居酒屋咁,裝潢佈置走傳統江戶時代風,榻榻米個室更可望到日式庭園景觀,仿如置身係日本用餐🤩🇯🇵漫味八年禮饌廚師發辦($888/ 2人)🔸【前菜】佃煮小女子魚乾及合桃、水雲醋物、煙肉胡麻醬店員建議先食水雲醋物,最後食魚乾及合桃。水雲醋物係酸爽嘅藻漬物,味道非常醒胃;煙肉偏厚而肥,但入口爽嫩,胡麻醬亦能降低煙肉嘅油膩感,好食;小女子魚乾扎實且咸香,蜜糖合桃甜甜哋,兩者風味完美融合😋🔸【刺身】吞拿魚腩、鰈魚海膽卷、北海道帶子 吞拿魚腩夠肥美,魚油好香;鰈魚豐潤爽滑,配埋甘甜海膽同食好夾;北海道帶子好厚身,而且勁鮮甜,好正👍🏻🔸【煮物】汁煮沖繩豚足 豚足係沖繩嘅名物之一,食落與炆豬手相似,口感軟腍且嫩,而且仲好入味,啖啖都感受到骨膠原😋🔸【壽司】火炙和牛壽司 和牛油香滿溢,牛味好香濃,經火炙後帶點焦香,入口有即溶嘅口感,真係好很好食,超正👍🏻🔸【天婦羅】松葉蟹鉗、沖繩涼瓜、黑松露帶子 天婦羅好香脆,而且預先加咗海鹽,唔使蘸汁都已夠味,另油炸嘅溫度同時間都控制得好好,充分保持到食材本身嘅口感及

🇯🇵漫味八年禮饌廚師發辦($888/ 2人)
🔸【前菜】佃煮小女子魚乾及合桃、水雲醋物、煙肉胡麻醬

🔸【刺身】吞拿魚腩、鰈魚海膽卷、北海道帶子

🔸【煮物】汁煮沖繩豚足

🔸【壽司】火炙和牛壽司

🔸【天婦羅】松葉蟹鉗、沖繩涼瓜、黑松露帶子
天婦羅好香脆,而且預先加咗海鹽,唔使蘸汁都已夠味,另油炸嘅溫度同時間都控制得好好,充分保持到食材本身嘅口感及鮮味👍🏻由其涼瓜特別出色,味甘帶甜😋

🔸【炭燒】日本榮螺、活海蝦、免治雞肉串、福岡青椒
賣相精緻且帶炭香味,唔會燒到好乾身😋螺肉新鮮彈牙;海蝦鮮味爽實;雞肉串掃上燒汁一齊燒好惹味;青椒甜脆,每一款都唔錯👍🏻

🔸【食事】權八手打冷蕎麥麵
蕎麥麵係權八嘅招牌菜,將香蔥及wasabi加入蕎麥麵汁,再配蕎麥麵一齊食,口感清爽且帶淡淡蕎麥香,夠晒透心涼,好啱呢個天氣食👍🏻

🔸【甘味】自家製水信玄餅/ 椰汁南瓜白玉子
水信玄餅呈透明果凍狀且帶天然清甜,配黃豆粉及黑糖糖漿同食,味道唔會好甜,入口即化,非常消暑😌
因水信玄餅只剩一份,另一份甜品則以椰汁南瓜白玉子取替,底部嘅雲呢拿雪糕好香滑,白玉子煙韌Q彈,配埋少少紅豆蓉、杏仁片及香甜南瓜蓉,口感好豐富😋不愧為人氣甜品👍🏻

🇯🇵特上壽司拼盤 (10貫)($568)
除咗串燒及蕎麥麵外,壽司亦係權八嘅招牌菜,梗係要點多個壽司拼盤試吓。拼盤有海膽、三文魚籽、帶子、牡丹蝦、鯛魚、金目鯛、油甘魚、深海池魚、吞拿魚腩及赤身,每款壽司都好鮮味高質,真係好好食,推薦👍🏻

喺一個充滿日本氣息嘅環境下,享用精緻又好味嘅日本菜,真係好滿足🥰另最近居酒屋為慶祝邁向八週年,特意推出多重禮遇🤩其中會員更專享「二人同行一人免費」優惠享用以上限定套餐,真係好抵😍
Type of Meal
Dinner
  • 權八手打冷蕎麥麵
  • 椰汁南瓜白玉子
【銅鑼灣 ⋄ 性格比高日式料理】 🍽 權八居酒屋📍香港銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓「權八」其實係以一套歌舞伎嘅主角命名🥷🏻餐廳環境好大 好有傳統日本江戶居酒屋嘅特色🇯🇵而且設有榻榻米、bar枱同普通餐桌座位 坐得幾舒服佢地主打剌身、蕎麥麵同「kushi」風格嘅串燒🍢今次坐咗喺燒烤亭嘅即席 一路食一路聞到串燒嘅香味🤤我地試左漫味八年禮饌廚師發辦 刺身同熟食都好有水準👍🏻有三款刺身 分別係吞拿魚、北海道帶子同鰈魚海膽卷另外火灸和牛壽司都好出色 配上京葱 食落好惹味👅最有驚喜嘅係汁煮沖繩豚足同手打冷蕎麥麵 口感軟腍好好食!最後甜品仲有佢哋自家製嘅水信玄餅 好清甜完全唔膩🤍另外必試同十四代同一酒廠嘅sake 朝日鷹 偏甜易入口🍶⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 漫味八年禮饌廚師發辦 $888 p.p⋄ 前菜 - 魚乾及合桃、水雲醋物、煙肉胡麻醬⋄ 刺身 - 吞拿魚腩、鰈魚海膽卷、北海道帶子⋄ 煮物 - 汁煮沖繩豚足⋄ 壽司 - 火炙和牛壽司⋄ 天婦羅 - 松葉蟹鉗、沖繩涼瓜、黑松露帶子⋄ 串燒 - 榮螺、活海蝦、免
【銅鑼灣 ⋄ 性格比高日式料理】
🍽 權八居酒屋
📍香港銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓

「權八」其實係以一套歌舞伎嘅主角命名🥷🏻
餐廳環境好大 好有傳統日本江戶居酒屋嘅特色🇯🇵
而且設有榻榻米、bar枱同普通餐桌座位 坐得幾舒服
佢地主打剌身、蕎麥麵同「kushi」風格嘅串燒🍢
今次坐咗喺燒烤亭嘅即席 一路食一路聞到串燒嘅香味🤤
我地試左漫味八年禮饌廚師發辦 刺身同熟食都好有水準👍🏻
有三款刺身 分別係吞拿魚、北海道帶子同鰈魚海膽卷

另外火灸和牛壽司都好出色 配上京葱 食落好惹味👅

最有驚喜嘅係汁煮沖繩豚足同手打冷蕎麥麵 口感軟腍好好食!

最後甜品仲有佢哋自家製嘅水信玄餅 好清甜完全唔膩🤍

另外必試同十四代同一酒廠嘅sake 朝日鷹 偏甜易入口🍶

❝我地食咗咩? ت ❞
☞ 漫味八年禮饌廚師發辦 $888 p.p
⋄ 前菜 - 魚乾及合桃、水雲醋物、煙肉胡麻醬
刺身 - 吞拿魚腩、鰈魚海膽卷、北海道帶子
⋄ 煮物 - 汁煮沖繩豚足
壽司 - 火炙和牛壽司
⋄ 天婦羅 - 松葉蟹鉗、沖繩涼瓜、黑松露帶子
⋄ 串燒 - 榮螺、活海蝦、免治雞肉串、福岡青椒
⋄ 主食 - 權八手打冷蕎麥麵
甜品 - 自家製水信玄餅
☞ 朝日鷹清酒 (180ml) $88
2021-08-21 742 views
權八居酒屋係響銅鑼灣利園經營多年既日式餐廳,裝修雅致,以木材同埋深色裝修為主,有日式吧台,亦有榻榻米座位。榻榻米座位類似日本當地餐廳的個室,四人一枱,需要除鞋入座。枱與枱之間以木質通花固定屏風為間隔,私隱度高。呢類座位需要通常需要提前預訂,適合同客食飯或朋友小聚。午市定食套餐選擇多,每個餐都包括沙律、味噌湯、主菜、甜品、咖啡或茶。呢餐點左下面既和牛套餐,和牛只加左鹽做調味,外層煎得微脆,裡面5成熟,油脂分佈均勻。點上旁邊既芥末、蘿蔔蓉同味噌,可以減低和牛本身既油膩感,又保留肉既香味。但和牛份量較多,食到第4塊開始覺得有d滯,如果係同朋友來,建議點埋其他海鮮或刺身類既套餐share會更滋味。甜品係迷你蘋果批,暖暖的,唔太甜,作為餐後點綴啱啱好。

特選A5宮崎和牛定食

甜品係迷你蘋果批,暖暖的,唔太甜,作為餐後點綴啱啱好。
跟餐甜品(蘋果批)
特選A5宮崎和牛定食
跟餐甜品(蘋果批)
2021-08-19 528 views
This time we ordered 和牛 package Seems that is 1088 per personIt was worthy to eat in this pieceThe wagyu beef was amazing All of the foods was fantastic Service is goodWill come back again
Seems that is 1088 per person
The wagyu beef was amazing
Service is good
Will come back again
今天要為大家介紹的是位於利園的高質日本菜 其實這次是白熊小編第一次吃omakase所以真的超期待!餐廳的裝潢真的非常日本 掛滿了日式燈籠🏮猶如置身傳統江戶時代的居酒屋 大致分為了三個區域 我們坐到了近窗的和室 只是用板子隔開也蠻有私人空間的 看到出面的小庭院真的好像瞬間去了日本的溫泉旅館😍現在的omakase在做買一送一的優惠 我們都是食肉獸便點了和牛set🐮-🌟-和牛套餐 $1088 per person特色脆白飯魚沙律圖中的是二人份量 所以一開始端上來的時候有預感會吃一道菜就吃飽🤣 就是普通的麻醬沙拉 配上白飯魚 我們吃不完也一直留著 吃到膩的時候吃一口很清新😆權八酥炸蝦丸我們見了都在想這是什麼(??)🤣🤣其實就是酒樓的炸雲吞跟下面的炸米粉的合體就對了!但是個人覺得炸米粉有一點苦苦的 但是蝦子很飽滿很鮮甜🦐 配上柚子汁酸酸甜甜蠻開胃的香蔥火炙深海池魚很肥美 火炙過後油脂感滿滿 一點腥味都沒有 友人說配上青蔥跟豉油很像蒸魚🤣日本 A5 和牛壽司壽司飯是偏甜的 和牛是medium配上大蔥絲就是絕配!牛舌、澳洲安格斯牛伴蒜片這間餐廳的串燒都是炭燒的 友人說較喜歡牛舌因為比較有嚼勁 白熊

-🌟-
和牛套餐 $1088 per person

特色脆白飯魚沙律

權八酥炸蝦丸

香蔥火炙深海池魚

日本 A5 和牛壽司
壽司飯是偏甜的 和牛是medium配上大蔥絲就是絕配!

牛舌、澳洲安格斯牛伴蒜片
這間餐廳的串燒都是炭燒的 友人說較喜歡牛舌因為比較有嚼勁 白熊小編卻更喜歡牛柳粒 軟嫩一點 配上蒜片為牛味更上一層牛🤣(好笑👍🏻)

熊本天草大王雞湯
就鮮甜的雞湯啊😆

日本 A5 和牛壽喜燒
這個真的是全餐飯的highlight🥰 一來到的時候已經可以看到牛的雪花超漂釀😍 壽喜燒裏還有菇類、蔬菜和大蔥 我第一口是沒有沾醬的 可以品嚐的牛本身的鮮味 這個真的達到了入口即溶的程度沒誇張 即使是在鍋裡煮久一點也一樣嫩🤪如果沾麻醬的話味道就會多層次一點 但記住不要沾太多喔 不然會蓋過牛味(牛的哭泣聲😢)

椰汁南瓜白玉子
南瓜蓉煮的綿綿的 單吃玉子是沒有味道的 配上甜甜的紅豆和雪糕剛剛好 真的是完美的ending😛

-🌟-
是非常特別的用餐體驗 本人真的飽到快要吐出來 🤣 如果大家吃膩了中餐西餐真的很推薦大家來這裡吃 (前提當然是有預算的話🥲白熊小編就快破產了💸)
日本 A5 和牛壽喜燒
  • 椰汁南瓜白玉子
  • 特選牛舌
  • A5和牛壽喜燒
2021-05-16 1875 views
今日預祝生日,誤打誤撞!嚟到呢間日式居酒屋!正宗日本過嚟環境好,午餐餐牌有好多選擇每個餐$200至$300包餐湯沙律錢財同埋飲品,有質素嘅日式美食來講,都算價錢可以,因為有好嘅環境而且我哋六個人係坐榻榻米!我自己就叫咗一個京燒比目魚套餐,有兩件大大件嘅比目魚扒好,美味!另外我哋同行都叫咗串燒套餐,普普通通!至於特上魚生套餐5式魚生都算好新鮮,魚生夠厚切!另外朋友仲嗌左鰻魚飯同埋天婦羅同魚生定食!另外生日都有個慶祝生日嘅甜品仔送!

另外我哋同行都叫咗串燒套餐,普普通通!

至於特上魚生套餐5式魚生都算好新鮮,魚生夠厚切!

另外朋友仲嗌左鰻魚飯同埋天婦羅同魚生定食!

另外生日都有個慶祝生日嘅甜品仔送!

2021-05-14 5833 views
東京過江龍 權八居酒屋大受歡迎嘅「料理長の逸品廚師發辦」又嚟啦!有齊沙律、前菜、刺身、炭燒、湯、壽司、天婦羅/鍋物、甜品,足足有8道,相當豐富,岩晒樣樣都想食嘅朋友仔~廚師發辦 原價每位$10881957 & Co. 會員及匯豐信用卡專享「二人同行一人免費優惠」餐廳環境開揚舒適,裝潢富日式居酒屋嘅味道,更設有室外位置,十足日本庭院,坐係到食野別有一番風味!和牛套餐 $1088 1️⃣特色脆白飯魚沙律沙律菜爽脆無苦澀味,面頭灑滿白飯魚,風味十足。(不過唔鍾意白飯魚嘅人就要小心啦) 當中更加有軟滑嘅蛋,甜甜酸酸嘅蕃茄仔,清新開胃~ 好鍾意佢份量十足,可以完美補充纖維。2️⃣權八酥炸蝦丸炸蝦丸有別於一般圓軲轆咁,而係用上麵條包住蝦肉,脆得嚟又唔油膩,食落有啲似廣東炒麵(兩面黃)。配埋yuzu chilli,甜甜酸酸幾開胃,略嫌蝦丸質地唔夠彈。3️⃣香蔥火魚炙深海池魚經火炙嘅深海池魚,油脂被迫出,入口滿滿油脂,並帶鮮味同炙燒香,軟中帶爽。醬汁酸尾尾,可以中和油脂感。而呢個時候飲啖日本清酒,除左可以解油膩,仲可以突出深海池魚嘅鮮味。4️⃣日本A5和牛壽司和牛薄切超大一片,肉質軟淋帶油脂香,入口帶甜充滿肉汁。完全
東京過江龍 權八居酒屋

3️⃣香蔥火魚炙深海池魚
香蔥火魚炙深海池魚

4️⃣日本A5和牛壽司
日本A5和牛壽司

和牛薄切超大一片,肉質軟淋帶油脂香,入口帶甜充滿肉汁。完全係和牛多過飯!好滿足!

5️⃣牛舌、澳洲安格斯牛伴蒜片
澳洲安格斯牛伴蒜片

安格斯牛粒軟腍多汁,牛味濃郁,完全無筋!面頭有炸蒜片增添香氣,食落仲有小小麻嘅感覺~ 牛舌爽彈富油香,略嫌調味偏重。

6️⃣熊本天草大王雞湯
天草大王係充滿運動量嘅大隻走地雞!雞肉有咬口,不過就有少少鞋。雞湯清甜帶柚子香,雞味就唔算特別濃,整個走清新清淡嘅路線。

7️⃣日本A5和牛壽喜燒
日本A5和牛壽喜燒

和牛超大大大片!油花好靚!肉質好嫩!如果浸得耐啲,牛味會更重,不過就無半生熟咁軟嫩。壽喜燒湯底濃郁,甘甜但不死咸,鍋中嘅金菇、娃娃菜、大蔥索滿湯汁,唔需要沾上另附嘅芝麻醬 都已經好夠味!

8️⃣椰汁南瓜白玉子
椰汁南瓜白玉子

南瓜蓉綿密香甜,跟濃郁嘅椰汁基本上係不敗組合~ 白玉子口感軟糯,杏仁片香脆,紅豆蓉香甜軟綿,層次豐富。底層好似加左雲呢拿雪糕,令整體甜度偏高,亦有少少喧賓奪主。如果無左球雪糕,我應該會再比高分啲。

🍶朝日鷹特撰本釀造 180ml $138
朝日鷹特撰本釀造
好鍾意個日本清酒壺!餐廳好貼心咁會用冰水坐住支酒。清酒入口清爽順滑,微微辛口,有層次感。

整體嚟講,餐廳無論室內定室外,都好有日本feel~ 室外有大大部風扇,無想像中咁熱,更有個鐘仔可以嗌店員,坐室外都唔怕無人serve。和牛套餐基本上每道菜式都幾高質,買一送一價錢相宜,好適合大家掛住日本嘅時候嚟!
  • A5和牛壽喜燒
和牛套餐 Wagyu Set($1088/person).《特色脆白飯魚沙律》白飯魚煎蛋就食得蛋將白飯魚炸脆黎伴沙律真係第一次充滿和風地取代左西式沙律中我麵包脆脆.《權八酥炸蝦丸》這個前菜係店內名物 賣相並非想像中的球體反而似中菜鳥巢 原來廚師將蝦膠包上麵條拎去炸入口先吃到非常香口外層然後是中間彈牙的既蝦餅配上柚子酸辣汁 更可減膩.《香蔥火炙深海池魚刺身》深海池魚王 肉質緊實爽口甘甜火炙過更嘗到魚油的脂香.《日本A5和牛壽司》肉質柔軟嘅A5和牛包住壽司飯面頭仲有一絲絲大蔥絲油香惹味 味道如此的夾 .《炭燒牛舌、澳洲安格斯牛伴蒜片》牛舌厚厚又Q彈炭燒的焦香為牛扒加分了肉味突出 燒完亦keep到肉汁.《熊本天草大王雞湯》天草大王雞其實日本著名走地雞體型大 湯頭濃郁 但又清甜爽口.《日本A5和牛壽喜燒》鍋物材料豐富 勁想加個飯撈汁食和牛粉嫩誘人 入口肉質柔嫩細膩 .《椰汁南瓜白玉子》最後一道當然少不得甘味用上日本南瓜同紅豆 特別香甜南瓜蓉煮到綿綿的融融的伴上雪糕同白玉子 冰涼甜美

和牛套餐 Wagyu Set
($1088/person)

《特色脆白飯魚沙律》

《日本A5和牛壽司
肉質柔軟嘅A5和牛包住壽司
面頭仲有一絲絲大蔥絲
油香惹味 味道如此的夾

《炭燒牛舌、澳洲安格斯牛伴蒜片》
牛舌厚厚又Q彈

用上日本南瓜同紅豆 特別香甜
南瓜蓉煮到綿綿的融融的
伴上雪糕同白玉子 冰涼甜美
2021-04-20 1007 views
第一次去,坐吧台。裝潢好、氣氛好,所有的食物都很好吃,酒也好喝。餐具也很適合,整體滿意。洗手間裝潢也很好、很乾淨。服務生的態度很禮貌,廚師的態度也很好,感覺舒適。
第一次去,坐吧台。
裝潢好、氣氛好,所有的食物都很好吃,酒也好喝。
餐具也很適合,整體滿意。
洗手間裝潢也很好、很乾淨。
服務生的態度很禮貌,廚師的態度也很好,感覺舒適。
2021-04-01
Type of Meal
Dinner
  • 串燒
  • 蕎麥麵
2021-04-18 705 views
COVID--19全球大流行!受疫情影響,已經15個月沒有外遊!幸好香港有好的日本料理!利園一期的權八,是近期吃到,滿意的店!COVID--19疫情下,午市供應定食,選擇多!花多眼亂。。。。終於點了燒汁海鰻溫泉蛋飯定食:#燒汁海鰻溫泉蛋飯:海鰻不算肥美(一分錢一分貨,198元定食,算不錯的!),燒汁不會太甜,吃着不覺膩,溫泉蛋伴白飯,好味!#木魚茄子#野菜沙律#味噌湯#日式芝士餅,小小一塊,好味!#熱咖啡,香濃,是我喜歡的味道!可以多來幾次的店,試試不同的定食!
COVID--19全球大流行!
受疫情影響,已經15個月沒有外遊!
幸好香港有好的日本料理!
利園一期的權八,是近期吃到,滿意的店!

#木魚茄子
#野菜沙律
#味噌湯
#日式芝士餅,小小一塊,好味!
#熱咖啡,香濃,是我喜歡的味道!

可以多來幾次的店,試試不同的定食!
2021-01-22
$220 (Lunch)
2021-04-18 874 views
朋友揀咗這裡為我慶祝生日!環境不錯,裝修有日本的風格,暗暗的,富有情調!服務不錯,坐位亦不算太濟迫!有兩款omakase ($1088) ,因我不食食牛,所以揀咗另一款試!Ordered 咗枝 sake ,就等食物上檯了!真心講。。如果唔係有買一送一的優惠,以 $1088 一位嘅價錢來說,外間亦有好多選擇!最欣賞係刺身,好新鮮好鮮甜!其餘就無乜特式或有心刻印象!由於我們落咗單後就再無為意個餐有咩食,所以全無留意到上少咗個壽司,係當員工收拾完餐具兼上埋甜品後先後送上來。。但個壽司係細卷物。。有少少失望!不過望住餐廳寫上的日文生日祝福語,亦算係完美的生日飯!
朋友揀咗這裡為我慶祝生日!
環境不錯,裝修有日本的風格,暗暗的,富有情調!
服務不錯,坐位亦不算太濟迫!
Ordered 咗枝 sake ,就等食物上檯了!
最欣賞係刺身,好新鮮好鮮甜!
其餘就無乜特式或有心刻印象!
不過望住餐廳寫上的日文生日祝福語,亦算係完美的生日飯!
2021-03-29 828 views
權八居酒屋係銅鑼灣屹立多年,在銅鑼灣行街時想食居酒屋,突然想起權八就即刻walk-in 入座在牆壁上的清酒貼紙,帶點懷舊江户味道的木色裝潢,連坐席也可以選擇榻榻米,實在是令人懷念日本的時光(權八在日本也有分店呀)無論食材還是烹調手法都係高質之選,當中小妹最欣賞其蕎麥麵,每日新鮮製作麵質彈牙又充滿蕎麥香,每一次來都係我必叫菜式
2021-03-09 972 views
抵食日式下午茶。😍近年下午茶Afternoon tea 真係層出不窮。疫情下唔少餐廳都受影響,今次聽到有和風下午茶梗係要試下啦。$388 for two. 咸點為主。🌟先黎第一盤壽司盛盒基本野三文魚同吞拿魚壽司。🌟第二盤燒物呢盤好吸引呀燒雞翼,豬頸肉,栗米,炸雞,蟹肉餅。唯一唔好就係每樣得一串要share.. 哈哈哈哈哈🌟最後就係甜品喇甜品就麻麻地。 尤其係粒蜜瓜糯米糍。假味加上甜到喊 哈哈哈哈 搞唔掂。同埋食到咁上下都飽飽地, 再放d 勁甜既胃落去唔係好處理到。整體係抵食既。同fd 傾下食下咁就一個下午。試得過呀!多謝朋友呢餐生日飯🥰權八居酒屋 (銅鑼灣)銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓
抵食日式下午茶。😍
近年下午茶Afternoon tea 真係層出不窮。
疫情下唔少餐廳都受影響,今次聽到有和風下午茶梗係要試下啦。

$388 for two. 咸點為主。

🌟先黎第一盤壽司盛盒
基本野三文魚同吞拿魚壽司
🌟第二盤燒物
呢盤好吸引呀
燒雞翼,豬頸肉,栗米,炸雞,蟹肉餅。
唯一唔好就係每樣得一串要share.. 哈哈哈哈哈
🌟最後就係甜品
甜品就麻麻地。
尤其係粒蜜瓜糯米糍。
假味加上甜到喊 哈哈哈哈 搞唔掂。

整體係抵食既。
同fd 傾下食下咁就一個下午。
試得過呀!
多謝朋友呢餐生日飯🥰

權八居酒屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓
2021-02-25 960 views
權八食物質素一向有保證,過年前知道這裡推出權八和風下午茶,$388/兩位用,好吸引的價錢,就約了朋友來tea,好回味,老實講CP值超高,所以忍唔住又Encore,今次保持水準同樣滋味,教我如何不愛呢!甫入餐廳只能講句有型格,充滿東瀛風情,還可看著師傅即席炮製串燒、壽司,全部即叫即燒,新鮮程度百分百。而這個下午餐套餐,至吸引地方是分為三大盤,能讓你一次過品嘗這裡的名物。枝豆飛魚子蟹肉沙律「炸鮮蟹肉餅」第一盤是串燒和炸物,包括了枝豆、飛魚子蟹肉沙律、炸鮮蟹肉餅;「炸鮮蟹肉餅」一咬下滿咀都是鮮甜的蟹肉,滋味到無得彈。第二盤就是壽司,有肥美的三文魚壽司,鮮味十足的吞拿魚壽司,而那芝麻炸蝦反卷,香脆美味,蝦肉鮮甜,配上芝麻香又是另一口感。杏鮑菇拼車厘茄燒雞翼燒到皮好脆第三盤串燒,一上枱就聞到香噴噴,令我忍唔住想立即吞晒落肚,燒雞翼燒到皮好脆、蒜片豬頸肉入口爽口又夠腍、日本番薯清甜好味、杏鮑菇拼車厘茄、燒粟米就超甜。 再來個甜點有椰汁南瓜白玉子、蜜瓜糯米糍、芝士蛋糕及是日精選蛋糕 ,由於每天不同,上次吃的甜品已和今次不一樣了,但同樣好味。「紅豆抹茶蕨餅」如果愛飲番兩杯的朋友,記住飲杯白鶴純米酒,入

枝豆

飛魚子蟹肉沙律
「炸鮮蟹肉餅」
杏鮑菇拼車厘茄
燒雞翼燒到皮好脆

「紅豆抹茶蕨餅」

如果愛飲番兩杯的朋友,記住飲杯白鶴純米酒,入口好清純,容易入口,女性必愛,還有手工啤酒及無酒精飲品可供選擇。

燒厚切牛舌

雖然呢個餐真是超飽,但為食的我,又忍唔住點了呢度至出位的燒厚切牛舌,大啖咬牛舌,真是爽口,好有口感,就算好飽都要食,實在好味,令我按奈不住。

「權八居酒屋」和風下午茶

地址:銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓

電話:2787 3688

價錢:$388/兩位用

供應時間:每日14:30-17:00
2021-02-08
$198 (Tea)
  • 「紅豆抹茶蕨餅」
  • 燒厚切牛舌
  • 「炸鮮蟹肉餅」